Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce ulei alegem?

de AlegeSanatos.ro 05 Iun 2013

Ce ulei alegem?

Fie ca il folosim la salate ori la prajirea alimentelor, uleiul este un ingredient indispensabil in bucatarie. Pentru prajit, trebuie sa tinem cont de rezistenta uleiului la incalzire. Daca aceasta este scazuta, uleiul poate deveni nociv.


Nutritionistii spun ca este foarte important ca atunci cand gatim sa luam in considerare ce tip de ulei se potriveste cu tratamentul termic aplicat. Daca prajim alimentele intr-un ulei care nu are rezistenta la incalzire, riscul sa ne imbolnavim este mare. Proprietatile benefice ale unui ulei cu punct de ardere scazut se distrug prin prajire si devin toxice pentru organism.

Spre, exemplu, prin ardere, unele componente ale uleiurilor se transforma in compusi chimici care pot declansa anumite tipuri de cancer. De regula, cele mai indicate uleiuri folosite pentru prajirea carnii ori a legumelor sunt cele cu temperatura de incalzire de peste 180-200 de grade Celsius.
 
Nu de doua ori in acelasi ulei

Chiar daca are un punct de incalzire inalt si, atunci sunt de buna calitaet, adica sunt presate la rece si nerafinate, sunt diferite din punct de vedere micronutritional. Uleiul nerafinat de floarea soarelui abunda in acizi grasi polinesaturati si in vitamina E, iar cel nerafinat de palmier rosu are un continut sporit de acizi grasi saturati si carotenoizi.

La variantele disponibile pe piata, mai ieftine si rafinate, lucrurile stau diferit. Prin rafinare se elimina cam toate particulele colorante, odorizante sau care dau gust caracteristic, adica aproape toti compusii fitonutritionali activi in mentinerea sanatatii, ramand doar acizii grasi. De asemenea, dupa compozitia in acizi grasi, uleiul rafinat de floarea soarelui poate fi folosit la gatit daca temperaturile nu depasesc 150-170 de grade Celsius. Pe de alta parte, uleiul rafinat de palmier este mai putin daunator, deci de ales in conditiile gatitului la temperaturi mai mari de 180 de grade C.

Cum sa folosim uleiurile?

Uleiul de floarea-soarelui este recomandat la prajirea alimentelor, cu moderatie insa, deoarece punctul sau de ardere ajunge pana la aproximativ 230 de grade C.
 
Uleiul de proumb are, de asemenea, rezistenta scazuta la prajire si este recomandat in salate. In exces, uleiul de proumb are efect proinflamator.

Uleiul de masline rafinat are punctul de fumigatie mai ridicat, respectiv de aproximativ 190 de grade C, si reprezinta o alegere mai sanatoasa pentru a praji alimentele. Pentru salate se recomanda uleiul de masline extravirgin.

Uleiul de palmier are un punct inalt de fumigatie, aproximativ 230 grade C. Si este recomandat la prajitul alimentelor. Cu moderatie insa, deoarece contine 899 de calorii la 100 ml.
 
Uleiul de soia este si el recomandat mai mult la salate, pentru ca are un punct de incalzire mediu. Nu este indicat sa fie folosit la prajit.
 
Uleiul de canepa atat de laudat de promotorii dietelor vegetariene, nu are rezistenta la prajire, el find indicat la prepararea salatelor. Are proprietati antiinflamatoare.

Uleiul de in. Ca si uleiul de canepa, cel de in are efect antiinflamator, este bogat in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, dar este nerezistent la prajire.

Uleiul de rapita este rezistent la prajire, dar este recomandat pentru savoarea sa la salate.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce ulei alegem?"

2 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce ulei alegem?"

Ela @ 10 Iun 2013
"Uleiul de arahide"

Spune-ne opinia ta despre
"Ce ulei alegem?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2017

Una dintre cele mai nemiloase boli ale acestui secol este cancerul. Mergand pe principiul conform caruia e mai usor sa previi decat sa tratezi, atentia a fost indreptata de-a lungul timpului spre metodele alternative de tratament. Prin urmare, o arma in preventia bolii o constituie alimentatia sanatoasa si echilibrata. [detalii]

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

de Elena-Alina Constantinescu 19 Iun 2017

Beneficiile pentru sanatate ale coacazelor negre includ folosirea acestora in tratarea bolilor cardiovasculare datorita prezentei vitaminei C si prevenirea bolilor digestive prin continutul de antocianine. Mai mult, deoarece sunt sarace in calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Iata si alte beneficii pentru sanatate ale acestor mici fructe de padure. [detalii]

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

de Viorica Ghinea 16 Iun 2017

Grasimea de pe burta se incapataneaza sa dispara? Probabil ca visul de a arata divin in costumul tau de baie pare acum undeva departe, dar avem o veste buna pentru tine. Exista cateva legume care devin aliatii tai de incredere in razboiul contra kilogramelor nedorite. Iata care sunt acestea si cum le poti include in alimentatia ta! [detalii]

Trei retete de smoothie care te ajuta sa slabesti fara efort

Trei retete de smoothie care te ajuta sa slabesti fara efort

de Viorica Ghinea 14 Iun 2017

Ti se pare ca pierzi lupta impotriva kilogramelor nedorite? Introdu in alimentatia ta aceste retete de smoothie pentru slabit. Sunt delicioase, racoritoare si energizante, asa ca procesul de eliminare a kilogramelor nedorite nu va fi deloc unul obositor. [detalii]

Ce pot face caisele pentru sanatatea ta

Ce pot face caisele pentru sanatatea ta

de Elena-Alina Constantinescu 13 Iun 2017

Caisele sunt o gustare sanatoasa si racoritoare in zilele de vara. Insa, pe langa aroma lor delicoasa, caisele au multe de oferit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.