Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce contine pateul de ficat din comert

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2016

Tags: pate de ficat ficat de porc ficat de pui monoglutamat de sodiu aditivi alimentari


Ce contine pateul de ficat din comert

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea pateului de ficat din comert.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Dupa tipul de pate de ficat folosit in conservele analizate, situatia se prezinta astfel:

- 52% din pateuri sunt cu ficat de porc, iar continutul de ficat de porc din conserva variaza intre 5 si 46%;
- 31% din pateuri sunt cu ficat de pui, iar continutul de ficat de pui din conserva variaza intre 9,6% si 40%;
- 10% din pateuri sunt cu ficat de rata, iar continutul de ficat de rata din conserva variaza intre 5 si 26%;
- 4% din pateuri sunt cu ficat de gasca, iar continutul de ficat de gasca din conserva variaza intre 5 si 25%;
- 2% din pateuri sunt cu ficat de curcan (intre 14% si 26%);
- 1% din pateuri sunt cu ficat de vitel (8%).

In cele 82 de produse analizate s-au identificat urmatoarele categorii de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:

- Agenti de ingrosare: caragenan, guma guar, guma caruba si guma xantan;
- Potentiatori de gust si aroma: monoglutamatul de sodiu si 5-ribonucleotide disodice;
- Antioxidanti: eritorbat de sodiu, acid ascorbic si izoascorbat de sodiu;
- Stabilizatori: polifosfat de sodiu, trifosfat pentasodic, dipolifosfati de sodiu si potasiu si difosfati;
- Conservanti: nitrit de sodiu.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in conservele analizate, situatia se prezinta astfel:

- 28% dintre produsele analizate contin caragenan;
- 37% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin;
- 49% dintre produsele analizate contin monoglutamat de sodiu si 5-ribonucleotide disodice
- 83% dintre produsele analizate contin nitrit de sodiu;

Top 10 pateuri de ficat de porc dupa continutul de ficat in 100 grame produs

1. Tulip (Danemarca)- 46% ficat in 100 grame produs
2. Bucegi (Scandia) – 45% ficat in 100 grame produs
3. Ardennes (Mega Image) – 41% ficat in 100 grame produs
4. Campagne (Franta) – 40% ficat in 100 grame produs
5. Zimbo – 31% ficat in 100 grame produs
6. Antrefrig (Hame), Moldova in bucate (Vascar) – 30% ficat in 100 grame produs
7. Campagna (Franta) – 29,38% ficat in 100 grame produs
8. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat in 100 grame produs
9. C+C – 25,6% ficat in 100 grame produs
10. Auchan, Jensen’s (Germania) – 25% ficat in 100 grame produs

In privinta pateului de ficat de pui, rata, gasca si curcan s-a putut realiza doar un top restrans.

Top 5 pateuri de ficat de pui dupa continutul de ficat in 100 grame produs

1. Capricii si Delicii (Prefera Foods) – 40% ficat de pui si 5% ficat de gasca/rata in 100 grame de produs
2. Capricii si Delicii (Prefera Foods) – 35% ficat de pui si 10% ficat de curcan in 100 grame de produs
3. Campofrio (Group Caroli), Vascar – 30% ficat de pui in 100 grame de produs
4. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat de pui in 100 grame de produs
5. Carrefour – 22% ficat de pui in 100 grame de produs

Top 4 pateuri de ficat de rata dupa continutul de ficat in 100 grame produs

1. Vascar - 26% ficat de rata in 100 grame de produs
2. Delpeyrat (Franta), Mousse de Conard (Belgia) - 20% ficat de rata in 100 grame de produs
3. La Piara (Spania) - 17% ficat de rata in 100 grame de produs
4. Jensen’s (Germania) - 15% ficat de rata in 100 grame de produs

Top 3 pateuri de ficat de curcan dupa continutul de ficat in 100 grame de produs

1. Vascar – 26% ficat de curcan in 100 grame de produs
2. Hame Select – 25% ficat de curcan in 100 grame de produs
3. Bucegi Junior (Scandia) – 20% ficat de curcan in 100 grame de produs

Top 2 pateuri de ficat de gasca dupa continutul de ficat in 100 grame produs

1. Hame Select – 25% ficat de gasca in 100 grame de produs
2. Jensen’s (Germania) - 15% ficat de gasca in 100 grame de produs

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Ce contine pateul de ficat din comert"

6 + 5 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce contine pateul de ficat din comert"

Dan @ 15 Mar 2018
"Produs cancerigen pateul falsificat de toti producatorii conform codex alimentarius"

Spune-ne opinia ta despre
"Ce contine pateul de ficat din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sucul de zmeura - Cum se prepara si ce beneficii ofera pentru sanatate

Sucul de zmeura - Cum se prepara si ce beneficii ofera pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Nov 2018

Daca iti doresti sa iti incepi ziua bine, alege sa bei un suc de zmeura dimineata! [detalii]

5 alimente pentru un ficat sanatos

5 alimente pentru un ficat sanatos

de Raluca Garbea 14 Nov 2018

Daca iti doresti sa iti pastrezi ficatul sanatos, evita alimentele grase si alege variantele sanatoase! [detalii]

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

de Raluca Garbea 13 Nov 2018

Exista anumite ingrediente nutritive care ar putea sa iti revigoreze regimul alimentar si sa iti aduca numeroase beneficii pentru sanatate. [detalii]

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Nov 2018

Produs din muguri albi si frunze ce provin din Camellia Sinensis, ceaiul alb are numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 09 Nov 2018

Denumita si vitamina antihemoragica, vitamina K reprezinta un nutrient esential care ajuta la prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, reducand, in acelasi timp, riscul de atac de cord. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016