Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cei mai periculosi aditivi alimentari

de Elena-Alina Constantinescu 13 Oct 2014

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Aditivii alimentari (cunoscuti sub denumirea de E-uri) sunt adaugati in alimente sau bauturi pentru a pastra anumite caracteristici precum culoarea, gustul, textura, etc.

Comisia Europeana atribuie fiecarui aditiv un cod numeric unic, pentru a facilita clasificarea E-urilor, unde litera „E” reprezinta „Europa”. Se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul imbunatatirii valorii nutritionale si aspectului acestora. Asadar, in randurile de mai jos ne propunem sa va informam despre impactul lor asupra sanatatii.

Potrivit wikipedia.org, aditivii alimentari reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Specialistii atrag atentia ca cei mai periculosi aditivi alimentari sunt benzoatul de sodiu si aspartamul.

Consumul unor produse alimentare in care se utilizeaza anumiti coloranti artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 si E129) impreuna cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor, noteaza wikipedia.org. In combinatie cu alti aditivi alimentari benzoatul de sodiu produce hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii, iritatii ale pielii, migrene.

Alimente in care este prezent E 211 (benzoat de sodiu): margarina, bauturi racoritoare, masline la conserva, produse din lapte, mezeluri,  produse de patiserie, medicamente, etc.

Aspartamul este un indulcitor foarte popular, fiind continut in multe dintre produsele pe care le consumam zilnic. Este folosit cu precadere la produsele dietetice, etichetate ca "light" sau "fara zahar".

Este folosit in bauturile acidulate si in alimentele cu un continut caloric reduc. Printre simptome se numara foame si sete excesiva, migrene, ameteli, dificultati de concedntrare, oboseala cronica, pierderi de memorie, etc.

Aditivii alimentari fosfatati, utilizati frecvent in prepararea industriala a alimentelor, accelereaza cresterea tumorilor canceroase, sustin cercetatorii americani. Acestia afirma ca afirma ca aditivii fosfatati, care sporesc capacitatea de retinere a apei si imbunatatesc textura diverselor alimente, favorizeaza totodata si dezvoltarea cancerului pulmonar la pacientii care prezinta o anumita predispozitie pentru aceasta maladie.

Se gasesc in carne, branzeturi, bauturi si in multe alte preparate si semipreparate obtinute pe cale industriala.


Surse: suntfericita.ro, wikipedia.org


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

10 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

radu tudose @ 29 Nov 2014
"un articol f bine documentat. bravo"
andreea @ 29 Oct 2014
"f utile informatiile"

Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.