Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Atentie la interactiunea dintre alimente si medicamente

de AlegeSanatos.ro 17 Aug 2012

Atentie la interactiunea dintre alimente si medicamente

Multe dintre tratamentele medicamentoase prescrise de catre medic nu au efectul scontat. Ne vine foarte usor sa dam vina pe nepriceperea medicului atunci cand efectele medicamentelor se lasa asteptate iar simptomatogia suparatoare persista.

Ei bine, ceea ce mancam si bem poate influenta in mod direct unele medicamente, lucru ce impune o atentie deoasebita atunci cand se incepe un tratament si mai ales o discutie pe aceasta tema cu medicul curant.

Interactiunea dintre un medicament si un aliment  poate prezenta trei dezavantaje majore:
 
  • scaderea eficacitatii tratamentului
  • amplificarea efectelor adverse ale medicamentului
  • aparitia altor efecte adverse pe langa cele mentionate in prospectul medicamentului.

Interactiunea aliment-medicament poate fi periculoasa

Explicatia acestor lucruri ar fi ca multe dintre substantele nutritive intalnite in alimente pot afecta metabolizarea medicamentelor, rezultatul fiind scaderea absorbtiei sau accelerarea eliminarii acestora. Pentru a intelege mai bine, va prezentam cel mai elocvent exemplu in acest sens si anume consumul de suc de fructe concomitent cu administrarea antibioticelor (penicilina, amoxicilina, etc), care datorita aciditatii bauturilor din fructe va diminua eficacitatea antibioticelor.

Persoanele care iau antidepresive este bine sa evite alimentele bogate in tiramina deoarece interactiunea celor doua este periculoasa pentru organism. Tiramina se poate gasi in bere, vin, banzeturi, banane, ciocolata, cafea.

Greful este un fruct extrem de gustos si renumit pentru substantele nutritive pe care le contine (vitamine si minerale). Totusi, exista o serie de medicamente care interactioneaza in mod neplacut cu acest fruct.  Astfel, administrarea statinelor (medicamente menite sa scada colesterolul sanguin) si consumul grefului sau a sucului din acest fruct poate provoca probleme musculare serioase. Avand in vedere acest lucru, este bine ca sucul de gref sa fie consumat cu minim 2 ore inainte de adminstrarea medicatiei. De asemenea, se pare ca tratamentul antihipertensiv in combinatie cu greful poae duce la anihilarea efectului acestuia, tensiunea ramanand astfel peste valoarea superioara a normalului.

Multe persoane consuma cafea insa e bine de stiut si aplicat faptul ca in timpul unui tratament antibiotic este bine sa se evite aceasta bautura. Pacientii cu astm care fac tratament cu medicamente pe baza de teofilina sunt sfatuiti sa evite consumul de cafea deoarece efectul acestui medicament este asemanator cu al cafeinei putand aparea o exacerbare a efectelor adverse.

Antiocagulantele orale sunt medicamente care ajuta la fluidificarea sangelui si la imbunatatirii circulatiei acestuia cu prevenirea aparitiei cheagurilor de sange. Unele alimente contin vitamina K si consumul acestora poate diminua efectul pe care il au anticoagulantele acest lucru fiind periculos pentru organism. Printre alimentele bogate in vitamina K se numara: broccoli, spanac, salata verde, avocado, patrunjel.

Si nu in ultimul rand mare atentie la consumul de alcool. Mai toate medicamentele sunt influentate de consumul de alcool ceea ce ìmpune la eliminarea consumului  acestuia pe perioada oricarui tratament.

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Atentie la interactiunea dintre alimente si medicamente"

10 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Atentie la interactiunea dintre alimente si medicamente"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.