Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum prevenim aparitia osteoporozei

de AlegeSanatos.ro 17 Iul 2012

Cum prevenim aparitia osteoporozei

Osteoporoza este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei, in special in randul femeilor, ultimele statistici aratand ca 1 din 3 femei peste 65 de ani sufera de aceasta boala. Osteoporoza presupune o demineralizare osoasa lucru ce inseamna practic ca osul este mai fragil crescand astfel sansa de aparitie a unei fracturi de fragilitate. Chiar daca metodele de depistare a osteoporozei sunt facile si neinvazive, de cele mai multe ori diagnosticul se pune tarziu deoarece aceasta afectiune nu doare si nu produce nici un fel de disconfort pana in momentul in care apar fracturile. Cu alte cuvinte osteoporoza apare in momentul in care pierderile osoase de calciu sunt mai mari decat posibilitatea inlocuirii acestuia. Factorii de risc pentru osteoporoza Cercetarile recente pe tema incidentei osteoporozei in randul populatiei au aratat faptul ca exista o serie de factori (modificabili sau nu) ce arata riscul de aparitie al acestei afectiuni. Astfel sexul feminin, menopauza inainte de 42 de ani si cazurile de osteoporoza la rudele de gradul I si II sunt factori de risc care nu pot fi modificati si care arata ca persoanele ce se incadreaza in una dintre aceste 2 categorii poseda un risc mai mare de a se confrunta cu o demineralizare osoasa. Pe de alta parte exista o serie de factori care pot fi corectati pentru a scadea sansele de aparitie a osteoporozei. Printre acestia se numara: •consumul exagerat de cafea si de alcool •fumatul •dieta saraca in alimente bogate in calciu si vitamina D •sedentarismul Cum se pune diagnosticul de osteoporoza Osteoporoza nu se diagnosticheaza cu ajutorul radiografiilor osoase! Cea mai corecta metoda de diagnosticare a acestei afectiuni este masurarea cantitativa a densitatii minerale osoase prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA) la nivelul coloanei vertebrale, soldului si uneori radiusului cu ajutorul unui aparat special. Aceasta masuratoare se face si se interpreteaza de catre medic, nu doare si nu produce nici un disconfort pacientului fiind extrem de utila si in evaluarea riscului global de fractura de fragilitate. Persoanele la care este obligatorie cuantificarea densitatii osoase sunt: •persoanele diagnosticate deja cu osteoporoza si/sau fracturi de fragilitate care trebuie evaluate anual •femeile in varsta de peste 65 de ani •in cazul monitorizarii tratamentului antiosteoporotic •persoanele care se confrunta cu afectiuni ce se asociaza cu scaderea densitatii osoase: corticoterapia, menopauza precoce, bolile hepatice sau boala celiaca Dieta bogata in calciu si vitamina D intareste sistemul osos Un regim alimentar echilibrat in principiile nutritive si bogat in alimente ce contin calciu si vitamina D ajuta enorm la cresterea si mentinerea unei densitati osoase in limite normale. In cazul in care in sange nu exista suficient calciu organismul este obligat sa-l ia pe acesta de la nivelul oaselor lucru ce in timp poate duce la aparitia osteoporozei. Nutritionistii recomanda ca un adult sa consume in jur de 1000 mg de calciu/ zi iar o persoana in varsta chiar 1300 mg/zi. Alimentele care contin cea mai mare cantitate de calciu si vitamina D si care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica sunt: produsele lactate, ouale, pestele, uleiul de peste si cerealele.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cum prevenim aparitia osteoporozei"

3 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum prevenim aparitia osteoporozei"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.