Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce contin salamurile din comert

de Elena-Alina Constantinescu 01 Iun 2016

Ce contin salamurile din comert

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu prin care atrage atentia ca 96% din sortimentele de salam feliat de pe piata contin nitrit de sodiu, substanta cu potential cancerigen.

Specialistii au analizat 51 de sortimente de salam fabricate/distribuite de catre: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania.

Astfel, s-au identificat 26 aditivi alimentari si alte substante, dupa cum urmeaza: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic.

Top 10 mezeluri feliate dupa continutul de carne

1. Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obtin din 123 grame carne de porc si 37 grame slanina;

2. Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 121 grame carne de porc;

3. Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 120 grame carne de porc;

4. Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obtin din 118 grame carne de porc;

5. Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obtin din 113 grame carne de porc;

6. Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obtin din 108 grame carne de porc;

7. Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;

8. Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpa de porc si 38% carne de porc;

9. Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpa de porc si 29% carne de porc;

10. Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpa de porc si 33% carne de porc;

Top 10 cele mai sarate salamuri feliate

1. Salam de Sibiu (Cora) - 6 grame sare/100 grame produs;

2. Salam banatean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam banatean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;

3. Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;

4. Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;

5. Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;

6. Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;

7. Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;

8. Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;

9. Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemtean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;

10. Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.

„La alegerea unui tip de salam feliat trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi, acizi grasi saturati si continutul de sare. Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sanatatii, deoarece au un continut de grasimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs si un continut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Avand in vedere continutul ridicat de sare si unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu sindrom metabolic si boli asociate acestuia. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce contin salamurile din comert"

1 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce contin salamurile din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.