Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum ne putem "praji" cu cartofii

de AlegeSanatos.ro 24 Mar 2013

Tags: cartofi prajiti risc cancer acrilamida


Cum ne putem \

Ii ador e putin spus! Printre primele cuvinte rostite de mine in frageda copilarie a fost: „cartofi”, combinatia care imi suna cel mai aproape de cartofii prajiti. Toata scara stia cand ii gateai, dupa mirosul inconfundabil. Toata lumea stie cand exagerez cu ei, dupa cum imi pica blugii. Cercetatorii ne avertizeaza insa ca riscam.


Studii recente asociaza cartofii prajiti cu risc crescut pentru diverse tipuri de cancer, dar si pentru Alzheimer sau Parkinson. Tot raul este pus in carca acrilamidei, despre care am crezut o buna bucata de vreme ca este o substanta formata in uleiul in care prajim cartofii, daca nu este schimbat multa vreme. Gresit!

Acrilamida este un un compus chimic pe care il gasim in mod natural intr-o sumedenie de alimente; cafea, migdale, cicolata, cartofi prajiti (culoarea acea maronie cand sunt bine rumentiti indica prezenta acrilamidei), cerealele etc. Si care apare atunci cand le preparam termic. Este pe scurt, o substanta generata de aliment in timpul prepararii la temperaturi ridicate. Se gseste in produse de cand lumea si pamantul insa descoperirea ei nu are mai mult de 9 ani.

Repede, specialistii au inceput sa o numeasca „periculoasa”. In doze mari, a provocat cancere cobailor de laborator. Organismele internationale nu au stabilit inca in ce masura acrilamida ameninta sanatatea umana si pana la studii de amploare nu au recomandat evitarea ei. Totusi, cei de la universitatea din Gent, Belgia, au gandit deja o metoda prin care sa reduca, la scara industriala, nivelul de acrilamida din cartofi prajiti.




Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

7 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole