Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum ne putem "praji" cu cartofii

de AlegeSanatos.ro 24 Mar 2013

Tags: cartofi prajiti risc cancer acrilamida


Cum ne putem \

Ii ador e putin spus! Printre primele cuvinte rostite de mine in frageda copilarie a fost: „cartofi”, combinatia care imi suna cel mai aproape de cartofii prajiti. Toata scara stia cand ii gateai, dupa mirosul inconfundabil. Toata lumea stie cand exagerez cu ei, dupa cum imi pica blugii. Cercetatorii ne avertizeaza insa ca riscam.


Studii recente asociaza cartofii prajiti cu risc crescut pentru diverse tipuri de cancer, dar si pentru Alzheimer sau Parkinson. Tot raul este pus in carca acrilamidei, despre care am crezut o buna bucata de vreme ca este o substanta formata in uleiul in care prajim cartofii, daca nu este schimbat multa vreme. Gresit!

Acrilamida este un un compus chimic pe care il gasim in mod natural intr-o sumedenie de alimente; cafea, migdale, cicolata, cartofi prajiti (culoarea acea maronie cand sunt bine rumentiti indica prezenta acrilamidei), cerealele etc. Si care apare atunci cand le preparam termic. Este pe scurt, o substanta generata de aliment in timpul prepararii la temperaturi ridicate. Se gseste in produse de cand lumea si pamantul insa descoperirea ei nu are mai mult de 9 ani.

Repede, specialistii au inceput sa o numeasca „periculoasa”. In doze mari, a provocat cancere cobailor de laborator. Organismele internationale nu au stabilit inca in ce masura acrilamida ameninta sanatatea umana si pana la studii de amploare nu au recomandat evitarea ei. Totusi, cei de la universitatea din Gent, Belgia, au gandit deja o metoda prin care sa reduca, la scara industriala, nivelul de acrilamida din cartofi prajiti.




Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

7 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum ne putem "praji" cu cartofii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

de Raluca Garbea 13 Nov 2018

Exista anumite ingrediente nutritive care ar putea sa iti revigoreze regimul alimentar si sa iti aduca numeroase beneficii pentru sanatate. [detalii]

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Nov 2018

Produs din muguri albi si frunze ce provin din Camellia Sinensis, ceaiul alb are numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 09 Nov 2018

Denumita si vitamina antihemoragica, vitamina K reprezinta un nutrient esential care ajuta la prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, reducand, in acelasi timp, riscul de atac de cord. [detalii]

Suc de afine - Principalele beneficii pentru sanatate

Suc de afine - Principalele beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 08 Nov 2018

Sucul de afine este o alegere sanatoasa si o modalitate excelenta de a obtine aportul de nutrienti necesari pentru o zi. [detalii]

Alimente bogate in calciu

Alimente bogate in calciu

de Raluca Garbea 06 Nov 2018

Calciul este foarte important pentru sanatatea generala a organismului. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016