Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Avantajele unei diete alcaline

de AlegeSanatos.ro 23 Iul 2012

Avantajele unei diete alcaline

Placerea de a manca este uneori atat de mare incat putini sunt cei care stiu sa se opreasca la timp si sa fie suficient de cumpatati astfel incat sa isi aleaga alimentele, nu neaparat dupa cat sunt de gustoase, ci dupa cat sunt de bune pentru organism.

Educatia alimentara incepe din copilarie iar obiceiurile nesanatoase odata capatate sunt extrem de greu de remediat.

Regimul alcalin este o varianta alimentara din ce in ce mai des recomandata de catre nutritionisti datorita beneficiilor pe care acesta le are asupra tracului gastro-intestinal si implicit asupra starii generale de sanatate. In ceea ce priveste dieta alcalina, lucrurile sunt cat se poate de simple, aceasta fiind reprezentata in principiu de fructe si legume. Teoria legata de proprietatile acide sau alcaline ale unui aliment sunt legate de faptul ca acestea, dupa ce sunt consumate, lasa in organism un reziduu care la randul lui este acid sau alcalin. Este cunoscut faptul ca persoanele care au o dieta predominant acida au mai multe probleme de sanatate decat cei care adopta o alimentatie majoritar alcalina.

Alimente acide versus alimente alcaline

Alimentele alcaline sunt in general cele din grupa vegetalelor. Dintre acestea cele care au cea mai mare capacitate de alcalinizare sunt: usturoiul, spanacul, broccoli, asparagus, varza alba, salata, ceapa, castravetii, conopida, semintele de in, de floarea soarelui, de dovleac, nucile, alunele, lintea, soia, citricele, avocado si pepenele verde. La polul opus se afla alimentele acide printre care se numara carnea, mezelurile, grasimile de origine animala si produsele lactate. Chiar daca v-ati fi asteptat ca laptele sa intre in categoria alimentelor alcaline trebuie sa stiti ca acestea odata ajunse in stomac cresc secretia de acid gastric.

De ce este bine sa urmati o dieta alcalina?

Persoanele ale caror obiceiuri alimentare se bazeaza in principal pe carne si produse din carne (proteine de origine animala) pot prezenta o scadere a Ph-ului urinar, lucru ce semnifica o crestere a sansei de a face infectii urinare repetate sau chiar pietre la rinichi. Pe de alta parte, o alimentatie compusa in proportie de 80% din legume si fructe ajuta la cresterea Ph-ului urinar, acest lucru fiind practic un factor protector impotriva afectiunilor renale.

Studii recente au demonstrat legatura clara intre alimentatia alcalina si scaderea incidentei bolilor legate de pierderile osoase sau musculare, a diabetului zaharat tip II, a obezitatii, a bolilor cardiovasculare si nu in ultimul rand efectul benefic pe care il are o astfel de dieta asupra sistemului imunitar.

De asemenea, cei care consuma mai putine grasimi de origine animala in favoarea legumelor si fructelor au astfel parte de o ″doza″ zilnica de vitamine, minerale si substante antioxidante cu rol de a contracara efectele nocive ale radicalilor liberi si astfel sa scada sansele de aparitie a cancerelor atat de tract gastro-intestinal cat si pe cel de san, prostata sau vezica urinara.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Avantajele unei diete alcaline"

5 + 2 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Avantajele unei diete alcaline"

Pop Ilie @ 11 Sep 2014
"Sunt de acord cu prevederile din articol, dar imi este greu sa-mi modific felul de a manca. Voi cauta isa sa-l schimb partial."

Spune-ne opinia ta despre
"Avantajele unei diete alcaline"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.