Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

de Laura Voica 09 Mar 2014


Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

Pana in prima parte a secolului XX, laptele crud - laptele natural, netratat, direct de la vaca - a fost considerat un medicament pentru o serie de boli cronice. Chiar si la tropice, cu mult inainte ca procesul de refrigerare sa fie inventat, laptele crud a fost o sursa de hrana esentiala si in conditii de siguranta pentru multe culturi. Acesta a fost considerat „laptele alb” un fel de " celule stem " de, iar oamenii au inteles ca, in anumite circumstante dificile, se poate trai exclusiv din lapte si poti ramane perfect sanatos.

La fel ca si ouale, laptele contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un pui in crestere;  laptele crud contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un vitel in crestere, aceasta trebuie sa fie un aliment aproape perfect.

Mai jos este o lista de motive pentru laptele crud de vaca se bucura de o astfel de reputatie pozitiva. De-a lungul listei, comparatiile vor fi facute cu laptele prelucrat ( de exemplu, pasteurizat si omogenizat ).

Lapte crud Vs. Lapte prelucrat

O proteina completa - Lapte crud contine toti cei 22 aminoacizi, inclusiv cei opt aminoacizi esentiali necesari pentru functia proteinelor. Acest lucru face ca laptele crud sa fie o sursa de proteine ​​perfecta, si mai ales benefica pentru crestere copiilor si pentru culturisti. In cazul laptelui procesat,valoarea biologica este redusa cu 17%, deoarece procesul de incalzire afecteaza cel putin doi dintre acesti aminoacizi ( lizina si histidina ). Mai mult decat atat, aceasta deteriorare a aminoacizilor " afecteaza negativ rata de absorbtie in organism.

Bogat in vitamine - Laptele crud este bogat in vitamine liposolubile A, B, C, D, E, K - intregul spectru de vitamine. Este un complex deosebit de puternic de vitamine B, cu toate marile vitaminele B, de la biotina la B12. In laptele prelucrat, vitaminele A si C sunt complet distruse ( sugarii hraniti exclusiv cu lapte pasteurizat dezvolta de fapt scorbut ) iar procesul de pasteurizare distruge aproximativ 38 % din din vitaminele B. Vitaminele D, E, K si par a supravietui procesului de incalzire.

Grasimi sanatoase - Laptele crud contine toti 18 acizii grasi  ( saturati si nesaturati ), inclusiv acidul linoleic, care este un ulei omega 6. Aceste grasimi – pe care organismul nostru nu le poate produce - ajuta metabolismul celular, formarea membranelor celulare sanatoase, functia creierului si cea a sistemului endocrin  si mult mai mult. Laptele prelucrat, pe de alta parte, este o alta poveste. In timp ce procesul de pasteurizare compromite destul de mult continutul de grasimi din lapte, procesul de omogenizare - un proces cu adevarat nefiresc care dizolva grasimile din lapte in globule mici - oxideaza de fapt, aceste grasimi, ceea ce le face cancerigene si toxice pentru organism.

Plin de enzime - Laptele crud contine peste 60 de enzime cunoscute, care efectueaza o multime de sarcini in corp. Unele dintre aceste enzime, cum ar fi lipaza, ne ajuta sa -l digeram corect. Alte enzime, cum ar fi catalaza, lizozim si lactoperoxidaza, ajuta la protejarea laptelui de la infectii bacteriene. In cazul laptelui procesat, multe dintre aceste enzime sunt complet distruse, inclusiv lipaza.

Bogat in minerale - Laptele crud contine un numar mare de minerale. Unele dintre acestea sunt bine cunoscute, cum ar fi calciu, magneziu si fosfor, iod. Deoarece mineralele lucreaza in tandem, mai degraba, decat in mod izolat, perturbarea compozitiilor minerale din alimentele integrale, cum ar fi laptele,  poate duce la numeroase probleme. Atunci cand laptele trece prin tratamente de incalzire agresiva sau de presare, mineralele sunt compromise iar laptele devine toxic. Valoarea totala de calciu solubil este in special afectata, iar fosforul si magneziul au nevoie de calciu pentru a functiona in mod corespunzator ( si invers ).

Nivel ridicat de colesterol bun si carbohidrati - Laptele crud contine aproximativ 3 miligrame de colesterol per gram, precum si sume decente de carbohidrati solubili. Carbohidratul primar in laptele de vaca este lactoza. Persoanele cu toleranta la lactoza nu pot face aceasta enzima, si, prin urmare, nu pot digera zaharul din lapte. Cu toate acestea, deoarece laptele crud ( spre deosebire de lapte tratat ), pastreaza – bacteria care digera lactoza, Lactobacilli, persoanele cu intoleranta la lactoza nu au nicio problema in a bea lape.



Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

4 + 9 =
 

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Bobocea Ioana @ 20 Mar 2014
"Am facut sute de masuratori prin biorezonanta cu Analizatorul si am constatat ca si la mine (am 66 de ani) ca NU AVEM NUTRIENTII NECESARI VIETII (Vitamine,Minerale,Aminoacizi). Am luat acesti nutrienti dar nu se asimilau ca sa descopar apoi cauza ::ENZIMELE ..aflati despre ele ,sunt foarte importante pentru seniori in special .Acest articol confirma ca nutrientii ii gasim numai in HRANA VIE ,cea gatita devine acida (o alta constatare in masuratorile efectuate ) Consumati apa alcalina PERLA MOLDOVEI are HH=8.8 .Incercati sa traiti nu sa fiti morti vii asa cum spune Dr.Yollock"

Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Nutritie

Top 10 alimente care previn diabetul

Top 10 alimente care previn diabetul

de Elena-Alina Constantinescu 13 Aug 2014

Diabetul este o boala care se poate preveni iar alimentele prezentate mai jos te pot ajuta in acest sens. Prezentam astazi un top al alimentelor care au capacitatea de a regla nivelul de zahar in sange si de a preveni accidentele vasculare. [detalii]

Nutritie

6 motive pentru care sa consumi afine

6 motive pentru care sa consumi afine

de Elena-Alina Constantinescu 13 Aug 2014

Fructele sunt ideale in zilele calduroase de vara pentru ca sunt racoritoare, au un continut ridicat de antioxidanti si putine calorii. Printre aceste fructe cu calitati uimitoare pentru sanatate se numara si afinele. [detalii]

Nutritie

7 combinatii de alimente pentru un organism sanatos

7 combinatii de alimente pentru un organism sanatos

de Elena-Alina Constantinescu 12 Aug 2014

Asocierile nepotrivite de alimente sunt principala cauza a cresterii in greutate. Totodata, acestea favorizarea oboseala, balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale. Prin urmare, evita alimentele care incetinesc metabolismul (cartofi prajiti, mancare fast-fod, bauturi carbogazoase, mancare procesata). [detalii]

Nutritie

Top 10 fructe care te ajuta sa slabesti sanatos

Top 10 fructe care te ajuta sa slabesti sanatos

de Elena-Alina Constantinescu 06 Aug 2014

Care este secretul unei diete sanatoase? Raspunsul nu este deloc un mister: fructele prospete. Nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie si asta deoarece protejeaza organismul de diferite boli prin continutul de vitamine si minerale. [detalii]

Nutritie

6 motive pentru a bea lapte de soia

6 motive pentru a bea lapte de soia

de Elena-Alina Constantinescu 24 Iul 2014

Laptele de soia este mult mai benefic pentru sanatatea ta decat ai putea crede. O cana de lapte contine 25-31% calciu, 11-30% vitamina D, 89-125 calorii, 5 g grasimi, 6-10 g lipide, 1-5 g zahar. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.