Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iun 2016

Tags: mezeluri E-uri aditivi alimentari cancer


Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert

InfoCons a realizat un studiu privind substantele nocive din mezeluri. In acest sens au fost analizate 24 de produse, atat din punct de vedere al informatiilor ce se regasesc pe eticheta acestora, cat si prin testarea in cadrul unui laborator de stat.

Produsele marca proprie apartin:

- Auchan Romania SA;
- Carrefour Romania SA;
- Kaufland Romania SCS;
- Mega Image SRL;
- Romania Hypermarchet SA;
- Selgros Romania.

Numarul de E-uri (Aditivi alimentari) continute de produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 4 si 11 E-uri, dupa cum urmeaza:

- 4% din produsele analizate au in continut 4 E-uri
- 17% din produsele analizate au in continut 5 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 6 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 7 E-uri
 - 21% din produsele analizate au in continut 8 E-uri
- 4% din produsele analizate au in continut 9 E-uri
- 8% din produsele analizate au in continut 10 E-uri
 - 4% din produsele analizate au in continut 11 E-uri

Aditivii alimentari identificati sunt: E120: carmin, E1200: dextroza, E1404: Amidon oxidat, E150c: Caramel, E202: Sorbat de potasiu, E250: Nitrit de sodiu, E251: Nitrat de sodiu, E262: Acetat de sodiu, E300: Acid ascorbic, E301: Ascorbat de sodiu, E316: Eritorbat de sodiu, E330: acid citric, E331: Citrat de sodiu, E341: Fosfat de calciu, E407: Caragenan, E412: Guma guar, E450: Difosfati, E451: Trifosfati, E452: Polifosfati, E621: Monoglutamat de Sodiu, E917: Iodat de Potasiu.

Produsele ce fac prezentul test comparativ pot fi catalogate in 3 forme de prezentare: parizer, specialitate si specialitate din carne tocata; cantitatea acestora variaza intre 80g si 900g.

In urma rezultatelor obtinute in laborator, in ce priveste continutul de carne, acesta variaza in functie de tipul produselor si de producator de la 37% la 98%, astfel:

- Produsele tip parizer contin intre 37% si 44% carne
- Produsele tip Specialitate (Bacon, Kaizer, Jambon, Muschi, etc.) contin intre 50% si 90% carne
- Produsele tip Specialitate din carne tocata (Salam, Carnati) contin intre 43% si 98% carne

In ceea ce priveste continutul de proteine, acesta este mentionat pe etichetele a doar 62.5% dintre produsele testate si are o valoare cuprinsa intre 11% si 20%. In baza analizelor de laborator cu privire la continutul de proteine a reiesit:

- un continut de proteina totala cuprins intre 9.2% si 24.75%
- un continut de proteina din soia cuprins intre <0,025% si 0,7%
- un continut de proteina din lapte cuprins intre <0,00025% si 0,02%

62.5% dintre produsele testate au mentionat pe eticheta Valoarea Energetica, aceasta variaza intre 99 kCal/100g si 502 kCal/100g.

Sarea este mentionata pe eticheta doar in cazul a 33,33% dintre produsele ce fac parte a acestui studiu, avand valori cuprinse intre 0.99% si 3.6%.

Toate produsele studiate prezinta cel putin un tip de alegen, printre acestea enumerandu-se: lactoza, soia, gluten, ou, telina, mustar, fructe cu coja tare, nuci, migdale.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici (click aici pentru a vedea fiecare produs evaluat in prezentul studiu comparativ).

Sursa: infocons.ro
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

de Viorica Ghinea 20 Oct 2017

Un smoothie verde energizeaza organismul, stimuleaza metobolismul, intareste sistemul imunitar si te ajuta sa slabesti. In plus, poate fi o metoda buna de a incepe o cura de detoxifiere. Consuma-l la micul dejun si starea ta de sanatate se va imbunati semnificativ. Urmareste videoclipul de mai jos si respecta fiecare pas de preparare. [detalii]

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

de Viorica Ghinea 18 Oct 2017

Inca din copilarie ni s-a spus ca este bine sa spalam alimentele pe care le consumam, asa ca putine persoane stiu ca anumite obiceiuri alimentare ne pot face mai mult rau decat bine. Spre exemplu, stiai ca nu este bine sa speli anumite produse inainte sa le prepari? Iata care sunt acestea si la ce riscuri te expui daca nu respecti aceasta regula! [detalii]

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

de Viorica Ghinea 16 Oct 2017

Potasiul este un mineral important pentru sanatatea inimii, a sistemului nervos si nu numai. Insa, din pacate, aceasta substanta hranitoare este ignorata, adica nu primeste aceeasi atentie ca magneziul si calciul. Prin urmare, putine persoane isi dau seama cand se confrunta cu lipsa de potasiu, neglijand semnalele pe care organismul le transmite in mod repetat. Iata care sunt acestea si ce anume trebuie sa schimbi in stilul tau alimentar! [detalii]

6 beneficii incredibile ale strugurilor

6 beneficii incredibile ale strugurilor

de Viorica Ghinea 06 Oct 2017

Strugurii se numara printre cele mai iubite fructe ale toamnei, insa prea putina lume le cunoaste proprietatile incredibile pe care le poseda. Acestia pot sa previna multe afectiuni si chiar sa se dovedeasca a fi adjuvant de seama in tratamentul unor boli mai greu de tratat. Descopera mai jos care sunt beneficiile strugurilor! [detalii]

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 06 Oct 2017

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere si duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura si genereaza probleme de comportament. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit