Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce sa folosim uleiul de rapita

de Laura Voica 29 Apr 2014

De ce sa folosim uleiul de rapita

Un nou trend a aparut in mediul de socializare online, mai precis pe Facebook, este vorba despre pozele in lanul de...Rapita! Asemenea pozelor de tip selfie, acestea au cucerit Facebook-ul, probabil datorita coloristicii acestor plante. Insa, in afara de galbenul aprins al plantei, acestea au adevarate proprietati curative, in special in ceea ce priveste sanatatea inimii.

Expertii in sanatate spun ca poti reduce in mod semnificativ riscul de boli de inima - principala cauza de deces in Statele Unite - prin schimbarea dietei, in special prin reducerea aportului de grasimi saturate ( care pot ridica nivelul de colesterol si care poate duce la infundarea arterelor ) si cresterea aportului de grasimi nesaturate sanatoase si acizi grasi esentiali.

Grasimi sanatoase
O modalitate de a remodela dieta ta este de a alege uleiuri sanatoase pentru inima. Ulei de rapita, care este fabricat din semintele zdrobite din plantele de rapita, este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri de gatit. Acesta are cel mai mic continut de grasimi saturate decat orice ulei consumat frecvent in Statele Unite, la doar 7%. Prin comparatie, ulei de floarea soarelui are 12 % grasimi saturate, uleiul de porumb are 13% si uleiul de masline are 15%.

Desi este saraca in grasimi saturate, uleiul de rapita este foarte ridicat in grasimi nesaturate sanatoase. Este o sursa excelenta de acizi grasi omega - 6, acidul linolenic si este mai bogat in acizi grasi omega -3 alfa-linoleic ( ALA ) decat orice alt ulei cu exceptia uleiului de in. Aceste grasimi sunt deosebit de importante in dieta, deoarece organismul uman nu le poate produce.

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de rapita
Studiile arata ca acidul alfa - linolenic sau ALA, poate ajuta la protejarea inimii de efectele sale asupra tensiunii arteriale, colesterolului si inflamatiei. Exista suficiente dovezi  ca uleiul de rapita are beneficii pentru sanatatea inimii.

Inlocuind uleiul de rapita cu alte grasimi din dieta ta este o modalitate usoara de a va ajuta sa manancati sanatos. Trecerea la numai produse pe baza de rapita ar putea reduce aportul de grasimi saturate cu aproape 10%, si ar putea creste aportul ALA de aproape 73 %, arata studiul, publicat in Jurnalul Asociatiei Americane de Dietetica.

Datorita aromei sale, punctului de incalzire mare si textura neteda, ulei de rapita este unul dintre cele mai versatile uleiuri de gatit.

Iata cateva idei pentru gatit cu ulei de rapita:

  • Folositi-l ca un ulei de gatit pentru prajit si copt.
  • Adauga -l la sosuri pentru salate, sosuri si preparate marinate.
  • Folositi-l in retete in locul grasimilor solide (cum ar fi margarina si unt).


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"De ce sa folosim uleiul de rapita"

2 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"De ce sa folosim uleiul de rapita"

STAMATE IULIANA @ 01 Aug 2015
"Un articol deosebit de interesant si util. Aduce sanatatea in trupurile noastre agresate de ritmul actual al vietii si iti merge... direct la inima!"

Spune-ne opinia ta despre
"De ce sa folosim uleiul de rapita"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.