Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alimentele care ne dau dureri de cap

de AlegeSanatos.ro 04 Ian 2013

Alimentele care ne dau dureri de cap

Cefaleea este o problema de sanatate cu care toti ne-am intalnit fiind fara doar si poate unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Diagnosticarea cauzei exacte a durerilor de cap este extrem de dificila astfel incat nu de putine ori s-a intamplat ca medicii sa trateze cu usurinta aceasta acuza, fara a face o anamneza corecta si fara efectuarea unor teste de specialitate. Probabil ca vi s-a intamplat sa aveti migrene si sa primiti un tratament analgezic care si-a facut efectul pe moment dar care nu a reusit sa impiedice reaparitia durerilor de cap. Cea mai mare parte a migrenelor sunt benigne si nu pun probleme deosebite insa trebuie inteles ca uneori durerea de cap poate fi simptomul unei afectiuni mai serioase. Articolul de fata doreste sa prezinte una dintre cauzele frecvente de migrena, cauza foarte frecvent neglijata in practica medicala si anume alimentatia. Exista numeroase alimente care pot provoca dureri de cap mai mult sau mai putin violente cu caracter acut sau cronic. Atentie la branzeturi! Branza este un aliment nelipsit din alimentatie fiind extrem de gustoasa si din multe puncte de vedere benefica pentru organism datorita faptului ca aceasta contine in cantitate mare calciu. Nu dorim sa minimalizam valoarea nutritionala a branzeturilor insa trebuie sa stiti ca acestea contin o substanta numita tiramina (aminoacid ce deriva din tirozina) ce poseda proprietati vasodilatatoare fiind astfel capabila sa provoace dureri de cap. Cu cat branza este mai veche cu atat continutul de tiramina este mai mare. Avand toate acestea in vedere persoanele care sunt sensibile la tiramina trebuie sa evite branzeturile frantuzesti, feta, gorgonzola, mozzarella, parmezanul si branza cheddar. Nu numai branza contine o cantitate importanta de tiramina aceasta mai putand fi intalnita in mezeluri, muraturi, ceapa, maslinele, fasolea boabe, stafide, nuci si avocado. Vinul rosu provoaca si intretine cefaleea Marea majoritate a bauturilor alcoolice si in mod special vinul rosu sunt raspunzatoare de aparitia durerilor de cap. Chiar si consumat in cantitati mici vinul rosu poate da o migrena extrem de violenta. Cele doua motive pentru care vinul rosu este raspunzator de acest lucru sunt legate de continutul ridicat de tiramina si de impuritatile care raman dupa ce alcoolul este metabolizat in organism. Aditivii alimentar intretin durerile de cap Aditivii (in special nitritii) si colorantii alimentari sunt raspunzatori de declansarea durerilor de cap mecanismul fiind cresterea fluxului sanguin catre creier prin vasodilatatie la acest nivel. In mod caracteristic aditivii alimentari provoaca dureri de cap in ambele emisfere cerebrale cu presiune la nivelul cefei si a fetei, cu ameteli si dureri abdominale difuze. O data eliminat alimentul ce contine aditivi si coloranti acest tablou simptomatic dispare. Pentru a identifica alimentul implicat in declansarea durerilor de cap incercati sa tineti un jurnal zilnic care sa contina tot ceea ce mancati. In acest fel veti putea sesiza legatura clara dintre un aliment si aparitia crizei migrenoase. Atentie la alimentele foarte reci Alimentele foarte reci, lichide sau solide pot provoca dureri de cap extrem de violente care de cele mai multe ori sunt localizate la nivelul fruntii si a tamplelor. Americanii numesc acest tip de durere de cap "ice cream headaches" sau " Brain Freeze". Pentru cei care sunt sensibili la rece este bine sa evite alimentele sau bauturile reci deoarece in caz contrar pot avea parte de o migrena extrem de suparatoare si rebela la tratamentul analgezic.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alimentele care ne dau dureri de cap"

5 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentele care ne dau dureri de cap"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.