Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum ne putem "praji" cu cartofii

de AlegeSanatos.ro 24 Mar 2013

Tags: cartofi prajiti risc cancer acrilamida


Cum ne putem \

Ii ador e putin spus! Printre primele cuvinte rostite de mine in frageda copilarie a fost: „cartofi”, combinatia care imi suna cel mai aproape de cartofii prajiti. Toata scara stia cand ii gateai, dupa mirosul inconfundabil. Toata lumea stie cand exagerez cu ei, dupa cum imi pica blugii. Cercetatorii ne avertizeaza insa ca riscam.


Studii recente asociaza cartofii prajiti cu risc crescut pentru diverse tipuri de cancer, dar si pentru Alzheimer sau Parkinson. Tot raul este pus in carca acrilamidei, despre care am crezut o buna bucata de vreme ca este o substanta formata in uleiul in care prajim cartofii, daca nu este schimbat multa vreme. Gresit!

Acrilamida este un un compus chimic pe care il gasim in mod natural intr-o sumedenie de alimente; cafea, migdale, cicolata, cartofi prajiti (culoarea acea maronie cand sunt bine rumentiti indica prezenta acrilamidei), cerealele etc. Si care apare atunci cand le preparam termic. Este pe scurt, o substanta generata de aliment in timpul prepararii la temperaturi ridicate. Se gseste in produse de cand lumea si pamantul insa descoperirea ei nu are mai mult de 9 ani.

Repede, specialistii au inceput sa o numeasca „periculoasa”. In doze mari, a provocat cancere cobailor de laborator. Organismele internationale nu au stabilit inca in ce masura acrilamida ameninta sanatatea umana si pana la studii de amploare nu au recomandat evitarea ei. Totusi, cei de la universitatea din Gent, Belgia, au gandit deja o metoda prin care sa reduca, la scara industriala, nivelul de acrilamida din cartofi prajiti.




Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

7 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

de Viorica Ghinea 20 Oct 2017

Un smoothie verde energizeaza organismul, stimuleaza metobolismul, intareste sistemul imunitar si te ajuta sa slabesti. In plus, poate fi o metoda buna de a incepe o cura de detoxifiere. Consuma-l la micul dejun si starea ta de sanatate se va imbunati semnificativ. Urmareste videoclipul de mai jos si respecta fiecare pas de preparare. [detalii]

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

de Viorica Ghinea 18 Oct 2017

Inca din copilarie ni s-a spus ca este bine sa spalam alimentele pe care le consumam, asa ca putine persoane stiu ca anumite obiceiuri alimentare ne pot face mai mult rau decat bine. Spre exemplu, stiai ca nu este bine sa speli anumite produse inainte sa le prepari? Iata care sunt acestea si la ce riscuri te expui daca nu respecti aceasta regula! [detalii]

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

de Viorica Ghinea 16 Oct 2017

Potasiul este un mineral important pentru sanatatea inimii, a sistemului nervos si nu numai. Insa, din pacate, aceasta substanta hranitoare este ignorata, adica nu primeste aceeasi atentie ca magneziul si calciul. Prin urmare, putine persoane isi dau seama cand se confrunta cu lipsa de potasiu, neglijand semnalele pe care organismul le transmite in mod repetat. Iata care sunt acestea si ce anume trebuie sa schimbi in stilul tau alimentar! [detalii]

6 beneficii incredibile ale strugurilor

6 beneficii incredibile ale strugurilor

de Viorica Ghinea 06 Oct 2017

Strugurii se numara printre cele mai iubite fructe ale toamnei, insa prea putina lume le cunoaste proprietatile incredibile pe care le poseda. Acestia pot sa previna multe afectiuni si chiar sa se dovedeasca a fi adjuvant de seama in tratamentul unor boli mai greu de tratat. Descopera mai jos care sunt beneficiile strugurilor! [detalii]

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 06 Oct 2017

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere si duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura si genereaza probleme de comportament. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit