Ce este ARONIA?

de AlegeSanatos.ro 07 Dec 2012


Ce este ARONIA?

In limba romana, cateva specii de Aronia sunt denumite aronic, scorus negru, sau scorus de munte. Fructele acestui arbust sunt deosebit de nutritive.

Planta de Aronia este cunoscuta  sub denumirea stiintifica de Aronia Melanocarpa. Ea face parte din familia Rosaceae si este recunoscuta sub denumirile americane de Black Chokeberry sau Redberry. In limba romana, cateva specii de Aronia sunt denumite aronic, scorus negru, sau scorus de munte. Fructele acestui arbust sunt deosebit de nutritive.
Ele contin, printre altele, tanin, zaharuri, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP si E, acid malic, sorbinic si parasorbinic, saruri minerale si numerosi antioxidanti.

Datorita taninurilor, fructele Aroniei au proprietati astringente. Fiind o bogata sursa de vitamine naturale si beta -carotenoizi, ele maresc capacitatea de aparare a organismului, prevenind infectiile bacteriene si virale si ajuta la refacerea organismului in perioadele de
convalescenta.

Boabele de Aronia sunt folosite in homeopatie pentru:

- reducerea colesterolului din sange
- diminuarea oboselii si epuizarii fizice dupa eforturi intense
- fortificarea si mentinerea functiilor sistemului nervos in parametri optimi de functionare
- imbunatatirea acuitatii vizuale
- cresterea rezistentei fizice prin fortificarea sistemului imunitar
- intarzierea procesului de imbatranire
- ameliorarea starilor gripale prin  efectul sudorific

Fructele pot fi consumate ca atare, preparate in dulceturi sau sucuri, ori uscate. Din fructele uscate se recomanda prepararea unei infuzii: o lingura de fructe la o cana cu apa fiarta. Se beau 2-3 cani pe zi din acest preparat.

In ultimii ani, Aronia a beneficiat de atentia cercetatorilor, datorita continutului sa de fitonutrienti, elemente cu efecte benefice asupra sanatatii umane. Numeroase studii de specialitate au fost efectuate pentru a stabili cu exactitate care sunt punctele for te ale acestor superfructe, care, alaturi de Goji si Acai, sunt considerate a fi cele mai sanatoase fructe din lume.
Interesul crescand pentru hranirea sanatoasa a adus plantele Aronia in prim -planul atentiei, astfel incat ele beneficiaza acum de multi fani dornici sa achizitioneze fructe sau produse pe baza de Aronia. Ca urmare, in anumite zone de pe glob au aparut culturi intensive, care produc mari cantitati de fructe, dar care nu acopera cererea in continua crestere.



Spune-ne opinia ta despre
"Ce este ARONIA?"

6 + 6 =
 

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este ARONIA?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Nutritie

Ceaiul verde si ceaiul negru: avantaje pentru sanatate

Ceaiul verde si ceaiul negru: avantaje pentru sanatate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Nov 2014

Cele doua ceaiuri contin polifenoli, cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante si pentru actiunile lor benefice contra diabetului, obezitatii si cancerului. [detalii]

Nutritie

Alimente care iti alunga somnul

Alimente care iti alunga somnul

de Elena-Alina Constantinescu 24 Oct 2014

Dieta joaca un rol important in aparitia problemelor legate de somn. Astfel, pentru a avea un somn cat mai odihnitor, evita sa mananci la cina alimentele de mai jos. [detalii]

Nutritie

Strugurii, ideali pentru revitalizarea organismului

Strugurii, ideali pentru revitalizarea organismului

de Elena-Alina Constantinescu 15 Oct 2014

Strugurii pot fi consumati sub forma de suc, gem, vin, jeleu, compot. Nutritionistii spun ca o cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati. [detalii]

Nutritie

Cum aranjam corect alimentele in frigider

Cum aranjam corect alimentele in frigider

de Elena-Alina Constantinescu 14 Oct 2014

Pentru pastrarea prospetimii mai mult timp este foarte importanta pozitionarea alimentelor in frigider. Spre exemplu, stiai ca laptele nu se pastreaza pe usa frigiderului? Vom afla in randurile de mai jos cum trebuie asezata corect mancarea in frigider. [detalii]

Nutritie

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Cei mai periculosi aditivi alimentari

de Elena-Alina Constantinescu 13 Oct 2014

Aditivii alimentari (cunoscuti sub denumirea de E-uri) sunt adaugati in alimente sau bauturi pentru a pastra anumite caracteristici precum culoarea, gustul, textura, etc. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.