Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

de Laura Voica 09 Mar 2014

Tags: lizina histidina lapte crud lapte pasteurizat lapte omogenizat colesterol


Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat

Pana in prima parte a secolului XX, laptele crud - laptele natural, netratat, direct de la vaca - a fost considerat un medicament pentru o serie de boli cronice. Chiar si la tropice, cu mult inainte ca procesul de refrigerare sa fie inventat, laptele crud a fost o sursa de hrana esentiala si in conditii de siguranta pentru multe culturi. Acesta a fost considerat „laptele alb” un fel de " celule stem " de, iar oamenii au inteles ca, in anumite circumstante dificile, se poate trai exclusiv din lapte si poti ramane perfect sanatos.

La fel ca si ouale, laptele contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un pui in crestere;  laptele crud contine toate substantele nutritive necesare pentru a hrani un vitel in crestere, aceasta trebuie sa fie un aliment aproape perfect.

Mai jos este o lista de motive pentru laptele crud de vaca se bucura de o astfel de reputatie pozitiva. De-a lungul listei, comparatiile vor fi facute cu laptele prelucrat ( de exemplu, pasteurizat si omogenizat ).

Lapte crud Vs. Lapte prelucrat

O proteina completa - Lapte crud contine toti cei 22 aminoacizi, inclusiv cei opt aminoacizi esentiali necesari pentru functia proteinelor. Acest lucru face ca laptele crud sa fie o sursa de proteine ​​perfecta, si mai ales benefica pentru crestere copiilor si pentru culturisti. In cazul laptelui procesat,valoarea biologica este redusa cu 17%, deoarece procesul de incalzire afecteaza cel putin doi dintre acesti aminoacizi ( lizina si histidina ). Mai mult decat atat, aceasta deteriorare a aminoacizilor " afecteaza negativ rata de absorbtie in organism.

Bogat in vitamine - Laptele crud este bogat in vitamine liposolubile A, B, C, D, E, K - intregul spectru de vitamine. Este un complex deosebit de puternic de vitamine B, cu toate marile vitaminele B, de la biotina la B12. In laptele prelucrat, vitaminele A si C sunt complet distruse ( sugarii hraniti exclusiv cu lapte pasteurizat dezvolta de fapt scorbut ) iar procesul de pasteurizare distruge aproximativ 38 % din din vitaminele B. Vitaminele D, E, K si par a supravietui procesului de incalzire.

Grasimi sanatoase - Laptele crud contine toti 18 acizii grasi  ( saturati si nesaturati ), inclusiv acidul linoleic, care este un ulei omega 6. Aceste grasimi – pe care organismul nostru nu le poate produce - ajuta metabolismul celular, formarea membranelor celulare sanatoase, functia creierului si cea a sistemului endocrin  si mult mai mult. Laptele prelucrat, pe de alta parte, este o alta poveste. In timp ce procesul de pasteurizare compromite destul de mult continutul de grasimi din lapte, procesul de omogenizare - un proces cu adevarat nefiresc care dizolva grasimile din lapte in globule mici - oxideaza de fapt, aceste grasimi, ceea ce le face cancerigene si toxice pentru organism.

Plin de enzime - Laptele crud contine peste 60 de enzime cunoscute, care efectueaza o multime de sarcini in corp. Unele dintre aceste enzime, cum ar fi lipaza, ne ajuta sa -l digeram corect. Alte enzime, cum ar fi catalaza, lizozim si lactoperoxidaza, ajuta la protejarea laptelui de la infectii bacteriene. In cazul laptelui procesat, multe dintre aceste enzime sunt complet distruse, inclusiv lipaza.

Bogat in minerale - Laptele crud contine un numar mare de minerale. Unele dintre acestea sunt bine cunoscute, cum ar fi calciu, magneziu si fosfor, iod. Deoarece mineralele lucreaza in tandem, mai degraba, decat in mod izolat, perturbarea compozitiilor minerale din alimentele integrale, cum ar fi laptele,  poate duce la numeroase probleme. Atunci cand laptele trece prin tratamente de incalzire agresiva sau de presare, mineralele sunt compromise iar laptele devine toxic. Valoarea totala de calciu solubil este in special afectata, iar fosforul si magneziul au nevoie de calciu pentru a functiona in mod corespunzator ( si invers ).

Nivel ridicat de colesterol bun si carbohidrati - Laptele crud contine aproximativ 3 miligrame de colesterol per gram, precum si sume decente de carbohidrati solubili. Carbohidratul primar in laptele de vaca este lactoza. Persoanele cu toleranta la lactoza nu pot face aceasta enzima, si, prin urmare, nu pot digera zaharul din lapte. Cu toate acestea, deoarece laptele crud ( spre deosebire de lapte tratat ), pastreaza – bacteria care digera lactoza, Lactobacilli, persoanele cu intoleranta la lactoza nu au nicio problema in a bea lape.




Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

1 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Bobocea Ioana @ 20 Mar 2014
"Am facut sute de masuratori prin biorezonanta cu Analizatorul si am constatat ca si la mine (am 66 de ani) ca NU AVEM NUTRIENTII NECESARI VIETII (Vitamine,Minerale,Aminoacizi). Am luat acesti nutrienti dar nu se asimilau ca sa descopar apoi cauza ::ENZIMELE ..aflati despre ele ,sunt foarte importante pentru seniori in special .Acest articol confirma ca nutrientii ii gasim numai in HRANA VIE ,cea gatita devine acida (o alta constatare in masuratorile efectuate ) Consumati apa alcalina PERLA MOLDOVEI are HH=8.8 .Incercati sa traiti nu sa fiti morti vii asa cum spune Dr.Yollock"

Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile laptelui crud si pericolele laptelui prelucrat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce alimente nu ar trebui sa iti lipseasca de Sarbatori

Ce alimente nu ar trebui sa iti lipseasca de Sarbatori

de Raluca Garbea 15 Dec 2017

Sarbatorile de iarna reprezinta un moment important din an pentru fiecare persoana. Insa, pe langa numeroasele bucurii pe care ni le aduce Craciunul, el vine si cu anumite probleme, precum indigestia sau balonarea. [detalii]

5 motive ca sa mananci (cel putin) un mar in fiecare zi

5 motive ca sa mananci (cel putin) un mar in fiecare zi

de Raluca Garbea 14 Dec 2017

Cu siguranta, ai auzit deja de expresia ca "un mar pe zi tine medicul departe". Dar, de ce se recomanda sa mancam cate un mar in fiecare zi si nu o portocala, banana sau grapefruit? Pentru ca merele contin elemente pe care nu le intalnim la alte fructe. [detalii]

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

de Laura Galescu 13 Dec 2017

Pentru cresterea randamentului la serviciu ar fi bine sa-ti stabilesti un orar regulat al meselor. Este important sa nu sari peste micul dejun si sa stii ca anumite alimente te pot ajuta in perioadele stresante pentru tine. [detalii]

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

de Raluca Garbea 12 Dec 2017

Mancarea sarata te face sa simti ca iti este foame? Un nou studiu ne arata ce efecte are sarea asupra senzatiei de foame! [detalii]

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

de Viorica Ghinea 02 Dec 2017

Alegerea unui regim alimentar corect pentru copii se dovedeste a fi o adevarata provocare pentru parinti, in special la inceput. Prima problema de care se lovesc acestia o reprezinta formula de lapte praf potrivita pentru micutul lor. Avand in vederea multitudinea de produse aflate in comert, alegerea nu se dovedeste deloc una usoara. De aceea, specialistii vin in sprijinul mamicilor si le sfatuiesc sa opteze pentru lapte praf bio. Descopera mai jos care sunt principalele motive pentru care merita sa ai incredere intr-o astfel de formula. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit