Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce contin produsele de post din comert

de Elena-Alina Constantinescu 11 Aug 2016

Ce contin produsele de post din comert

Postul Sfintei Marii a inceput pe 1 august si are o durata de doua saptamani (se incheie pe 15 august). Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea produselor vegetale, 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.

In cele 35 de produse vegetale (fasole batuta, chiftelute cu legume, salata de vinete cu ceapa, hummus, pasta vegetala tartinabila, pate vegetal, etc) s-au identificat 31 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E100– curcumina, E120 – carmin/cosenila, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu ,E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitina din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan,  E417 – guma tara, E440 – pectina, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfatii, E460 – guma de celuloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 - clorura de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

“Produsele de post, cu unele exceptii, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un continut insignificant de legume sub forma de pulberi, amidon, extracte de condimente si aditivi alimentari din belsug. In aceasta perioada a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume legumele si fructele de sezon care sunt accesibile si din punct de vedere al pretului. Deci, ne putem hrani sanatos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare.

Din pacate, inca mai exista consumatori care folosesc in perioada postului, si nu numai, grasimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se stie ca prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si grasimi trans cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza aparitia infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale. In Statele Unite ale Americii, Administratia pentru Alimente si Medicamente  (FDA) a  dispus in anul 2015 printr-o decizie ca pana in anul 2018 sa se elimine de la comercializare alimentele cu continut de grasimi trans. Solicitam pe aceasta cale ca Ministerul Sanatatii in colaborare cu Parlamentul Romaniei sa dispuna astfel de masuri legislative care sa duca la eliminarea unor astfel de produse de pe piata, despre care se stie ca favorizeaza aparitia unor boli cardiovasculare.” Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte Asociatia Pro Consumatori.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce contin produsele de post din comert"

2 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce contin produsele de post din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.