Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dezechilibrul calciului inseamna moartea creierului

de AlegeSanatos.ro 10 Apr 2013

Dezechilibrul calciului inseamna moartea creierului

Asa cum meduzele folosesc aequorinul pentru a-si mentine sistemul nervos in stare de functionare si pentru a pastra echilibrul bioelectric, si in corpul nostru functioneaza proteine care leaga moleculele de calciu. Celulele neuronale se bazeaza pe aceste proteine pentru a supravietui, fara ele aceste celule n-ar fi capabile sa controleze corespunzator influxul de calciu, ceea ce ar duce, in cele din urma, la moartea lor. Oamenii de stiinta au vazut o legatura directa intre dezechilibrului calciului si moartea celulelor neuronale la pacientii cu Alzheimer si Parkinson si chiar la pacientii cu hemoragie cerebrala. Efectul degenerativ s-a dovedit deosebit de evident in cazul bolii Alzheimer. Probabil stiti ca boala Alzheimer se caracterizeaza in primul rand prin aglutinarea in tesuturile creierului a unei altfel de proteine, numita amyloid-beta, insa pana nu demult rolul acestei aglutinari in boala era un mister. Astazi insa, dereglarea homeostaziei calciului la nivelul sistemului nervos central a devenit una din cele mai populare teorii in explicarea incidentei bolii Alzheimer. Cele mai noi cercetari au aratat ca aceste aglutinari determina o crestere semnificativa a concentratiei calciului in neuroni, in special la nivelul hipocampului, partea creierului responsabila pentru invatare si memorie. Aceasta duce direct la atrofia creierului, pierderea sinapselor si moartea celulelor, fenomene asociate cu boala respectiva. Dar pacientii diagnosticati cu Alzheimer nu sunt singurii expusi riscurilor. Cercetarile recente au aratat ca si neuronii tineri sunt cu mult mai vulnerabili decat se credea inainte la incarcarea excesiva cu calciu, prin urmare e posibil ca debutul acestor boli grave sa fie prezent de fapt cu mult inainte ca simptomele distinctive sa devina evidente.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Dezechilibrul calciului inseamna moartea creierului"

8 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Dezechilibrul calciului inseamna moartea creierului"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.