Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Tags: grasimi trans colesterol margarina aditivi alimentari


De ce nu sunt bune grasimile trans?

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 30 de sortimente de margarina fabricate/distribuite de catre: Orkla Foods Romania, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl si Kaufland.

In privinta aditivilor alimentari si a aromelor identificate in compozitia sortimentelor de margarina analizate s-au constatat urmatoarele:

- 93% din margarinele analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi, aditiv folosit ca emulsifiant care contine amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

- 93% din margarinele analizate contin betacaroten, folosit drept colorant.

- 77% din margarinele analizate contin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

- 60% din margarinele analizate contin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potenta gustul si aroma.

- 60% din margarinele analizate contin conservanti, sorbat de potasiu si acid sorbic.  Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman. Acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

- 37% din margarinele analizate contin lecitina de floarea soarelui, folosita ca emulsifiant.

 „Margarina, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din apa, uleiuri si grasimi vegetale exotice, emulsifianti, acid citric, conservanti si arome artificiale. Multe sortimente de margarina contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli ca: obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale. In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de alimente cu grasimi trans. Danemarca a instituit sanctiunea, inca din anul 2004, ca orice aliment care contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal.

Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contine grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie. Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine au un obicei nesanatos si folosesc acest produs la realizarea unor prajituri, le atrag atentia ca nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient in compozitia unor prajituri si le recomand sa verifice pe ambalaj existenta unei mentiuni de tipul „Recomandata pentru creme, aluaturi si gatit”. De regula, in aceasta categorie, a margarinei pentru gatit, intra acele margarine cu un continut in grasimi mai mare de 60%. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs, valoarea sa calorica ridicata si cantitatea mare de grasimi saturate, respectiv de grasimi trans, nu recomandam folosirea ei in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate. " conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.


Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

7 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

de Viorica Ghinea 16 Oct 2017

Potasiul este un mineral important pentru sanatatea inimii, a sistemului nervos si nu numai. Insa, din pacate, aceasta substanta hranitoare este ignorata, adica nu primeste aceeasi atentie ca magneziul si calciul. Prin urmare, putine persoane isi dau seama cand se confrunta cu lipsa de potasiu, neglijand semnalele pe care organismul le transmite in mod repetat. Iata care sunt acestea si ce anume trebuie sa schimbi in stilul tau alimentar! [detalii]

6 beneficii incredibile ale strugurilor

6 beneficii incredibile ale strugurilor

de Viorica Ghinea 06 Oct 2017

Strugurii se numara printre cele mai iubite fructe ale toamnei, insa prea putina lume le cunoaste proprietatile incredibile pe care le poseda. Acestia pot sa previna multe afectiuni si chiar sa se dovedeasca a fi adjuvant de seama in tratamentul unor boli mai greu de tratat. Descopera mai jos care sunt beneficiile strugurilor! [detalii]

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 06 Oct 2017

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere si duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura si genereaza probleme de comportament. [detalii]

Cum sa te bucuri de un picnic in parc fara a deranja pe nimeni in jur!

Cum sa te bucuri de un picnic in parc fara a deranja pe nimeni in jur!

de AlegeSanatos.ro 04 Oct 2017

Cuvantul “picnic” le transmite multora ideea de forfota la marginea unei paduri, in mijlocul careia micii sfaraie pe gratare, iar din boxe bubuie muzica. Totusi exista si o varianta mult mai discreta a acestui concept, pe care o poti imbratisa fara a deranja si fara ca nimeni sa te arate cu degetul. Cu alte cuvinte, ideea de picnic reusit in parc pleaca de la niste reguli pe care trebuie sa le respecti: [detalii]

Alimente care cresc nivelul de colesterol bun din organism

Alimente care cresc nivelul de colesterol bun din organism

de Alege Sanatos 27 Sep 2017

Alimentatia este unul dintre factorii cheie pentru un organism sanatos si un sistem imunitar puternic. In acest sezon este important sa acordam atentie alimentatiei noastre si sa includem in dieta alimente care sa impiedice formarea colesterolului rau (LDL) prin cresterea nivelului de colesterol bun (HDL). [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit