Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce nu trebuie sa le dam copiilor jeleuri

de Elena-Alina Constantinescu 11 Iul 2016

De ce nu trebuie sa le dam copiilor jeleuri

Studiul privind calitatea jeleurilor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor alimentare astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii micilor consumatori.

Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

In cele 44 de produse analizate s-au identificat urmatoarele substante:

E100 – curcumina poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E 110 – sunset yellow este un colorant portocaliu care poate da reactii alergice (urticarie, rinita), reactii anafilactice, modificari cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate.

E 120 - carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E 129 – rosu allura este un colorant rosu care poate da reactii alergice. Nu este recomandat ca persoanele care sufera de astm sa consume alimente care contin acest colorant. A fost interzis in Japonia, Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia.

E 131 - albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este potential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.

E 133 - albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E 150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.

E 163 - antocianina, colorant rosu, albastru sau violet care se obtine prin extractie cu apa acidulata, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.

E 171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca  E 171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului.

E 220 – dioxidul de sulf folosit ca si conservant. Incetineste asimilarea vitaminei B1, poate produce dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale. Produce "astmul de sulfit" la persoanele sensibile.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive.

E 296 – acid malic – Aditiv alimentar cu rol de conservant, stabilizator si aromatizant, prezent in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor. Pentru uz industrial, se obtine prin sinteza chimica. Se utilizeaza conform cantitatilor prevazute de retete in sucuri, nectaruri, gemuri, jeleuri si marmelade din fructe.

E 300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi.

E 330 – acid citric - poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E 406 – agar-agar este o guma vegetala care se obtine din alge marine de culoare rosie, fiind folosita ca agent gelificator. Poate inhiba absorbtia unor nutrienti. A fost interzis in Romania importul de minijeleuri care au in compozitie acest aditiv prin Ordinul nr. 319/2005 emis de Ministerul Sanatatii.

E 418 – guma gellan este un agent de crestere a vascozitatii. A fost interzis in Romania importul de minijeleuri care au in compozitie acest aditiv prin Ordinul nr. 319/2005 emis de Ministerul Sanatatii.

E 420 – sorbitol este un indulcitor artificial care poate cauza tulburari gastrice si flatulenta. Copii nu trebuie sa consume alimente care contin acest aditiv.

E 422 – Consumul de glicerol sau de alimente ce il contin poate produce dureri de cap, ameteala, balonare, greata, sete si diaree.

E 440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.

E 441 – gelatina este un agent gelifiant care se obtine prin hidroliza colagenului. Acest aditiv se obtine din pielea de porc, de bovine si din oase de bovine. Acest aditiv poate da reactii alergice.

E 471 – mono si digliceride ale acizilor grasi - aditivii E 471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina.

E 500 – bicarbonatul de sodiu este un agent de afanare reprezentand o componenta a prafului de copt.

E 901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate da reactii alergice.

E 903 – ceara de carnauba este un aditiv folosit pentru a da stralucire produselor si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

E 904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da stralucire unor produse alimentare si care poate produce iritatii la nivelul pielii.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu trebuie sa le dam copiilor jeleuri"

4 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu trebuie sa le dam copiilor jeleuri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.