Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cafeaua - antioxidant natural

de AlegeSanatos.ro 26 Iul 2012

Cafeaua - antioxidant natural

Exista numeroase teorii si pareri care situeaza cafeaua pe aceeasi treapta cu alcoolul si tutunul in ceea ce priveste obiceiurile nesanatoase, insa realitatea este ca o ceasca de cafea de dimineata nu ne face catusi de putin rau existand studii care atesta efectele pozitive ale acesteia.

Spre deosebire de alcool si tutun care dauneaza sanatatii chiar si in cantitati mici putem afirma despre cafea ca este o varianta excelenta si sanatoasa de a ne trezi de dimineata. Controversele legate de efectele nocive ale cafelei printre care amintim: insomnia, tulburarile digestive si cresterea presiunii arteriale sunt daramate una cate una de catre cercetatori. Acestia au reusit sa demonstreze legatura directa dintre patologiile mai sus amintite si consumul de cafea in cantitate mare. Cu alte cuvinte masura este cel mai bun ajutor in ceea ce priveste starea de sanatate iar o ceasca de cafea pe zi nu pune in pericol sanatatea organismului.

Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti

Chiar mai mult decat atat, o ceasca de cafea contine mai multi antioxidanti decat o ceasca de ceai verde. Cercetatorii au identificat peste 1000 de substante cu efect antioxidant in boabele de cafea neprajite. In acest fel o ceasca de cafea pe zi (consumata oricand in timpul zilei) ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi (substante nocive care actioneaza asupra tuturor celulelor din organism ducand la aparitia a numeroase boli printre care se numara: cancerul si bolile cardiovasculare).

Cafeaua stimuleaza memoria

Un grup de cercetatori din Austria au administrat unui lot de persoane 100 mg de cofeina (cam cat s-ar regasi intr-o ceasca de cafea) dupa care au testat capacitatea acestora de memorare si concentrare in comparatie cu un lot de persoane care nu au primit nimic. Acest experiment a aratat faptul ca o ceasca de cafea are capacitatea de a stimula memoria de scurta durata prin efectul direct pe care il are cafeina asupra zonelor din creier responsabile de memorie si de capacitatea de invatare.

Cafeaua impiedica declinul capacitatii cognitive

Pe langa stimularea capacitatii de memorare si concentrare este demonstrat faptul ca un consum regulat de cafea ajuta la prevenirea declinului cognitiv si implicit la prevenirea aparitiei dementei senile si a bolii Alzheimer. Mecanismul prin care cafeaua scade sansele de aparitie a acestei boli se pare ca are legatura cu impiedicarea acumularii placilor de beta amiloid (responsabile de aparitia bolii prin acumularea acestora la nivelul creierului).

Pentru un ficat sanatos consumati o cana de cafea

Chiar daca vi se pare greu de crezut cafeaua nu influenteaza in mod negativ ficatul ci dimpotriva are un rol protector. Astfel consumul moderat de cafea previne aparitia cancerului de ficat si a cirozei de etiologie etanolica. A nu se intelege din asta ca o ceasca de cafea face minuni in cazul in care consumati alcool in mod regulat ci doar ca s-a observat o scadere a citolizei hepatice in cazul persoanelor abstinente la alcool si care consuma cafea!


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cafeaua - antioxidant natural"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cafeaua - antioxidant natural"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.