Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda?

de Alege Sanatos 09 Aug 2016

Tags: Ayurveda stil de viata sanatos alimentatie sanatoasa dieta


Cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda?

Viata tumultoasa in care traim ne obliga sa mancam in graba, sa nu mai tinem cont de ceea ce mancam sau de orele de masa pe care trebuie sa le respectam, iar toate acestea se rasfrang asupra greutatii noastre sau, mai rau, asupra starii generale de sanatate, calitatea energiei si a emotiilor pe care le avem.

Profesorul de yoga acreditat international Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA - afirma ca, in traditia indiana Ayurveda, exista trei tendinte care se manifesta in anumite proportii in fiecare fiinta umana si in functie de predominanta, trebuie sa ne alegem hrana adecvata pentru a ne recastiga armonia si echilibrul in viata noastra.
 
Cum mancam in functie de tipologia Ayurveda?
 
Persoanele dominate de aer (Vatta) au o constitutie supla si delicata, invata usor, dar uita repede, obosesc usor si au tendinta de surmenaj, indeplinesc activitatile repede, le place sa faca schimbari in viata lor, sar peste mese, sunt entuziaste, au somnul usor, adeseori intrerupt si cu tendinte de insomnie.

“Persoanele dominate de aer ar trebuie sa consume mai des fructe dulci, legume gatite si mancaruri un pic mai grase. Totodata, pentru aceasta tipologie predominanta, se recomanda ceaiuri din coaja de portocola, din cuisoare, din ghimbir, ienupar sau din menta si urmatoarele condimente: anason stelat, busuioc, cardamon, cimbru, coriandru, cuisoare, fenicul etc.”, afirma profesorul de yoga Dana Tupa.
 
Persoanele dominate de bila (Pitta) au constitutie medie si bine proportionata, sunt ambitioase si, in general, sunt asociate cu liderul, au forta de anduranta medie, mintea este ascutita si au capacitate mare de concentrare. De asemenea, au tendinta de a se infuria, vorbesc clar, formulat, cu precizie, au impact si sustin cu fermitate punctul de vedere. Uneori sunt sarcastice si prea solicitante, iubesc provocarea si ii fac fata cu determinare, pasesc hotarat, cu pasi mari si sunt foarte organizati.

“Persoanele din tipologia Pitta ar trebui sa consume mai des fructe dulci si legume cu gust usor amarui sau dulce si sa evite mancarurile iuti si condimentate. Se recomanda ceaiul de afine, de capsuni, de ghimbir, de zmeura si ceaiul negru, iar mancarea ar trebui sa o condimenteze cu busuoic proaspat, ghimbir, scortisoara, sofran, turmeric, vanilie, marar sau menta”, considera Dana Tupa.
 
Persoanele de limfa (Kapha) au constitutie masiva si puternica, sunt relaxati, au putere fizica si anduranta mare, nu le place schimbarea si iubesc stabilitatea, de aceea iubesc muncile repetitive fara a se plictisi. Au forme rotunde la corp, au energie multa si constanta, au rezistenta mai mare decat cea a altor persoane, se misca lent si incet in orice activitate pe care o depun. De asemenea, vorbesc rar si gandesc indelung la ceea ce spun, au sanatate deosebita, somn adanc si prelungit, mai mult de 8 ore pe noapte, merg relaxati, sunt afectuosi, toleranti si iarta usor.

“Persoanele din tipologia Kapha ar trebui sa isi includa mai des in meniu fructe astringente, legume cu gust usor picant sau usor amarui si mancaruri mai condimentate si mai iuti. Se recomanda ceaiul de ghimbir, de cuisoare, ginseng, de hibiscus, de iasomie, de ienupar sau de scortisoara. De asemenea, ar putea folosi urmatoarele condimente la preparatele zilnice: boia de ardei dulce, cimbru, coriandru, cuisoare, ghimbir, mustar seminte, nucsoara, piper cayenne, piper negru, turmeric”, explica Dana Tupa, profesor de yoga acreditat international si fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for international in domeniu).

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda?"

2 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Reteta de mere coapte, un desert cu putine calorii

Reteta de mere coapte, un desert cu putine calorii

de Viorica Ghinea 22 Nov 2017

In sezonul rece dam startul retetelor cu mere! In loc sa te rasfeti cu o felie de prajitura cu mere, mai bine consuma mere coapte. Sunt delicioase, sanatoase si contin mai putine calorii decat alte deserturi de sezon. Iti propunem sa incerci o reteta diferita de ceea ce ai mai mancat pana acum si iti promitem ca rezultatele te vor incanta! Descopera mai jos ingredientele de care ai nevoie si urmareste cu atentie pasii de preparare ai desertului. [detalii]

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

de Viorica Ghinea 17 Nov 2017

Atunci cand nu ai mult timp la indemana ca sa gatesti ceva sanatos si sations, salata de avocado cu ton este o alegere culinara cu care nu vei da gres. Iti recomandam o reteta sanatosa, hranitoare si usor de preparat. Gustul si aroma acesteia te vor cuceri de la prima gura, asa ca va urca rapid in topul retetelor preferate. Iata de ce ingrediente mai ai nevoie pentru prepararea acestei retete sanatoase si care este modalitatea de preparare! [detalii]

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

de Viorica Ghinea 16 Nov 2017

Nici nu ai terminat bine de mancat si deja te gandesti la alte preparate culinare din care ai vrea sa mai gusti? Cu siguranta te intrebi de ce iti este foame mereu si de ce mancarea nu iti paraseste niciodata gandurile. Specialistii au descoperit cauza care provoaca aceasta senzatie. Trebuie sa recunoastem ca rezultatul este surprinzator. Descopera-l si tu in randurile urmatoare! [detalii]

7 alimente care NU se strica niciodata

7 alimente care NU se strica niciodata

de Viorica Ghinea 15 Nov 2017

Daca esti obisnuit sa verifici constant data de expirare a tuturor produselor din comert, vei fi surprins sa afli ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta tuturor. Exista cateva alimente care nu se strica niciodata, asa ca nu ai de ce sa le arunci daca nu le-ai consumat o perioada mai lunga. Chiar daca unele dintre acestea au o perioada de valabilitate pe ambalaj, ia in considerare faptul ca producatorii sunt obligati sa o treaca, insa le poti consuma cu incredere daca au fost pastrate in conditii corespunzatoare (loc uscat, intunecat si racoros). [detalii]

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

de Laura Galescu 07 Nov 2017

Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit