Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cerealele la micul dejun prelungesc viata dupa un infarct

de Laura Voica 01 Mai 2014

Cerealele la micul dejun prelungesc viata dupa un infarct

Un bol de cereale la micul dejun in fiecare zi creste speranta de viata pentru supravietuitori atacurilor de cord, sustin cercetatorii. Ei au descoperit ca o crestere in consumul de fibre alimentare - in special cereale - a fost legat de rate de deces mai mici.

Potrivit unui studiu, cei care au mancat mai multe fibre au avut cu 25% mai putine sanse de a muri in cei noua ani de la atacul de cord, comparativ cu cei care au consumat mai putine fibre. Consumul zilnic cu 10g de fibre in plus, a fost asociat cu un risc scazut de a muri cu 15%, pe o perioada de urmarire a pacientilor timp de noua ani. Cercetatorii americani din spatele studiului, publicat pe bmj.com, spun ca este important ca supravietuitorii unui atac de cord, sa afle ce modificari trebuie sa faca in stilul de viata pentru a reduce riscul de a muri.

Echipa de cercetare, cu sediul in Boston, a analizat datele de la doua studii mari din SUA, Studiul de sanatate de 121,700 asistente medicale de sex feminin si studiul de 51.529 de asistenti medicali de sex masculin. Studiul a analizat 2258 de femei si 1840 barbati care au supravietuit unui prim atac de cord in timpul desfasurarii studiului.

Evolutia subiectilor a fost urmarita timp de aproximativ 9 ani, timp in care 682 de femei si 451 de barbati au murit.

Unul din cinci care au consumat cele mai multe fibre - a avut o sansa de 25% mai mica de a muri de orice cauza pe parcursul celor noua ani de la atacul de cord, comparativ cu cei care nu au consumat sau au avut un consum redus de fibre.

Dintre cele trei tipuri diferite de fibre - cereale, legume si fructe - doar aportul de fibre din cereale a fost puternic legat de un risc crescut de supravietuire pe termen lung dupa un atac de cord. Micul dejun cu cereale a fost principala sursa de fibre alimentare pentru participantii la studiu. Rezultatele au fost ajustate pentru factorii care ar putea afecta durata de viata, inclusiv varsta, istoricul medical si alte obiceiurile alimentare si stilul de viata. S-a constatat anterior ca persoanele care au un aport ridicat de fibre alimentare sunt mai putin susceptibile de a dezvolta boli cardiace coronariene. Beneficiile fibrelor includ reducerea colesterolului din sange, cresterea nivelului de glucoza din sange si scaderea tensiunii arteriale.

Cercetatorii spun ca supravietuitorii unui atac de cord au un risc mai mare de a muri decat restul populatiei si de multe ori sunt mai motivati pentru a face modificari in stilul lor de viata. Cu toate acestea, tratamentul pentru cresterea sanselor de supravietuire, in general, neglijeaza consilierea un stil de viata sanatos in favoarea medicatie pe termen lung, spun ei.

Fibrele actioneaza prin reducerea colesterolului din sange, cresterea nivelului de glucoza din sange, scaderea tensiunii arteriale, ajuta la pierderea in greutate.

Recomandarile nutritionale la nivel national, in Marea Britanie incurajeaza oameni sa consume 440g de fructe si legume in fiecare zi si 18g de fibre.

Un studiu de la Universitatea Oxford au aratat ca 4.000 de decese premature pe an ar putea fi prevenite prin cresterea consumului de fibre dietetice.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cerealele la micul dejun prelungesc viata dupa un infarct"

7 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cerealele la micul dejun prelungesc viata dupa un infarct"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.