Din secretele alimentelor anticolesterol

de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2013


Din secretele alimentelor anticolesterol

In general cand avem o afectiune, ne-am obisnuit cu tot felul de interdictii alimentare; sa nu bem vin daca avem hipertensiune, sa nu mancam carne de porc daca avem cholesterol mareā€¦ Important este insa si ce avem voie. Si mai important, ce alimente trateaza afectiunea.

Colesterolul, un fel de Sperietoare a medicinei moderne, este la baza lui un personaj bun in toata povestea cu bolile de inima. Scopul lui, atat timp cat este in limite normale, este de a ajuta la formarea anumitor membrane celulare, dar si in sinteza hormonilor secuali. In plus, fara cholesterol, corpul nostrum ar fi in imposibilitatea de a-si sintetiza vitamina D. Dar cine il ia in seama atunci cand isi face treaba cuminte, in limite normale? Marea buba este cand incepe sa creasca si cand se depune pe peretii vaselor de sange. Atunci ne punem problema de ateroscleroza si de atac cardiovascular. Si incepem sa sapam dupa ingrediente care sa-l aduca in limite normale. Ingrediente minune nu exista spun nutritionistii. Ce exista: alimente care sa-l aduca incet, incet pe calea cea buna.
 
Ovazul recunoscut de FDA

Dieta bogata in legume si fructe, bune pentru grasimile din sange, poate fi completata cu cereale sau tarate de orz, ovaz si cafea de cicoare. Toate acestea contin fibre solubile, cu efect de reducere a LDL si a colesterolului total.
In 1997, Agentia de Control al Alimentelor si Medicamentelor din SUA (renumitul FDA) a aporbat inscrierea pe eticheta  produselor de ovaz a mentiunii ca un regim bigat in aceste fibre este asociat unui risc redus de aparitie a bolilor coronariene. Concluzia FDA: ovazul scade nivelul colesterolului din sange, mai ales al LDL. Responsabile pentru acest efect sunt fibrele numite beta-glucan. Desi, in timp cercetarile au aratat ca ovazul are un efect mai mic decat asteptarile FDA, totusi da rezultate de luat in seama.
 
Cele mai bune uleiuri: de porumb si de susan

Ani buni, cercetatorii au analizat o grupa a alimentelor care dadea rezultate bune in scaderea colesterolului. Este vorba despre semintele de grau, susan si porumb. Toate acestea contin fitosteroli, substante care seamana ca structura chimica, tocmai cu colesterolul. Fitosterolii se gasesc si in plantele folosite in alimentatie dar in cantitati mici. Daca vei introduce in alimentatie multe verdeturi (indeosebi spanac) si seminte (chiar sub forma de ulei – cele mai bogate uleiuri in fitosteroli sunt cele de germeni de grau, porumb sau de susan), nivelul colesterolului va scadea treptat. Numeroase studii au aratat ca fitosterolii nu doar inhiba cresterea colesterolului, dar si modifica fractiunile acestuia: LDL (colesterol rau), HDL (colesterol bun) si trigliceride.
 
Usturoiul regleaza nivelul lipidelor

Un aliment care a dovedit „aptitudini” de scadere a colesterolului este  si usturoiul. Efectul lui benefic se datorreaza unei substante – alicina, care reduce depunerile de grasime pe vasele de sange, regland nivelul lipidelor si al proteinelor. Consumat in cantitati mari, usturoiul imprumuta mirosul transpiratiei corpului. Pentru a-l indelunga, poti face o baie prelungita. Mai este indicata de asemena si sauna.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

2 + 6 =
 

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

MAX @ 08 Apr 2013
"Va rog sa lasati amatorismele si lasati nutritionistii si naturistii sa-si dea cu parerea."

Spune-ne opinia ta despre
"Din secretele alimentelor anticolesterol"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Nutritie

Vitamina B12, esentiala pentru sanatatea ta

Vitamina B12, esentiala pentru sanatatea ta

de AlegeSanatos.ro 27 Iun 2015

Vitamina B12 este una dintre cele mai importante pentru sanatate, fiind necesara pentru functionarea corespunzatoare a celulelor nervoase, a metabolismului, pentru regenerarea ADN-ului si pentru producerea de mielina. Aceasta vitamina sustine toate procesele metabolice si este esentiala in procesul de formare a celulelor rosii din sange. [detalii]

Nutritie

Superalimente pe care trebuie sa le incerci macar o data

Superalimente pe care trebuie sa le incerci macar o data

de AlegeSanatos.ro 20 Iun 2015

Poate ca esti familiarizat cu anumite superalimente care sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si grasimi esentiale, precum fructele goji, quinoa, semintele de chia sau spirulina, insa astazi vom vorbi despre niste superalimente mai putin cunoscute la noi. Chiar daca sunt mai greu de gasit in comert, merita sa le incerci cel putin o data, pentru a profita de intregul spectru de substante nutritive. [detalii]

Nutritie

3 alimente care iti protejeaza ochii

3 alimente care iti protejeaza ochii

de Andreea Pestisan 11 Iun 2015

Anumite substante nutritive care se regasesc intr-o gama de produse alimentare au efecte curative recunoscute pentru protectia pe care o ofera impotriva bolilor de ochi. Legumele, fructele si pestele au un efect benefic pentru pastrarea vederii, potrivit unei echipe de experti de la Departamentul de Oftalmologie din cadrul Universitatii Loyola (Chicago). [detalii]

Nutritie

Hrisca si beneficiile sale pentru sanatate

Hrisca si beneficiile sale pentru sanatate

de Andreea Pestisan 08 Mai 2015

Hrisca este un aliment extrem de hranitor, energizant, cu numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Are trei atuuri importante: este saraca in calorii, satioasa si usor de digerat. In plus, are o putere de detoxificare incredibila, contine un procent ridicat de proteine, este bogata in minerale si in vitamine. [detalii]

Nutritie

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

de AlegeSanatos.ro 25 Apr 2015

Anumite fructe si legume devin mult mai nutritive in momentul in care sunt consumate gatite, si nu crude, pentru ca valorile nutritionale cresc odata ce sunt preparate la cald. Explicatia este destul de simpla: structura celulara a acestor alimente se descompune, iar nutrientii sunt absorbiti mai usor in organism. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.