Din secretele alimentelor anticolesterol

de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2013


Din secretele alimentelor anticolesterol

In general cand avem o afectiune, ne-am obisnuit cu tot felul de interdictii alimentare; sa nu bem vin daca avem hipertensiune, sa nu mancam carne de porc daca avem cholesterol mareā€¦ Important este insa si ce avem voie. Si mai important, ce alimente trateaza afectiunea.

Colesterolul, un fel de Sperietoare a medicinei moderne, este la baza lui un personaj bun in toata povestea cu bolile de inima. Scopul lui, atat timp cat este in limite normale, este de a ajuta la formarea anumitor membrane celulare, dar si in sinteza hormonilor secuali. In plus, fara cholesterol, corpul nostrum ar fi in imposibilitatea de a-si sintetiza vitamina D. Dar cine il ia in seama atunci cand isi face treaba cuminte, in limite normale? Marea buba este cand incepe sa creasca si cand se depune pe peretii vaselor de sange. Atunci ne punem problema de ateroscleroza si de atac cardiovascular. Si incepem sa sapam dupa ingrediente care sa-l aduca in limite normale. Ingrediente minune nu exista spun nutritionistii. Ce exista: alimente care sa-l aduca incet, incet pe calea cea buna.
 
Ovazul recunoscut de FDA

Dieta bogata in legume si fructe, bune pentru grasimile din sange, poate fi completata cu cereale sau tarate de orz, ovaz si cafea de cicoare. Toate acestea contin fibre solubile, cu efect de reducere a LDL si a colesterolului total.
In 1997, Agentia de Control al Alimentelor si Medicamentelor din SUA (renumitul FDA) a aporbat inscrierea pe eticheta  produselor de ovaz a mentiunii ca un regim bigat in aceste fibre este asociat unui risc redus de aparitie a bolilor coronariene. Concluzia FDA: ovazul scade nivelul colesterolului din sange, mai ales al LDL. Responsabile pentru acest efect sunt fibrele numite beta-glucan. Desi, in timp cercetarile au aratat ca ovazul are un efect mai mic decat asteptarile FDA, totusi da rezultate de luat in seama.
 
Cele mai bune uleiuri: de porumb si de susan

Ani buni, cercetatorii au analizat o grupa a alimentelor care dadea rezultate bune in scaderea colesterolului. Este vorba despre semintele de grau, susan si porumb. Toate acestea contin fitosteroli, substante care seamana ca structura chimica, tocmai cu colesterolul. Fitosterolii se gasesc si in plantele folosite in alimentatie dar in cantitati mici. Daca vei introduce in alimentatie multe verdeturi (indeosebi spanac) si seminte (chiar sub forma de ulei – cele mai bogate uleiuri in fitosteroli sunt cele de germeni de grau, porumb sau de susan), nivelul colesterolului va scadea treptat. Numeroase studii au aratat ca fitosterolii nu doar inhiba cresterea colesterolului, dar si modifica fractiunile acestuia: LDL (colesterol rau), HDL (colesterol bun) si trigliceride.
 
Usturoiul regleaza nivelul lipidelor

Un aliment care a dovedit „aptitudini” de scadere a colesterolului este  si usturoiul. Efectul lui benefic se datorreaza unei substante – alicina, care reduce depunerile de grasime pe vasele de sange, regland nivelul lipidelor si al proteinelor. Consumat in cantitati mari, usturoiul imprumuta mirosul transpiratiei corpului. Pentru a-l indelunga, poti face o baie prelungita. Mai este indicata de asemena si sauna.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

3 + 7 =
 

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

MAX @ 08 Apr 2013
"Va rog sa lasati amatorismele si lasati nutritionistii si naturistii sa-si dea cu parerea."

Spune-ne opinia ta despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Nutritie

Renunti la micul dejun? Risti sa te ingrasi 13 kg intr-un an!

Renunti la micul dejun? Risti sa te ingrasi 13 kg intr-un an!

de Elena-Alina Constantinescu 29 Ian 2015

Numeroase studii au aratat ca micul dejun ajuta la buna functionare a metabolismului. Ce se intampla daca sari peste micul dejun mai multe zile din saptamana? [detalii]

Nutritie

4 motive pentru care ar trebui sa consumi linte

4 motive pentru care ar trebui sa consumi linte

de Elena-Alina Constantinescu 27 Ian 2015

Datorita timpului de fierbere redus, lintea este o excelenta alternativa la fasole. Prin consumul de linte putem combate anemia si putem trece cu bine peste momentele de oboseala si stres. Furnizeaza o gama larga de beneficii pentru sanatatea fizica si psihica. [detalii]

Nutritie

Ce inseamna un stil de viata sanatos, in perceptia romanilor

Ce inseamna un stil de viata sanatos, in perceptia romanilor

de Elena-Alina Constantinescu 21 Ian 2015

Potrivit unui studiu realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT), din ce in ce mai multi romani aleg sa manance sanatos. Acestia identifica stilul de viata sanatos cu consumul de fructe si legume, cu alimente naturale, cat mai putin procesate. [detalii]

Nutritie

Migdalele mentin sanatatea inimii

Migdalele mentin sanatatea inimii

de Elena-Alina Constantinescu 15 Ian 2015

Migdalele sunt bogate in nutrienti, grasimi mononesaturate si vitamina E, cu efect protector impotriva razelor ultraviolete si a maladiei Alzheimer. [detalii]

Nutritie

Ce presupune o dieta sanatoasa si echilibrata

Ce presupune o dieta sanatoasa si echilibrata

de Elena-Alina Constantinescu 14 Ian 2015

Stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa si practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice sunt secretele longevitatii. Consumul de fructe si legume proaspete are impact semnificativ asupra pierderii in greutate. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.