Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Adevarul despre grasimi si uleiuri

de Laura Voica 03 Mar 2014

Tags: Colesterol vitamina A vitamina B vitamina K omega 3 grasimi mononesaturate


Adevarul despre grasimi si uleiuri

Esti confuz cu privire la grasimile si uleiurile din dieta ta? Exista o tendinta comuna in ceea ce priveste dietele si anume eliminarea grasimilor pentru a pierde in greutate. Eliminarea grasimilor alimentare nu este chiar o masura atat de benefica pentru organism. Avem nevoie de grasimi alimentare.

Este imposibil de a le elimina in totalitate deoarece forme de grasime se gasesc in majoritatea alimentelor, chiar si mazarea si morcovii contin cantitati mici de grasime.
Grasimile alimentare ajuta multe functii de baza in organism:

  • Protejeaza organele
  • Ajuta la mentinerea corpului cald.
  • Grasimile ajuta organismul sa absoarba vitaminele solubile A, D, E si K si le stocheaza in ficat si in tesuturile grase pentru utilizare ulterioara.
Colesterolul, care este creat de grasime, produce hormoni importanti cum ar fi estrogenul si testosteronul.

Exista trei grupe principale de grasimi alimentare. Fiecare tip de grasime are structuri chimice si proprietati fizice diferite.

Grasimile nesaturate ( numite grasimi bune ) pot imbunatati nivelul de colesterol din sange, impiedica inflamatia si stabilizeaza ritmul cardiac. Acestea sunt sub forma lichida la temperatura camerei.

Doua tipuri de grasimi nesaturate:

Grasimile mononesaturate se gasesc in concentratii mari in uleiul de masline, uleiul de arahide, avocado, migdale, alune, nuci pecan, semintele de dovleac si seminte de susan.

Grasimile polinesaturate se gasesc in concentratii mari in floarea soarelui, porumb, soia, uleiuri de seminte de in, nuci, in uleiul de peste. Grasimile Omega - 3 sunt un tip important de grasimi polinesaturate. Organismul nu le poate produce, astfel incat acestea trebuie sa provina din alimente.

Cei mai multi dintre noi nu primesc suficient din aceste grasimi nesaturate sanatoase. 30% din calorii din dieta traditionala greceasca provin din grasimi mononesaturate, cea mai mare parte din ulei de masline.

Grasimile trans maresc nivelul colesterolului rau si creste incidenta aparitiei bolilor de inima. Chiar mai rau, scad nivelul colesterolului bun! Asociatia Americana de Cardiologie recomanda limitarea consumului de grasimi trans pe zi, la mai putin de 1%.

Oamenii de stiinta au stabilit acum ca grasimile trans gasite in multe produse de tip fast-food, produse de patiserie si margarine creste riscul de boli cardiovasculare prin procesele inflamatorii.

Grasimile saturate ridica nivelul colesterolului din sange. Colesterolul ridicat este un factor de risc pentru bolile de inima. Produsele alimentare care contin grasimi saturate includ : untura, carne de porc, carne de vita, bologna, carnati, sunca, branza bogata in grasimi, inghetata, lapte, smantana, unt, ulei de palmier, ulei de cocos, carne de pui si piele de curcan.

Mitul colesterolului

Colesterolul este o parte naturala a corpului nostru, avem intre 1.000 si 2.000 de miligrame de colesterol in corpul nostru, in orice moment, in functie de numarul de kilograme. Trei sferturi din aceasta este produs de ficat si un sfert provine din dieta noastra, o mare parte din acesta este in imposibilitatea de a fi absorbit de corpul nostru. Avem un sistem de control sofisticat care regleaza cantitatea de colesterol din sange. Atunci cand nu este suficient colesterol, corpul creeaza mai mult. Atunci cand exista prea mult, corpul nostru face mai putin.

Grasimile saturate, cum ar fi untul si uleiul de nuca de cocos au o imagine publica proasta. Studii de cercetare efectuate atat pe oameni cat si pe animale, efectuate in urma cu mai mult de o jumatate de secol, au demonstrat ca grasimile saturate ridica nivelul colesterolului din sange si duce la aparitia bolilor de inima.

 Datele de la 21 de studii, cu aproape 348,000 adulti, nu au gasit nici o diferenta in riscul de boli de inima si accidentele vasculare cerebrale intre persoanele cu cele mai mici si cele mai mari aporturi de grasimi saturate.

Uleiul  nu este la fel de bun pe cat credeam

Uleiurile nesaturate din alimentele gatite devin rancede in cateva ore, chiar si in frigider. Odata ce grasimile nesaturate sunt in interiorul corpului, se oxideaza. Uleiul de nuca de cocos nu rancezeste, chiar si dupa un an, la temperatura camerei. Cele mai multe dintre grasimile saturate din uleiul de nuca de cocos sunt usor de digerat si se convertesc  rapid in energie, astfel incat oamenii sunt mai putin susceptibili de a deveni obezi  deoarece grasimea nu este stocata.

Stai departe de acizi grasi trans!

Amintiti-va, atunci cand ne-au spus sa manancammargarina in loc de unt ? Se pare ca cele mai multe margarine sunt pline de grasimi trans iar untul este bine atunci cand il utilizam cu moderatie.

Adevarata problema este faptul ca majoritatea grasimilor din dieta noastra sunt trans, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri hidrogenate, care se gasesc in produsele alimentare cel mai mult procesate, inclusiv margarina, chips-uri de cartofi, produse de patiserie, etc. Ele sunt toxice, blocand absorbtia de acizi grasi esentiali si cresterea colesterolului din sange.




Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre grasimi si uleiuri"

2 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre grasimi si uleiuri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Reteta de mere coapte, un desert cu putine calorii

Reteta de mere coapte, un desert cu putine calorii

de Viorica Ghinea 22 Nov 2017

In sezonul rece dam startul retetelor cu mere! In loc sa te rasfeti cu o felie de prajitura cu mere, mai bine consuma mere coapte. Sunt delicioase, sanatoase si contin mai putine calorii decat alte deserturi de sezon. Iti propunem sa incerci o reteta diferita de ceea ce ai mai mancat pana acum si iti promitem ca rezultatele te vor incanta! Descopera mai jos ingredientele de care ai nevoie si urmareste cu atentie pasii de preparare ai desertului. [detalii]

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

de Viorica Ghinea 17 Nov 2017

Atunci cand nu ai mult timp la indemana ca sa gatesti ceva sanatos si sations, salata de avocado cu ton este o alegere culinara cu care nu vei da gres. Iti recomandam o reteta sanatosa, hranitoare si usor de preparat. Gustul si aroma acesteia te vor cuceri de la prima gura, asa ca va urca rapid in topul retetelor preferate. Iata de ce ingrediente mai ai nevoie pentru prepararea acestei retete sanatoase si care este modalitatea de preparare! [detalii]

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

de Viorica Ghinea 16 Nov 2017

Nici nu ai terminat bine de mancat si deja te gandesti la alte preparate culinare din care ai vrea sa mai gusti? Cu siguranta te intrebi de ce iti este foame mereu si de ce mancarea nu iti paraseste niciodata gandurile. Specialistii au descoperit cauza care provoaca aceasta senzatie. Trebuie sa recunoastem ca rezultatul este surprinzator. Descopera-l si tu in randurile urmatoare! [detalii]

7 alimente care NU se strica niciodata

7 alimente care NU se strica niciodata

de Viorica Ghinea 15 Nov 2017

Daca esti obisnuit sa verifici constant data de expirare a tuturor produselor din comert, vei fi surprins sa afli ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta tuturor. Exista cateva alimente care nu se strica niciodata, asa ca nu ai de ce sa le arunci daca nu le-ai consumat o perioada mai lunga. Chiar daca unele dintre acestea au o perioada de valabilitate pe ambalaj, ia in considerare faptul ca producatorii sunt obligati sa o treaca, insa le poti consuma cu incredere daca au fost pastrate in conditii corespunzatoare (loc uscat, intunecat si racoros). [detalii]

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

de Laura Galescu 07 Nov 2017

Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit