Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate

de Laura Voica 24 Feb 2014

Tags: atac de cord produse pasteurizate lapte pasteurizat lapte omogenizat


Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate

Cel mai important sfat, evitati pe cat posibil alimentele procesate. Noi suntem programati sa mancam alimente prospete, nu alimente misterioase in ambalaje viu colorate si stralucitoare. De obicei, nu este atat de greu sa identificati produsele alimentare prelucrate in supermarket si daca sunteti sinceri, probabil, stiti cand puneti in cosul de cumparaturi aliemente procesate daunatoare.

Dar, daca aveti nevoie de ajutor, aici este o regula foarte simpla si, practic, universal valabila pentru evitarea alimentelor prelucrate. Alegeti alimentele de la raioanele de fructe si carne proaspete, astfel veti fi siguri ca evitati alimentele procesate.

Evitati produsele alimentare omogenizate

Multe produse lactate, inclusiv laptele pe care le gasiti intr-un magazin alimentar, sunt omogenizate. Omogenizarea este un proces care implica fortarea trecerii unui lichid printr-un filtru foarte fin la la presiuni foarte mari, uneori la presiuni de 1800 kg pe 2 cm patrati.
Laptele este omogenizat pentru ca samnatana sa nu se mai dencateze atunci cand il lasati sa stea in frigider. ( Se face mai mult pentru motive estetice decat orice altceva).
Problema este ca procesul de omogenizare altereaza laptele, facandu-l mai putin sanatos pentru om.
Multiple studii arata o crestere a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor care beau cantitati mari de lapte omogenizat. Una dintre teorii implica o substanta numita xantin oxidaza ( XO ), care este prezenta in lapte. XO in laptele care nu a fost omogenizat nu este absorbita de catre intestine noastre, dar XO este absorbit atunci cand laptele a fost supus procesului de omogenizare.

Niveluri ridicate de XO in sange au fost implicate ca o cauza pentru leziunile vaselor de sange care pot duce la dezvoltarea placii in artere, ceea ce poate conduce la artere blocate si atacurile de cord.

Alimentele pasteurizate

Procesul de pasteurizare este folosit de aproximativ 150 de ani si implica ridicarea temperaturii unui aliment sau lichid la un nivel foarte inalt cu scopul de a ucide bacterii, paraziti si alte organisme periculoase.

Asta nu -i neaparat un lucru rau, desigur, dar apare o problema, deoarece
incalzirea alimentelor la astfel de temperaturi extrem de ridicate pot distruge multe dintre substantele benefice care pot fi prezente, cum ar fi vitamine, nutrienti, si enzime. Pasteurizarea distruge intr-adevar o multime de bacterii dar de asemenea, limiteaza lucrurile bune de care corpul tau are nevoie din alimentele pe care le consumati. In zilele noastre, procesul de pasteurizare este cel mai frecvent asociat cu laptele. Aproape tot laptele este pasteurizat chiar daca procesul nu mai este chiat atat de necesar acum cand fermele si procesatorii de lapte au conditii mult mai igienice decat aveau inainte. Procesul de pasteurizare distruge o multime de vitamine pe care laptele ni le poate oferi.

In timp ce laptele este cel mai cunoscut aliment pasteurizat, exista multe altele, inclusiv migdale, cidru de mere, bere, conserve, branza, crabi, smantana, oua, fructe
suc, miere, sirop de artar, sos de soia, bauturi sportive, otet, apa si vin.




Spune-ne opinia ta despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

8 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

George-Anton @ 28 Feb 2014
"Pentru d-na Paraschiv : DA, este o mare, dar numai APARENTA contradictie. Realitaea e clara : ar trebui sa mancam doar alimente pe baza de legume, fructe, carne, TOATE bio-ecologice, crescute in conditii speciale. Cine insa isi poate permite ? daca le gasesti sunt la preturi mari (si e normal). daca nu...nu. In ce priveste laptele, acesta se poate gasi in pietele autorizate la DOZATOARE, racit la 4 grade. E relativ sigur dar ar trebui pasteurizat NU fiert. Adevarata pasteurizare se face:5 minute la 70-80 grade, apoi racit. Cel mai bine in oala de inox cu pereti dubli. Nu se fierbe in cratita minute in sir ca ciorba, ca nu mai ramane nimic din el.... Cazul ideal este sa iei lapte de la o vaca cunoscuta, sanatoasa, supravegheata de un veterinar si atunci el se poate consuma CRUD, nu numai ca isi pastreaza tote calitatile dar are un gust minunat si are ceva ce caldura peste 40 grade distruge : viata. Aici ne intoarcem la "contradictii" , nutritioniostii (adevarati ) iti pot spune CE ar trebui sa mananci dar nu iti pot da soluti CUM sa faci, de unde, din ce surse sa le procuri. Asta FOARTE pe scurt....."
Paraschiv Doina @ 26 Feb 2014
"Concluzia? Ce fel de produse sa folosim si de unde sa le procuram? Dati exemple de produse lactate care nu sunt omogenizate si pasteurizate si pe care le putem procura din comert. Exista o contradictie intre cele expuse de dumneavoastra si care sunt adevarate si indicatiile celor de la Protectia consumatorului, care interzice micilor producatori sa-si vanda marfa in piete, tocmai pentru ca nu pot pasteuriza laptele."

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de sanatoase sunt produsele pasteurizate si omogenizate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Portocala - un fruct benefic organismului

Portocala - un fruct benefic organismului

de AlegeSanatos.ro 10 Dec 2019

In general mancam portocalele pentru gustul lor dulce-acrisor si pulpa suculenta. Dar te-ai intrebat vreodata cate beneficii au aceste fructe tropicale asupra corpului tau? [detalii]

Mierea de Manuka - de ce este atat de diferita fata de mierea clasică?

Mierea de Manuka - de ce este atat de diferita fata de mierea clasică?

de AlegeSanatos.ro 15 Nov 2019

Mierea este considerata din antichitate un aliment benefic si un medicament natural puternic. In ultimii ani, mierea de Manuka a castigat popularitate pentru numeroasele proprietati nutritive si puterea terapeutica, devenind un subiect fierbinte in randul iubitorilor de miere si ridicand, totodata, numeroase intrebari. [detalii]

Super alimentele recomandate de nutritionisti in aceasta toamna

Super alimentele recomandate de nutritionisti in aceasta toamna

de AlegeSanatos.ro 13 Sep 2019

Toamna inseamna culori bogate si arome abundente. Iata care sunt alimentele pe care sa le al in vedere in dieta ta pentru a profita de beneficiile nutritive specifice toamnei. [detalii]

Rolul magneziului in organism

Rolul magneziului in organism

de AlegeSanatos.ro 23 Aug 2019

In corpul uman sunt in jur de 25 grame de magneziu, dintre care peste jumatate se afla in oase, pe cand restul se concentreaza in muschi, tesuturi moi sau in sange. Toate celulele contin magneziu si necesita aceasta substanta pentru a functiona corect. Specialistii de la biod.ro ofera mai multe explicatii cu privire la rolul magneziului in organism si sugestii pentru alimente bogate in aceasta substanta. [detalii]

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

de AlegeSanatos.ro 11 Iul 2019

Alimentele bogate in vitamina C sunt extrem de importante pentru corpul nostru, ajutandu-ne organismul sa capete o imunitate sporita si, in acelasi timp, sa lupte cu diverse afectiuni. Consumand alimente bogate in vitamina C vom reusi sa prevenim sau chiar sa tratam raceala, infectiile, bolile de inima si chiar sa ajutam vasele de sange sa functioneze mai bine. In plus, vitamina C joaca un rol important in sintetizarea diverselor minerale din corp, stimuland inclusiv vindecarea diverselor tipuri de rani. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016