Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dieta persoanelor care sufera de diabet

de AlegeSanatos.ro 22 Iul 2012

Dieta persoanelor care sufera de diabet

Schimbarea obiceiurilor alimentare este un proces extrem de dificil si o adevarata provocare de la care cei mai multi se abat, insa trebuie inteles ca pentru diabetici ceea ce mananca le influenteaza si mai mult starea de sanatate in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Nu este o problema legata numai de mentinerea unei greutati corporale in limite normale (chiar daca acest lucru este extrem de important in cazul persoanelor cu diabet), ci si un real ajutor in cazul celor care fac tratament cu medicamente sau insulina, fiind demonstrat faptul ca persoanele care respecta dieta recomandata de catre nutritionisti au nevoie de doze mai mici de ADO sau insulina.

Care sunt fructele permise in cazul diabeticilor?

Multi pacienti cu diabet zaharat considera ca fructele fiind dulci cresc foarte mult glicemia si astfel le exclud din alimentatie. Acest lucru este o greseala deoarece fructele sunt alimente cu indice glicemic mic (indicele glicemic masoara cat de repede creste glicemia dupa ingestia unui aliment), lucru ce impune consumarea acestora, nutritionistii recomandand 2-4 portii de fructe pe zi. In principiu, toate fructele pot fi consumate, cu mentiunea ca bananele, strugurii, perele, prunele si toate fructele uscate contin o cantitate mai mare de zaharuri, aceasta insemnand ca pot fi consumate, insa rar si in cantitate mica. Din clasa fructelor care pot fi consumate din abundenta fac parte merele, fructele de padure, avocado, capsunile, ciresele, caisele si piersicile, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si substante antioxidante.

Pacientul diabetic are voie sa manance paine?

Mitul conform caruia pacientii cu diabet trebuie sa renunte de tot la paine este gresit. O felie de paine are in medie 20 g si contine aproximativ 10 g de carbohidrati. Astfel, pacientul diabetic are voie sa manance 5 felii de paine pe zi (de preferat paine produsa cu faina integrala si nu din cea facuta din faina alba) repartizate astfel: 2 felii de dimineata, 2 felii la pranz si una seara. De asemenea, este recomandat de catre nutritionisti ca celor cu diabet sa nu le lipseasca din alimentatia zilnica 2-3 portii de cereale integrale acestea fiind o sursa excelenta de fibre (ajutorul de nadejde al unui tract gastro - intestinal sanatos).

Atentie la alegerea produselor din carne!

Proteinele de origine animala reprezinta o parte importanta in alimentatia pacientului diabetic. A nu se intelege din asta ca acestia au dezlegare la mezeluri si fripturi de dimineata la pranz si seara. Mezelurile trebuie sa devina o amintire iar in momentul in care va faceti lista de cumparaturi trebuie sa includeti in aceasta carnea de pui, curcan si peste si sa evitati achizitionarea celei de porc si de vita (datorita procentului ridicat de grasimi). Pacientul diabetic are un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu dislipidemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune consumarea produselor din carne slaba si prepararea acestora pe gratar sau la cuptor.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Dieta persoanelor care sufera de diabet"

5 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Dieta persoanelor care sufera de diabet"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.