Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dieta vegetariana si dezavantajele acesteia

de AlegeSanatos.ro 03 Sep 2012

Dieta vegetariana si dezavantajele acesteia

Din ce in ce mai multa lume adopta dieta vegetariana fie din ratiuni legate de starea de sanatate, fie datorita unei motivatii religioase. Oricum ar fi, exista o sumedenie de dovezi stiintifice care arata ca o alimentatie vegetariana intocmita cu atentie si in cunostinta de cauza scade riscul de aparitie a numeroase boli printre care se numara: diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare si chiar cancerul.

Scopul acestui articol nu este de a descuraja ideea de a deveni vegetarian ci doar de a prezenta riscurile reale ale acestui tip de dieta, riscuri pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul in care luati decizia de a va schimba radical viata din punct de vedere alimentar si mai ales de a ii incuraja pe toti cei care pornesc pe acest drum sa se informeze cerand parerea unui medic nutritionist.

Scaderea densitatii minerale osoase

Multa lume decide sa devina vegetariana fara a se consulta cu un nutritionist in vederea riscului pe care il prezinta acest tip de alimentatie - de a pierde o serie de substante nutritive ce exista in produsele lactate sau in carne. Calciul, fierul, proteinele de origine animala si vitamina D sunt cei mai importanti nutrienti pierduti in momentul in care o persoana se decide sa treaca la o alimentatie exclusiv vegetariana. Astfel, vegetarienii trebuie sa inteleaga ca pe langa multitudinea de vitamine si minerale pe care le iau din vegetale au nevoie de suplimente alimentare care sa contina calciu si vitamina D deoarece se poate ca densitatea minerala osoasa sa scada, lucru ce se traduce printr-un risc mai mare de aparitie a fracturilor chiar si in caz de traumatism minor.

Anemia si lipsa vitaminei B12

Femeile la varsta fertila care devin vegetariene sunt mai predispuse la anemie decat restul populatiei. Lipsa fierului (element gasit in special in carne si in produsele pe baza de carne), la care se adauga sangerarile lunare sunt factori ce predispun la aparitia anemiei, impunandu-se in acest caz administrarea de suplimente care contin fier. Tot carnea este una din sursele cele mai importante de vitamina B12, putandu-se ajunge la carenta acestei vitamine in cazul in care se consuma numai fructe, legume si cereale (in acestea existand in procent scazut aceasta vitamina). Deficitul de vitamina B 12 poate duce la tulburari grave ale sistemului nervos. Un alt dezavantaj mai putin important pentru sanatate este faptul ca pentru vegetarieni este destul de dificil sa manance in oras intrucat putine restaurante au in meniu feluri de mancare pentru acestia. Oricate avantaje ar avea o dieta vegetariana, copiii, femeile gravide sau cele care alapteaza precum si persoanele in varsta este bine sa aiba o alimentatie variata in principii nutritive (printre acestea numarandu-se si carnea si produsele lactate).


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Dieta vegetariana si dezavantajele acesteia"

4 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Dieta vegetariana si dezavantajele acesteia"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.