Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cei mai periculosi aditivi alimentari

de Elena-Alina Constantinescu 13 Oct 2014

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Aditivii alimentari (cunoscuti sub denumirea de E-uri) sunt adaugati in alimente sau bauturi pentru a pastra anumite caracteristici precum culoarea, gustul, textura, etc.

Comisia Europeana atribuie fiecarui aditiv un cod numeric unic, pentru a facilita clasificarea E-urilor, unde litera „E” reprezinta „Europa”. Se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul imbunatatirii valorii nutritionale si aspectului acestora. Asadar, in randurile de mai jos ne propunem sa va informam despre impactul lor asupra sanatatii.

Potrivit wikipedia.org, aditivii alimentari reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

Specialistii atrag atentia ca cei mai periculosi aditivi alimentari sunt benzoatul de sodiu si aspartamul.

Consumul unor produse alimentare in care se utilizeaza anumiti coloranti artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 si E129) impreuna cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor, noteaza wikipedia.org. In combinatie cu alti aditivi alimentari benzoatul de sodiu produce hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii, iritatii ale pielii, migrene.

Alimente in care este prezent E 211 (benzoat de sodiu): margarina, bauturi racoritoare, masline la conserva, produse din lapte, mezeluri,  produse de patiserie, medicamente, etc.

Aspartamul este un indulcitor foarte popular, fiind continut in multe dintre produsele pe care le consumam zilnic. Este folosit cu precadere la produsele dietetice, etichetate ca "light" sau "fara zahar".

Este folosit in bauturile acidulate si in alimentele cu un continut caloric reduc. Printre simptome se numara foame si sete excesiva, migrene, ameteli, dificultati de concedntrare, oboseala cronica, pierderi de memorie, etc.

Aditivii alimentari fosfatati, utilizati frecvent in prepararea industriala a alimentelor, accelereaza cresterea tumorilor canceroase, sustin cercetatorii americani. Acestia afirma ca afirma ca aditivii fosfatati, care sporesc capacitatea de retinere a apei si imbunatatesc textura diverselor alimente, favorizeaza totodata si dezvoltarea cancerului pulmonar la pacientii care prezinta o anumita predispozitie pentru aceasta maladie.

Se gasesc in carne, branzeturi, bauturi si in multe alte preparate si semipreparate obtinute pe cale industriala.


Surse: suntfericita.ro, wikipedia.org


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

2 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

radu tudose @ 29 Nov 2014
"un articol f bine documentat. bravo"
andreea @ 29 Oct 2014
"f utile informatiile"

Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Cum ne ajuta varza rosie sa ne mentinem sanatatea

Cum ne ajuta varza rosie sa ne mentinem sanatatea

de Elena-Alina Constantinescu 06 Feb 2017

Varza rosie este bogata in fibre alimentare, are putine calorii si multe vitamine si minerale, ajutandu-ne astfel sa ne mentinem sanatatea fizica si psihica. Consumata frecvent, curata organismul de toxine si ne ajuta sa slabim sanatos. In randurile de mai jos, iata si alte motive pentru a consuma varza rosie: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.