Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

de Laura Voica 09 Mar 2014

Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

Pana in prima parte a secolului XX, laptele crud - laptele natural, netratat, direct de la vaca - a fost considerat un medicament pentru o serie de boli cronice. Chiar si la tropice, cu mult inainte ca procesul de refrigerare sa fie inventat, laptele crud a fost o sursa de hrana esentiala si in conditii de siguranta pentru multe culturi. Acesta a fost considerat „laptele alb” un fel de " celule stem " de, iar oamenii au inteles ca, in anumite circumstante dificile, se poate trai exclusiv din lapte si poti ramane perfect sanatos.

La fel ca si ouale, laptele contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un pui in crestere;  laptele crud contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un vitel in crestere, aceasta trebuie sa fie un aliment aproape perfect.

Mai jos este o lista de motive pentru laptele crud de vaca se bucura de o astfel de reputatie pozitiva. De-a lungul listei, comparatiile vor fi facute cu laptele prelucrat ( de exemplu, pasteurizat si omogenizat ).

Lapte crud Vs. Lapte prelucrat

O proteina completa - Lapte crud contine toti cei 22 aminoacizi, inclusiv cei opt aminoacizi esentiali necesari pentru functia proteinelor. Acest lucru face ca laptele crud sa fie o sursa de proteine ​​perfecta, si mai ales benefica pentru crestere copiilor si pentru culturisti. In cazul laptelui procesat,valoarea biologica este redusa cu 17%, deoarece procesul de incalzire afecteaza cel putin doi dintre acesti aminoacizi ( lizina si histidina ). Mai mult decat atat, aceasta deteriorare a aminoacizilor " afecteaza negativ rata de absorbtie in organism.

Bogat in vitamine - Laptele crud este bogat in vitamine liposolubile A, B, C, D, E, K - intregul spectru de vitamine. Este un complex deosebit de puternic de vitamine B, cu toate marile vitaminele B, de la biotina la B12. In laptele prelucrat, vitaminele A si C sunt complet distruse ( sugarii hraniti exclusiv cu lapte pasteurizat dezvolta de fapt scorbut ) iar procesul de pasteurizare distruge aproximativ 38 % din din vitaminele B. Vitaminele D, E, K si par a supravietui procesului de incalzire.

Grasimi sanatoase - Laptele crud contine toti 18 acizii grasi  ( saturati si nesaturati ), inclusiv acidul linoleic, care este un ulei omega 6. Aceste grasimi – pe care organismul nostru nu le poate produce - ajuta metabolismul celular, formarea membranelor celulare sanatoase, functia creierului si cea a sistemului endocrin  si mult mai mult. Laptele prelucrat, pe de alta parte, este o alta poveste. In timp ce procesul de pasteurizare compromite destul de mult continutul de grasimi din lapte, procesul de omogenizare - un proces cu adevarat nefiresc care dizolva grasimile din lapte in globule mici - oxideaza de fapt, aceste grasimi, ceea ce le face cancerigene si toxice pentru organism.

Plin de enzime - Laptele crud contine peste 60 de enzime cunoscute, care efectueaza o multime de sarcini in corp. Unele dintre aceste enzime, cum ar fi lipaza, ne ajuta sa -l digeram corect. Alte enzime, cum ar fi catalaza, lizozim si lactoperoxidaza, ajuta la protejarea laptelui de la infectii bacteriene. In cazul laptelui procesat, multe dintre aceste enzime sunt complet distruse, inclusiv lipaza.

Bogat in minerale - Laptele crud contine un numar mare de minerale. Unele dintre acestea sunt bine cunoscute, cum ar fi calciu, magneziu si fosfor, iod. Deoarece mineralele lucreaza in tandem, mai degraba, decat in mod izolat, perturbarea compozitiilor minerale din alimentele integrale, cum ar fi laptele,  poate duce la numeroase probleme. Atunci cand laptele trece prin tratamente de incalzire agresiva sau de presare, mineralele sunt compromise iar laptele devine toxic. Valoarea totala de calciu solubil este in special afectata, iar fosforul si magneziul au nevoie de calciu pentru a functiona in mod corespunzator ( si invers ).

Nivel ridicat de colesterol bun si carbohidrati - Laptele crud contine aproximativ 3 miligrame de colesterol per gram, precum si sume decente de carbohidrati solubili. Carbohidratul primar in laptele de vaca este lactoza. Persoanele cu toleranta la lactoza nu pot face aceasta enzima, si, prin urmare, nu pot digera zaharul din lapte. Cu toate acestea, deoarece laptele crud ( spre deosebire de lapte tratat ), pastreaza – bacteria care digera lactoza, Lactobacilli, persoanele cu intoleranta la lactoza nu au nicio problema in a bea lape.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

5 + 10 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Bobocea Ioana @ 20 Mar 2014
"Am facut sute de masuratori prin biorezonanta cu Analizatorul si am constatat ca si la mine (am 66 de ani) ca NU AVEM NUTRIENTII NECESARI VIETII (Vitamine,Minerale,Aminoacizi). Am luat acesti nutrienti dar nu se asimilau ca sa descopar apoi cauza ::ENZIMELE ..aflati despre ele ,sunt foarte importante pentru seniori in special .Acest articol confirma ca nutrientii ii gasim numai in HRANA VIE ,cea gatita devine acida (o alta constatare in masuratorile efectuate ) Consumati apa alcalina PERLA MOLDOVEI are HH=8.8 .Incercati sa traiti nu sa fiti morti vii asa cum spune Dr.Yollock"

Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.