Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Adevarul despre grasimi si uleiuri

de Laura Voica 03 Mar 2014

Adevarul despre grasimi si uleiuri

Esti confuz cu privire la grasimile si uleiurile din dieta ta? Exista o tendinta comuna in ceea ce priveste dietele si anume eliminarea grasimilor pentru a pierde in greutate. Eliminarea grasimilor alimentare nu este chiar o masura atat de benefica pentru organism. Avem nevoie de grasimi alimentare.

Este imposibil de a le elimina in totalitate deoarece forme de grasime se gasesc in majoritatea alimentelor, chiar si mazarea si morcovii contin cantitati mici de grasime.
Grasimile alimentare ajuta multe functii de baza in organism:

  • Protejeaza organele
  • Ajuta la mentinerea corpului cald.
  • Grasimile ajuta organismul sa absoarba vitaminele solubile A, D, E si K si le stocheaza in ficat si in tesuturile grase pentru utilizare ulterioara.
Colesterolul, care este creat de grasime, produce hormoni importanti cum ar fi estrogenul si testosteronul.

Exista trei grupe principale de grasimi alimentare. Fiecare tip de grasime are structuri chimice si proprietati fizice diferite.

Grasimile nesaturate ( numite grasimi bune ) pot imbunatati nivelul de colesterol din sange, impiedica inflamatia si stabilizeaza ritmul cardiac. Acestea sunt sub forma lichida la temperatura camerei.

Doua tipuri de grasimi nesaturate:

Grasimile mononesaturate se gasesc in concentratii mari in uleiul de masline, uleiul de arahide, avocado, migdale, alune, nuci pecan, semintele de dovleac si seminte de susan.

Grasimile polinesaturate se gasesc in concentratii mari in floarea soarelui, porumb, soia, uleiuri de seminte de in, nuci, in uleiul de peste. Grasimile Omega - 3 sunt un tip important de grasimi polinesaturate. Organismul nu le poate produce, astfel incat acestea trebuie sa provina din alimente.

Cei mai multi dintre noi nu primesc suficient din aceste grasimi nesaturate sanatoase. 30% din calorii din dieta traditionala greceasca provin din grasimi mononesaturate, cea mai mare parte din ulei de masline.

Grasimile trans maresc nivelul colesterolului rau si creste incidenta aparitiei bolilor de inima. Chiar mai rau, scad nivelul colesterolului bun! Asociatia Americana de Cardiologie recomanda limitarea consumului de grasimi trans pe zi, la mai putin de 1%.

Oamenii de stiinta au stabilit acum ca grasimile trans gasite in multe produse de tip fast-food, produse de patiserie si margarine creste riscul de boli cardiovasculare prin procesele inflamatorii.

Grasimile saturate ridica nivelul colesterolului din sange. Colesterolul ridicat este un factor de risc pentru bolile de inima. Produsele alimentare care contin grasimi saturate includ : untura, carne de porc, carne de vita, bologna, carnati, sunca, branza bogata in grasimi, inghetata, lapte, smantana, unt, ulei de palmier, ulei de cocos, carne de pui si piele de curcan.

Mitul colesterolului

Colesterolul este o parte naturala a corpului nostru, avem intre 1.000 si 2.000 de miligrame de colesterol in corpul nostru, in orice moment, in functie de numarul de kilograme. Trei sferturi din aceasta este produs de ficat si un sfert provine din dieta noastra, o mare parte din acesta este in imposibilitatea de a fi absorbit de corpul nostru. Avem un sistem de control sofisticat care regleaza cantitatea de colesterol din sange. Atunci cand nu este suficient colesterol, corpul creeaza mai mult. Atunci cand exista prea mult, corpul nostru face mai putin.

Grasimile saturate, cum ar fi untul si uleiul de nuca de cocos au o imagine publica proasta. Studii de cercetare efectuate atat pe oameni cat si pe animale, efectuate in urma cu mai mult de o jumatate de secol, au demonstrat ca grasimile saturate ridica nivelul colesterolului din sange si duce la aparitia bolilor de inima.

 Datele de la 21 de studii, cu aproape 348,000 adulti, nu au gasit nici o diferenta in riscul de boli de inima si accidentele vasculare cerebrale intre persoanele cu cele mai mici si cele mai mari aporturi de grasimi saturate.

Uleiul  nu este la fel de bun pe cat credeam

Uleiurile nesaturate din alimentele gatite devin rancede in cateva ore, chiar si in frigider. Odata ce grasimile nesaturate sunt in interiorul corpului, se oxideaza. Uleiul de nuca de cocos nu rancezeste, chiar si dupa un an, la temperatura camerei. Cele mai multe dintre grasimile saturate din uleiul de nuca de cocos sunt usor de digerat si se convertesc  rapid in energie, astfel incat oamenii sunt mai putin susceptibili de a deveni obezi  deoarece grasimea nu este stocata.

Stai departe de acizi grasi trans!

Amintiti-va, atunci cand ne-au spus sa manancammargarina in loc de unt ? Se pare ca cele mai multe margarine sunt pline de grasimi trans iar untul este bine atunci cand il utilizam cu moderatie.

Adevarata problema este faptul ca majoritatea grasimilor din dieta noastra sunt trans, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri hidrogenate, care se gasesc in produsele alimentare cel mai mult procesate, inclusiv margarina, chips-uri de cartofi, produse de patiserie, etc. Ele sunt toxice, blocand absorbtia de acizi grasi esentiali si cresterea colesterolului din sange.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre grasimi si uleiuri"

1 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre grasimi si uleiuri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

de Viorica Ghinea 25 Iul 2017

Cu siguranta stii deja ca alimentele de tip junk food ar trebui consumate cu moderatie, insa exista unele de care nutritionistii spun ca nu ar trebui sa faca deloc parte din meniul nostru zilnic. Iata care sunt si de ce trebuie sa te feresti de acestea de acum incolo! [detalii]

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017

Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. [detalii]

Opt alimente care nu baloneaza

Opt alimente care nu baloneaza

de Viorica Ghinea 24 Iul 2017

Senzatia de balonare este la ordinea zilei? Atunci citeste care sunt alimentele care nu baloneaza si cum te ajuta acestea sa te bucuri de un abdomen plat si ferm. Uite cum le poti include in dieta ta pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acestea le ofera sanatatii! [detalii]

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

de Elena-Alina Constantinescu 14 Iul 2017

Toate femeile isi doresc sa arate perfect in costumul de baie, fara sa se simta rusinate pentru kilogramale in plus si celulita inestetica si vergeturi. Daca vrei sa slabesti sanatos si sa ai o piele ferma, pe timpul verii hidratarea si consumul de fructe si legume proaspete sunt foarte importante. [detalii]

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

de Elena-Alina Constantinescu 12 Iul 2017

In Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, iar principala cauza este alimentatia nesanatoasa. In acest sens, Asociatia Pro Consumatori a realizat un studiu cu privire la sortimentele de crenvursti pentru copii comercializate pe piata din Romania. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.