Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise

de Elena-Alina Constantinescu 16 Aug 2016

Tags: dieta ayurvedica alimente permise cura de slabire tipologia Ayurveda


Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise

Nutritionistul Lygia Alexandrescu explica faptul ca dieta ayurvedica aduce beneficii atat pe plan fizic, cat si psihic. Pentru atingerea echilibrului, se pune accent pe calitatea meselor si exercitii fizice si de respiratie.

"Principiile nutritive Ayurveda nu limiteaza cantitatea si diversitatea alimentelor ce pot fi consumate. Ca urmare, o astfel de dieta nu va fi lipsita de principalii nutrienti necesari organismului pentru o buna functionare, cu conditia sa se consume suficiente calorii, obtinute dintr-o varietate larga de alimente", mai explica Lygia Alexandrescu.

Nutritionistul arata ca fiecare persoana poate fi incadrata intr-unul dintre cele 3 tipuri constitutionale: Vata, Pitta sau Kapha. Iata cum trebuie sa ne alegem hrana in functie de tipologia Ayurveda>>

"Esentiala in nutritia ayurvedica este calitatea ingredientelor consumate si la fel de importante sunt: modalitatea (niciodata pe fuga, in picioare sau intinsi etc), ora la care se consuma si capacitatea de a fi digerate de fiecare individ. Se recomanda astfel o rutina orara zilnica a meselor, urmate imediat de 100 de pasi facuti fara intrerupere. Conform acestei practice, dupa fiecare masa, stomacul ar trebui sa contina o parte lichid, doua parti solide si o parte sa ramana libera pentru aer", subliniaza Lygia Alexandrescu.

Este foarte important sa optezi pentru o alimentatie diversificata, pentru echilibrul nutritiv al organismului.

Alimente permise: soia/ tofu nesarat, carnea alba de pasare, albus de ou, fructe si legume, pestele, untul, cereale integrale, ulei de masline sau de avocado, cocos, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, migdale, orez, miere.

Incluse in meniul zilnic, condimentele (scortisoara, seminte de coriandru, marar, chimen, menta, sofran, tumeric, ghimbir) au capacitatea de a detoxifia ficatul si de a usura digestia.

Alimente interzise: carnea cu continut crescut in grasimi, iaurturile, branzeturile, concentrat de legume, mustar, muraturi, sare, dressing de salata, condimente picante, otet, margarina.

Nu sunt recomandate mancarurile congelate sau semipreparate, care contin aditivi alimentari, coloranti sau conservanti.

Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

1 + 7 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

danca maria @ 23 Aug 2016
"Imi place foarte mult articolul scris de dumneavoastra si incepand de maine voi purta in geanta lista cu alimente permise si cele interzise. Multumesc mult."

Spune-ne opinia ta despre
"Dieta ayurvedica: alimente permise si alimente interzise"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

6 beneficii ale nautului pentru sanatate

6 beneficii ale nautului pentru sanatate

de Raluca Garbea 18 Ian 2018

Nautul se bucura de popularitate in lumea intreaga. Fie ca este consumat in pasta de hummus, supa sau chiftelute de falafel, nautul reprezinta de fiecare data o alegere inspirata. [detalii]

10 alimente bogate in vitamina C

10 alimente bogate in vitamina C

de Raluca Garbea 17 Ian 2018

Cunoscuta sub numele de acid ascorbic, vitamina C reprezinta unul dintre cei mai eficienti nutrienti. Printre beneficiile sale importante se numara intarirea sistemului imunitar, reducerea simptomelor gripei si a racelii, scaderea hipertensiunii, scaderea in greutate si protejarea organismului impotriva bolilor cardiovasculare. [detalii]

5 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate

5 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate

de Raluca Garbea 16 Ian 2018

Ceaiul verde reprezinta una din cele mai sanatoase bauturi din lume. Contine antioxidanti si nutrienti care au efecte pozitive asupra organismului. [detalii]

De ce este bine sa bei suc de portocale in fiecare dimineata

De ce este bine sa bei suc de portocale in fiecare dimineata

de Raluca Garbea 15 Ian 2018

Sucul de portocale este unul dintre cele mai populare sucuri naturale din lume. Usor de pregatit, sucul de portocale poate fi consumat in fiecare dimineata pentru a-ti reda portia de energie de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. [detalii]

5 beneficii ale vitaminei K2

5 beneficii ale vitaminei K2

de Raluca Garbea 12 Ian 2018

Cu siguranta stii multe despre vitaminele A, B, C, D si E, insa ai putine informatii despre beneficiile vitaminei K2. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit