Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum prevenim toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula

de Elena-Alina Constantinescu 24 Iun 2016

Cum prevenim toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula

In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda  populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Astfel, consumatorilor li se recomanda:

- Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;
- Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;
- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;
- Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
- Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;
- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru fi preparate sau consumate ulterior;
- Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.

De asemenea, fiecare Directie Sanitara Veterinara si pentru Sigurata Alimentelor se va asigura ca, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, agentii economici vor respecta:

- evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala in locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;
- verificarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne preparata si carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte);
- confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;
- interzicerea transportului produselor alimentare, in cazul neasigurarii temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific;
- interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit numarul de telefon - 0800 826 787.

Foto: howtogetthickerhairfast.com
Sursa: ANSVA


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cum prevenim toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula"

1 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum prevenim toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

Un nou pas in directia alimentelor mai putin cancerigene

de Elena-Alina Constantinescu 25 Iul 2017

Acrilamida este o substanta potential toxica, ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. [detalii]

Opt alimente care nu baloneaza

Opt alimente care nu baloneaza

de Viorica Ghinea 24 Iul 2017

Senzatia de balonare este la ordinea zilei? Atunci citeste care sunt alimentele care nu baloneaza si cum te ajuta acestea sa te bucuri de un abdomen plat si ferm. Uite cum le poti include in dieta ta pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acestea le ofera sanatatii! [detalii]

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

de Elena-Alina Constantinescu 14 Iul 2017

Toate femeile isi doresc sa arate perfect in costumul de baie, fara sa se simta rusinate pentru kilogramale in plus si celulita inestetica si vergeturi. Daca vrei sa slabesti sanatos si sa ai o piele ferma, pe timpul verii hidratarea si consumul de fructe si legume proaspete sunt foarte importante. [detalii]

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

de Elena-Alina Constantinescu 12 Iul 2017

In Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, iar principala cauza este alimentatia nesanatoasa. In acest sens, Asociatia Pro Consumatori a realizat un studiu cu privire la sortimentele de crenvursti pentru copii comercializate pe piata din Romania. [detalii]

Bautura care topeste grasimea abdominala

Bautura care topeste grasimea abdominala

de Viorica Ghinea 11 Iul 2017

Ca sa scapi de grasimea abdominala nu ai nevoie de diete drastice si nici de exercitii care te lasa fara suflare, ci de o bautura cu efecte miraculoase. Aceasta topeste grasimea de pe burta si te ajuta sa obtii talia la care visezi. Iata de ce ingrediente ai nevoie si cand este bine sa o consumi! [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.