Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise

de Elena-Alina Constantinescu 16 Aug 2016

Tags: dieta ayurvedica alimente permise cura de slabire tipologia Ayurveda


Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise

Nutritionistul Lygia Alexandrescu explica faptul ca dieta ayurvedica aduce beneficii atat pe plan fizic, cat si psihic. Pentru atingerea echilibrului, se pune accent pe calitatea meselor si exercitii fizice si de respiratie.

"Principiile nutritive Ayurveda nu limiteaza cantitatea si diversitatea alimentelor ce pot fi consumate. Ca urmare, o astfel de dieta nu va fi lipsita de principalii nutrienti necesari organismului pentru o buna functionare, cu conditia sa se consume suficiente calorii, obtinute dintr-o varietate larga de alimente", mai explica Lygia Alexandrescu.

Nutritionistul arata ca fiecare persoana poate fi incadrata intr-unul dintre cele 3 tipuri constitutionale: Vata, Pitta sau Kapha. Iata cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda>>

"Esentiala in nutritia ayurvedica este calitatea ingredientelor consumate si la fel de importante sunt: modalitatea (niciodata pe fuga, in picioare sau intinsi etc), ora la care se consuma si capacitatea de a fi digerate de fiecare individ. Se recomanda astfel o rutina orara zilnica a meselor, urmate imediat de 100 de pasi facuti fara intrerupere. Conform acestei practice, dupa fiecare masa, stomacul ar trebui sa contina o parte lichid, doua parti solide si o parte sa ramana libera pentru aer", subliniaza Lygia Alexandrescu.

Este foarte important sa optezi pentru o alimentatie diversificata, pentru echilibrul nutritiv al organismului.

Alimente permise: soia/ tofu nesarat, carnea alba de pasare, albus de ou, fructe si legume, pestele, untul, cereale integrale, ulei de masline sau de avocado, cocos, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, migdale, orez, miere.

Incluse in meniul zilnic, condimentele (scortisoara, seminte de coriandru, marar, chimen, menta, sofran, tumeric, ghimbir) au capacitatea de a detoxifia ficatul si de a usura digestia.

Alimente interzise: carnea cu continut crescut in grasimi, iaurturile, branzeturile, concentrat de legume, mustar, muraturi, sare, dressing de salata, condimente picante, otet, margarina.

Nu sunt recomandate mancarurile congelate sau semipreparate, care contin aditivi alimentari, coloranti sau conservanti.

Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

5 + 10 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

danca maria @ 23 Aug 2016
"Imi place foarte mult articolul scris de dumneavoastra si incepand de maine voi purta in geanta lista cu alimente permise si cele interzise. Multumesc mult."

Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

de Raluca Garbea 21 Mai 2018

Turmericul reprezinta unul dintre condimentele scumpe si extrem de populare in lumea intreaga datorita aromei discret piperate si usor amaruie, care confera un gust unic mancarurilor, insa cu ce il putem inlocui? [detalii]

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

de Raluca Garbea 16 Mai 2018

Meniul vegetarian cuprinde numeroase retete delicioase si, in acelasi timp, sanatoase care nu trebuie ratate! [detalii]

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 14 Mai 2018

Capsunile reprezinta fructele parfumate de sezon, fiind o gustare perfecta cu numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

de Raluca Garbea 09 Mai 2018

Telina este o planta medicinala si legumicola, care contine vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida (compusi specifici telinei). [detalii]

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 08 Mai 2018

Sucul de rodii reprezinta o sursa de sanatate, avand beneficii precum tratarea inflamatiilor de orice fel, a colesterolului marit, a hipertensiunii arteriale si a glicemiei peste limitele normale. Acesta constituie, totodata, un antioxidant puternic, mai eficient decat ceaiul verde, potrivit unor studii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit