Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?

de Luca Dragomir 30 Ian 2014

Tags: zaharuri carbohidrati buni fasole fibre cereale integrale legume fructe


Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?

Care este diferenta dintre un sandwich din paine alba si unul facut din paine 100% din cereale integrale? Sau, diferenta dintre cartofi prajiti si salata facuta cu spanac, rosii, morcovi si fasole?

Toate alimentele de mai sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune in ambele intrebari include alimente bogate in carbohidrati buni ( cereale integrale si legume ).
 

Carbohidratii: buni sau rai?

In ultimii cinci ani reputatia carbohidratilor a scazut dramatic. Carbohidratii au fost evitati in majoritatea curelor de slabit. Totusi alti carbohidrati au fost promovat ca un nutrient sanatos asociat cu un risc mai mic de boli cronice.

Deci, care este raspunsul? Carbohidrati sunt buni sau rai ? Raspunsul scurt: ambele variante.
Din fericire, este usor de separat binele de rau.

• Putem profita de beneficiile pentru sanatate ale carbohidratilor buni prin alegerea acelora plini de fibre. Acesti carbohidrati se absorb lent in sistemele noastre, evitandu-se astfel fluctuatii in nivelurile de zahar din sange. Exemple: cereale integrale, legume, fructe si fasole.

• Putem reduce la minimum riscul de sanatate dat de carbohidrati rai prin a manca mai putine glucide rafinate si procesate, care indeparteaza fibrele benefice. Exemple: paine alba si orez alb.

De ce carbohidratii sunt importanti?

In septembrie 2002, Institutul National de Medicina a recomandat ca oamenii sa se concentreze pe consumul carbohidratilor cu fibre in dieta lor. Urmatoarele afirmatii se bazeaza pe informatiile prezentate in raport:
• Pentru a satisface nevoile nutritionale zilnice ale organismului (minimizandu-se astfel riscul aparitiei de boli cronice, adultii ar trebui sa obtina de la 45% pana la 65 % din caloriile lor din carbohidrati, 20 % pana la 35 % din grasimi, iar 10% pana la 35 % din proteine ​​.

• Exista o singura modalitate de a obtine fibre:  consuma alimente vegetale. Plante, cum ar fi fructele si legumele sunt carbohidrati de calitate, care sunt incarcate cu fibre. Studiile arata un risc crescut de boli de inima cu diete sarace in fibre. Exista, de asemenea, unele dovezi care sugereaza ca fibrele in dieta pot ajuta la prevenirea cancerului de colon si va ajuta sa va controlati greutatea.

Recomandarile:
• Barbatii cu varsta de 50 ani sau mai tineri ar trebui sa 38 de grame de fibre pe zi.
• Femeile cu varsta de 50 ani sau mai tineri ar trebui sa 25 de grame de fibre pe zi.
• Pentru ca avem nevoie de mai putine calorii si alimente pe masura ce imbatranim, barbatii de peste 50 ani ar trebui sa consume 30 de grame de fibre pe zi.
• Femeile de peste de 50 ani ar trebui sa consume 21 de grame de fibre pe zi.

Care sunt carbohidrati buni?
Cei mai multi dintre noi stiu care sunt carbohidratii buni: alimente vegetale care ofera fibre, vitamine, minerale, cereale integrale, fasole, legume si fructe. Nu se poate judeca un carbohidrat ca " bun " fara a tine cont de continutul de fibre.

Fibrele reprezinta partea din alimentele vegetale pe care oamenii nu le pot digera. Chiar daca fibrele nu sunt absorbite, fac multe lucruri benefice pentru corpul nostru.

Fibrele incetinesc absorbtia de alte elemente nutritive consumate la aceeasi masa, inclusiv carbohidrati.

• Aceasta incetinire poate ajuta la prevenirea fluctuatiilor nivelului de zahar din sange, reducand riscul de diabet de tip 2.

• Anumite tipuri de fibre care se gasesc in ovaz, fasole si unele fructe pot ajuta, de asemenea, la scaderea colesterolului din sange.

• Fibrele dau senzatia de satietate.


Pentru a obtine fibre in aproape fiecare masa necesita un pic de efort. Iata trei sfaturi:
• Mananca multe fructe si legume. Cinci portii pe zi de fructe si legume inseamna aproximativ 10 sau mai multe grame de fibre, in functie de alegerile tale.
• Include boabe de fasole si produse din boabe de fasole in dieta ta. O jumatate de ceasca de fasole fierta se va adauga 4-8 grame de fibre.
• Comutare la cereale integrale in orice mod posibil singur ( chifle, paine, tortilla, paste, biscuiti, etc ).

Care sunt cei mai rai carbohidrati?

• Zaharuri
• zaharuri "adaugate"
• cereale " albe" rafinate

Nu exista nici o modalitate de a indulci adevarul: americanii mananca mai mult zahar decat oricand. De fapt, un adult mediu consuma aproximativ 20 de lingurite de zahar adaugate in fiecare zi, confrom ultimului sondaj national. Asta inseamna aproximativ 320 de calorii, care poate adauga rapid cateva kilograme bune in plus. Multi adulti pur si simplu nu isi dau seama cat de zahar adaugat este in dieta lor.

Zaharurile si cerealele rafinate furnizeaza rapid energie pentru organism sub forma de glucoza. Asta e un lucru bun, daca organismul tau are nevoie de energie rapid, de exemplu, daca alergati sau depuneti un efort intens si sustinut. Carbohidrati buni pentru cei mai multi oameni sunt alimente integrale, neprocesate sau prelucrate minim care contin zaharuri naturale, cum ar fi fructoza din fructe sau lactoza din lapte.

" Zaharurile adaugate cunoscute, de asemenea,  sub numele de indulcitori, sunt zaharuri si siropuri care sunt adaugati la produsele alimentare in timpul masei sau in timpul prelucrari alimentelor ( cum ar fi sirop de fructoza de porumb in bauturi indulcite si produse de patiserie ) Zaharurile adauga doar calorii dar putine sau chiar nicio substanta nutritiva.



 




Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

1 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

Stoica Eva @ 05 Feb 2014
"Articolul vine sa clarifice unele aspecte legate de consumul de carbohidrati in alimentatia de zi cu zi , in jurul caruia parerile se impart..."

Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

de Viorica Ghinea 17 Nov 2017

Atunci cand nu ai mult timp la indemana ca sa gatesti ceva sanatos si sations, salata de avocado cu ton este o alegere culinara cu care nu vei da gres. Iti recomandam o reteta sanatosa, hranitoare si usor de preparat. Gustul si aroma acesteia te vor cuceri de la prima gura, asa ca va urca rapid in topul retetelor preferate. Iata de ce ingrediente mai ai nevoie pentru prepararea acestei retete sanatoase si care este modalitatea de preparare! [detalii]

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

de Viorica Ghinea 16 Nov 2017

Nici nu ai terminat bine de mancat si deja te gandesti la alte preparate culinare din care ai vrea sa mai gusti? Cu siguranta te intrebi de ce iti este foame mereu si de ce mancarea nu iti paraseste niciodata gandurile. Specialistii au descoperit cauza care provoaca aceasta senzatie. Trebuie sa recunoastem ca rezultatul este surprinzator. Descopera-l si tu in randurile urmatoare! [detalii]

7 alimente care NU se strica niciodata

7 alimente care NU se strica niciodata

de Viorica Ghinea 15 Nov 2017

Daca esti obisnuit sa verifici constant data de expirare a tuturor produselor din comert, vei fi surprins sa afli ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta tuturor. Exista cateva alimente care nu se strica niciodata, asa ca nu ai de ce sa le arunci daca nu le-ai consumat o perioada mai lunga. Chiar daca unele dintre acestea au o perioada de valabilitate pe ambalaj, ia in considerare faptul ca producatorii sunt obligati sa o treaca, insa le poti consuma cu incredere daca au fost pastrate in conditii corespunzatoare (loc uscat, intunecat si racoros). [detalii]

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

de Laura Galescu 07 Nov 2017

Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul. [detalii]

7 alimente care accelereaza cresterea parului

7 alimente care accelereaza cresterea parului

de Viorica Ghinea 02 Nov 2017

Un par lung si bogat este dezideratul oricarei reprezentante a sexului frumos. Ca sa te asiguri ca obtii aceste rezultate, fii pregatita sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata. Alaturi de mastile pe baza de uleiuri vegetale, si alimentatia joaca un rol important in accelerarea cresterii parului. Exista cateva alimente care iti vor indesi parul, il vor face sa creasca mai repede si ii vor oferi stralucire naturala. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit