Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iun 2016

Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert

InfoCons a realizat un studiu privind substantele nocive din mezeluri. In acest sens au fost analizate 24 de produse, atat din punct de vedere al informatiilor ce se regasesc pe eticheta acestora, cat si prin testarea in cadrul unui laborator de stat.

Produsele marca proprie apartin:

- Auchan Romania SA;
- Carrefour Romania SA;
- Kaufland Romania SCS;
- Mega Image SRL;
- Romania Hypermarchet SA;
- Selgros Romania.

Numarul de E-uri (Aditivi alimentari) continute de produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 4 si 11 E-uri, dupa cum urmeaza:

- 4% din produsele analizate au in continut 4 E-uri
- 17% din produsele analizate au in continut 5 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 6 E-uri
- 21% din produsele analizate au in continut 7 E-uri
 - 21% din produsele analizate au in continut 8 E-uri
- 4% din produsele analizate au in continut 9 E-uri
- 8% din produsele analizate au in continut 10 E-uri
 - 4% din produsele analizate au in continut 11 E-uri

Aditivii alimentari identificati sunt: E120: carmin, E1200: dextroza, E1404: Amidon oxidat, E150c: Caramel, E202: Sorbat de potasiu, E250: Nitrit de sodiu, E251: Nitrat de sodiu, E262: Acetat de sodiu, E300: Acid ascorbic, E301: Ascorbat de sodiu, E316: Eritorbat de sodiu, E330: acid citric, E331: Citrat de sodiu, E341: Fosfat de calciu, E407: Caragenan, E412: Guma guar, E450: Difosfati, E451: Trifosfati, E452: Polifosfati, E621: Monoglutamat de Sodiu, E917: Iodat de Potasiu.

Produsele ce fac prezentul test comparativ pot fi catalogate in 3 forme de prezentare: parizer, specialitate si specialitate din carne tocata; cantitatea acestora variaza intre 80g si 900g.

In urma rezultatelor obtinute in laborator, in ce priveste continutul de carne, acesta variaza in functie de tipul produselor si de producator de la 37% la 98%, astfel:

- Produsele tip parizer contin intre 37% si 44% carne
- Produsele tip Specialitate (Bacon, Kaizer, Jambon, Muschi, etc.) contin intre 50% si 90% carne
- Produsele tip Specialitate din carne tocata (Salam, Carnati) contin intre 43% si 98% carne

In ceea ce priveste continutul de proteine, acesta este mentionat pe etichetele a doar 62.5% dintre produsele testate si are o valoare cuprinsa intre 11% si 20%. In baza analizelor de laborator cu privire la continutul de proteine a reiesit:

- un continut de proteina totala cuprins intre 9.2% si 24.75%
- un continut de proteina din soia cuprins intre <0,025% si 0,7%
- un continut de proteina din lapte cuprins intre <0,00025% si 0,02%

62.5% dintre produsele testate au mentionat pe eticheta Valoarea Energetica, aceasta variaza intre 99 kCal/100g si 502 kCal/100g.

Sarea este mentionata pe eticheta doar in cazul a 33,33% dintre produsele ce fac parte a acestui studiu, avand valori cuprinse intre 0.99% si 3.6%.

Toate produsele studiate prezinta cel putin un tip de alegen, printre acestea enumerandu-se: lactoza, soia, gluten, ou, telina, mustar, fructe cu coja tare, nuci, migdale.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici (click aici pentru a vedea fiecare produs evaluat in prezentul studiu comparativ).

Sursa: infocons.ro
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert"

3 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre mezelurile din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.