Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate

de Laura Voica 24 Feb 2014

Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate

Cel mai important sfat, evitati pe cat posibil alimentele procesate. Noi suntem programati sa mancam alimente prospete, nu alimente misterioase in ambalaje viu colorate si stralucitoare. De obicei, nu este atat de greu sa identificati produsele alimentare prelucrate in supermarket si daca sunteti sinceri, probabil, stiti cand puneti in cosul de cumparaturi aliemente procesate daunatoare.

Dar, daca aveti nevoie de ajutor, aici este o regula foarte simpla si, practic, universal valabila pentru evitarea alimentelor prelucrate. Alegeti alimentele de la raioanele de fructe si carne proaspete, astfel veti fi siguri ca evitati alimentele procesate.

Evitati produsele alimentare omogenizate

Multe produse lactate, inclusiv laptele pe care le gasiti intr-un magazin alimentar, sunt omogenizate. Omogenizarea este un proces care implica fortarea trecerii unui lichid printr-un filtru foarte fin la la presiuni foarte mari, uneori la presiuni de 1800 kg pe 2 cm patrati.
Laptele este omogenizat pentru ca samnatana sa nu se mai dencateze atunci cand il lasati sa stea in frigider. ( Se face mai mult pentru motive estetice decat orice altceva).
Problema este ca procesul de omogenizare altereaza laptele, facandu-l mai putin sanatos pentru om.
Multiple studii arata o crestere a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor care beau cantitati mari de lapte omogenizat. Una dintre teorii implica o substanta numita xantin oxidaza ( XO ), care este prezenta in lapte. XO in laptele care nu a fost omogenizat nu este absorbita de catre intestine noastre, dar XO este absorbit atunci cand laptele a fost supus procesului de omogenizare.

Niveluri ridicate de XO in sange au fost implicate ca o cauza pentru leziunile vaselor de sange care pot duce la dezvoltarea placii in artere, ceea ce poate conduce la artere blocate si atacurile de cord.

Alimentele pasteurizate

Procesul de pasteurizare este folosit de aproximativ 150 de ani si implica ridicarea temperaturii unui aliment sau lichid la un nivel foarte inalt cu scopul de a ucide bacterii, paraziti si alte organisme periculoase.

Asta nu -i neaparat un lucru rau, desigur, dar apare o problema, deoarece
incalzirea alimentelor la astfel de temperaturi extrem de ridicate pot distruge multe dintre substantele benefice care pot fi prezente, cum ar fi vitamine, nutrienti, si enzime. Pasteurizarea distruge intr-adevar o multime de bacterii dar de asemenea, limiteaza lucrurile bune de care corpul tau are nevoie din alimentele pe care le consumati. In zilele noastre, procesul de pasteurizare este cel mai frecvent asociat cu laptele. Aproape tot laptele este pasteurizat chiar daca procesul nu mai este chiat atat de necesar acum cand fermele si procesatorii de lapte au conditii mult mai igienice decat aveau inainte. Procesul de pasteurizare distruge o multime de vitamine pe care laptele ni le poate oferi.

In timp ce laptele este cel mai cunoscut aliment pasteurizat, exista multe altele, inclusiv migdale, cidru de mere, bere, conserve, branza, crabi, smantana, oua, fructe
suc, miere, sirop de artar, sos de soia, bauturi sportive, otet, apa si vin.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

5 + 1 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

George-Anton @ 28 Feb 2014
"Pentru d-na Paraschiv : DA, este o mare, dar numai APARENTA contradictie. Realitaea e clara : ar trebui sa mancam doar alimente pe baza de legume, fructe, carne, TOATE bio-ecologice, crescute in conditii speciale. Cine insa isi poate permite ? daca le gasesti sunt la preturi mari (si e normal). daca nu...nu. In ce priveste laptele, acesta se poate gasi in pietele autorizate la DOZATOARE, racit la 4 grade. E relativ sigur dar ar trebui pasteurizat NU fiert. Adevarata pasteurizare se face:5 minute la 70-80 grade, apoi racit. Cel mai bine in oala de inox cu pereti dubli. Nu se fierbe in cratita minute in sir ca ciorba, ca nu mai ramane nimic din el.... Cazul ideal este sa iei lapte de la o vaca cunoscuta, sanatoasa, supravegheata de un veterinar si atunci el se poate consuma CRUD, nu numai ca isi pastreaza tote calitatile dar are un gust minunat si are ceva ce caldura peste 40 grade distruge : viata. Aici ne intoarcem la "contradictii" , nutritioniostii (adevarati ) iti pot spune CE ar trebui sa mananci dar nu iti pot da soluti CUM sa faci, de unde, din ce surse sa le procuri. Asta FOARTE pe scurt....."
Paraschiv Doina @ 26 Feb 2014
"Concluzia? Ce fel de produse sa folosim si de unde sa le procuram? Dati exemple de produse lactate care nu sunt omogenizate si pasteurizate si pe care le putem procura din comert. Exista o contradictie intre cele expuse de dumneavoastra si care sunt adevarate si indicatiile celor de la Protectia consumatorului, care interzice micilor producatori sa-si vanda marfa in piete, tocmai pentru ca nu pot pasteuriza laptele."

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.