Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce cumpara romanii din comert: cascaval cu clorura de calciu. Cum afecteaza sanatatea

de Elena-Alina Constantinescu 27 Iun 2016

Tags: clorura de calciu branzeturi cascaval


Ce cumpara romanii din comert: cascaval cu clorura de calciu. Cum afecteaza sanatatea

Folosirea clorurii de calciu la prepararea branzeturilor a devenit o practica larga, mai economica decat folosirea cheagurilor naturale. Produsul se vinde la preturi mai mici decat cheagurile naturale (un litru de clorura de calciu 33% costa circa 50 lei, pe cand aceeasi cantitate de cheag costa de 2-3 ori mai mult).

„Cheagul chimic este mai ieftin, iar tentatia inlocuirii cheagului este iminenta. Unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice (mai exact substanta de coagulare, inlocuitor de cheag) este clorura de calciu, cu formula chimica CaCl2, (mai exact CaCl2(H2O)x, unde x = 0, 1, 2, 4, si  6), o sare a calciului cu acidul clorhidric. In toate variantele, clorura de calciu se dizolva foarte bine in apa. In principiu, sarea respectiva este higroscopica (avida de apa), deci se foloseste foarte mult ca desicant (absorbant al umezelii). Clorura de calciu se obtine din calcar, prin reactie cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obtinerea sodei.

Cea mai larga utilizare, in ultimii si viitorii ani, a clorurii de calciu  vizeaza prevenirea formarii ghetii si indepartarea acesteia de pe sosele; fata de sarea obisnuita (clorura de sodiu - NaCl), proprietatile clorurii de calciu o fac mult mai eficienta in lupta cu adversitatile iernii pe sosele (este eficienta pana la temperaturi de minus 52 grade Celsius), astfel ca peste jumatate din productia mondiala de clorura de calciu se foloseste in acest scop.

Pentru variatele sale proprietati se mai foloseste: la dedurizarea apei din bazine de inot sau din bazine cu fauna marina, in industria chimica la producerea altor substante chimice, in constructii, industria de foraj si metalurgie, in medicina la tratarea intoxicatiei cu magneziu si foarte multe utilizari are in industria alimentara, unde are codul european E509 ca aditiv (agent de intarire, de sporire a fermitatii tesuturilor – pulpele fructelor din conservele de legume, pasta de branza tofu, dar si pentru producerea unui inlocuitor de caviar din sucuri de legume si fructe, ingredient in bauturile sportivilor etc. O utilizare speciala vizeaza sterilizarea masculilor de la speciile animale, prin injectarea unei solutii de clorura de calciu.”, precizeaza prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.     

In plus, se subliniaza avantajul compensarii lipsei ionilor de calciu din laptele natural in perioada de toamna si iarna rezultand o mai buna coagulare.

Important de stiut este ca legislatia americana nu permite folosirea sa in produsele ecologice. Mai este cunoscuta ca provoaca alergii, este banuita de favorizarea cancerului mamar si este considerata un factor de scadere a fertilitatii masculine. Limita zilnica admisa in consumul unui adult este estimata la nivelul a 160-345 mg. In industria laptelui se foloseste pentru corectarea echilibrului compozitiei chimice a laptelui, fiind ingredient nelipsit din retetele unor tipuri cunoscute de branza (Brie, Stilton etc.).    

„In ultimii ani asistam la un proces de „denaturare legala” a branzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atat la prejudicierea economica a producatorilor  onesti, proces care a culminat, in unele situatii, chiar cu disparitia acestora, cat si la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punandu-le acestora chiar sanatatea in pericol. In aceste conditii, pana cand prin intermediul unor legi se va interzice productia si  comercializarea unor astfel de produse, singura masura menita sa-i protejeze pe consumatori ramane informarea acestora prin realizarea de studii, care sa demaste astfel de practici, astfel incat consumatorii sa nu mai achizitioneze produse de o calitate scazuta si cu incarcatura chimica ridicata, fapt ce va duce in cel mai scurt timp la disparitia unor astfel de produse datorita cererii scazute pentru acestea, nemaiexistand astfel interesul economic din partea unor astfel de producatori pentru fabricarea unor astfel de produse.”, mentioneaza conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Ce cumpara romanii din comert: cascaval cu clorura de calciu. Cum afecteaza sanatatea"

1 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce cumpara romanii din comert: cascaval cu clorura de calciu. Cum afecteaza sanatatea"

Reli @ 27 Dec 2018
"Stie macar ce e clorura de calciu, o manacm aproape zilnic, e sarea de bucatarie"
bucsa cornel @ 19 Iul 2016
"Cum in Rominia se dau atitea legi proaste si gresite,oare de ce nu se dau si legi bune care sa protejeze societatea,de toxiinfectii alimentare si de diferite afectiuni in timp.Exemplu elocvent acceptarea folosiri la diferite brinzeturi a clorurei de calciu.Degeaba domnul doctor Costel Stanciu sugereaza ideiia ca in timp oameni nu vor mai cumpara cunoscind aceasta,cred ca e o ideie prea indepartata.Solutia imediata dupa parerea mea e ca protectia consumatorului inpreuna cu organele medicale sa ceara urgent legiuitorilo interzicerea prin lege a folosiri tuturor substantelor daunatoare chiar pe termen lung.Sint destule substante toxice orcum in atmosfera ,cel putin cele mai usor de eliminat sa fie interzise."

Spune-ne opinia ta despre
"Ce cumpara romanii din comert: cascaval cu clorura de calciu. Cum afecteaza sanatatea"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

de AlegeSanatos.ro 11 Iul 2019

Alimentele bogate in vitamina C sunt extrem de importante pentru corpul nostru, ajutandu-ne organismul sa capete o imunitate sporita si, in acelasi timp, sa lupte cu diverse afectiuni. Consumand alimente bogate in vitamina C vom reusi sa prevenim sau chiar sa tratam raceala, infectiile, bolile de inima si chiar sa ajutam vasele de sange sa functioneze mai bine. In plus, vitamina C joaca un rol important in sintetizarea diverselor minerale din corp, stimuland inclusiv vindecarea diverselor tipuri de rani. [detalii]

Bananele si proprietatile lor miraculoase - sanatate intr-un singur fruct

Bananele si proprietatile lor miraculoase - sanatate intr-un singur fruct

de AlegeSanatos.ro 02 Iul 2019

Bananele sunt unele dintre fructele cu cele mai multe beneficii pentru sanatatea noastra, consumate in cantitati moderate, evident. Acest fruct tropical este plin de nutrienti si ne poate ajuta sa ne mentinem o viata sanatoasa si echilibrata. Iata ce proprietati miraculoase are banala banana: [detalii]

Smoothie cu capsuni si banane - Cum se prepara

Smoothie cu capsuni si banane - Cum se prepara

de Raluca Garbea 28 Iun 2019

Smoothie-urile reprezinta varianta perfecta de a consuma o portie sanatoasa de fructe si legume o data pe zi, iar vara este anotimpul perfect pentru ele. [detalii]

Alimente recomandate pentru un mic dejun sanatos

Alimente recomandate pentru un mic dejun sanatos

de Raluca Garbea 28 Iun 2019

Micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei, potrivit specialistilor. Descopera in articol care sunt cele mai indicate alimente pentru a te bucura de un mic dejun sanatos! [detalii]

Migdale - Cele mai importante beneficii pentru sanatate

Migdale - Cele mai importante beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 27 Iun 2019

Migdalele sunt o adevarata sursa de sanatate, avand numeroase beneficii, precum imbunatatirea sistemului cardiovascular, mentinerea sanatatii oaselor, a dintilor si a pielii. Descopera in articol care sunt cele mai importante beneficii pentru sanatate! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016