Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Tags: grasimi trans colesterol margarina aditivi alimentari


De ce nu sunt bune grasimile trans?

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 30 de sortimente de margarina fabricate/distribuite de catre: Orkla Foods Romania, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl si Kaufland.

In privinta aditivilor alimentari si a aromelor identificate in compozitia sortimentelor de margarina analizate s-au constatat urmatoarele:

- 93% din margarinele analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi, aditiv folosit ca emulsifiant care contine amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

- 93% din margarinele analizate contin betacaroten, folosit drept colorant.

- 77% din margarinele analizate contin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

- 60% din margarinele analizate contin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potenta gustul si aroma.

- 60% din margarinele analizate contin conservanti, sorbat de potasiu si acid sorbic.  Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman. Acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

- 37% din margarinele analizate contin lecitina de floarea soarelui, folosita ca emulsifiant.

 „Margarina, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din apa, uleiuri si grasimi vegetale exotice, emulsifianti, acid citric, conservanti si arome artificiale. Multe sortimente de margarina contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli ca: obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale. In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de alimente cu grasimi trans. Danemarca a instituit sanctiunea, inca din anul 2004, ca orice aliment care contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal.

Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contine grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie. Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine au un obicei nesanatos si folosesc acest produs la realizarea unor prajituri, le atrag atentia ca nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient in compozitia unor prajituri si le recomand sa verifice pe ambalaj existenta unei mentiuni de tipul „Recomandata pentru creme, aluaturi si gatit”. De regula, in aceasta categorie, a margarinei pentru gatit, intra acele margarine cu un continut in grasimi mai mare de 60%. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs, valoarea sa calorica ridicata si cantitatea mare de grasimi saturate, respectiv de grasimi trans, nu recomandam folosirea ei in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate. " conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.


Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

de Laura Galescu 13 Dec 2017

Pentru cresterea randamentului la serviciu ar fi bine sa-ti stabilesti un orar regulat al meselor. Este important sa nu sari peste micul dejun si sa stii ca anumite alimente te pot ajuta in perioadele stresante pentru tine. [detalii]

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

de Raluca Garbea 12 Dec 2017

Mancarea sarata te face sa simti ca iti este foame? Un nou studiu ne arata ce efecte are sarea asupra senzatiei de foame! [detalii]

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

de Viorica Ghinea 02 Dec 2017

Alegerea unui regim alimentar corect pentru copii se dovedeste a fi o adevarata provocare pentru parinti, in special la inceput. Prima problema de care se lovesc acestia o reprezinta formula de lapte praf potrivita pentru micutul lor. Avand in vederea multitudinea de produse aflate in comert, alegerea nu se dovedeste deloc una usoara. De aceea, specialistii vin in sprijinul mamicilor si le sfatuiesc sa opteze pentru lapte praf bio. Descopera mai jos care sunt principalele motive pentru care merita sa ai incredere intr-o astfel de formula. [detalii]

De ce ai dureri de cap dupa ce bei vin? Iata si cum poti sa le previi!

De ce ai dureri de cap dupa ce bei vin? Iata si cum poti sa le previi!

de Viorica Ghinea 23 Nov 2017

Te intrebi de ce ai dureri de cap dupa ce te rasfeti cu vin? Multe persoane au crezut pana acum ca de vina sunt anumite substante continute de aceasta bautura alcoolica – sulfitii. Dar studii recente au demonstrat ca altul este motivul in acest caz. Descopera mai jos de ce ai migrene dupa ce bei vin si cum poti sa scapi de aceasta neplacere. [detalii]

Top 7 fructe extrem de sanatoase

Top 7 fructe extrem de sanatoase

de Laura Galescu 23 Nov 2017

Cu totii stim ca fructele sunt esentiale pentru o viata sanatoasa, sunt bogate din punct de vedere nutritional si sunt indicate in echilibrarea dietei. Mai mult, reprezinta un aliat puternic atunci cand vine vorba despre prevenirea diferitor afectiuni. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit