Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Fructele toamnei, merele, un aliat al sanatatii

de AlegeSanatos.ro 08 Oct 2013


Fructele toamnei, merele, un aliat al sanatatii

In ultimii ani, vedem tot mai multe persoane radicand in slavi proprietatile sanogenetice ale unor fructe exotice. Guava, papaya si rodiile par a fi cu mult superioare pepenilor si piersicilor, kiwi face de rusine macesele, goji detine secretul tineretii vesnice, in detrimentul zmeurii si al coacazelor. Multi dintre romani fac eforturi financiare deosebite pentru ca, din resursele lor limitate, sa isi achizitioneze super-fructe, chiar daca productia interna de mere, pere, gutui, piersici si caise atinge de multe ori niveluri record.

Nu ar fi mai bine ca din pensie bunica sa isi cumpere mere, si nu litchi culese acum luni bune din China?! Poate ca i-ar ajunge banii sa isi ia si cativa struguri, abia dati jos de pe aracii lor, din dealurile nisipoase ale Dobrogei!

Fara a ignora valentele sanogenetice deosebite ale unor fructe exotice, am vrea sa subliniem cateva avantaje ale merelor, fructe traditionale romanesti, disponibile aproape pe durata intregului an.
merele sunt produse locale, deci nu sunt tratate cu substante chimice care sa le mentina proaspete mult timp sau nu sunt iradiate (iradierea fructelor se practica pe scara larga, pentru a evita stricarea lor).

Fibrele si alti nutrienti din mere actioneaza synergic, prevenind bolile de inima si regland nivelul de lipide in sange. De mult timp se stie ca fibrele solubile din mere, pectinele, normalizeaza colesterolemia. Numai ca cercetari recente arata ca pectinele interactioneaza cu fitonutrientii merelor si rezultatul este o actiune cu mult mai ampla decat ar fi de asteptat.

Practic, nu numai pectinele merelor ne apara de boli de inima, ci combinatia acestora cu alte principia nutritive din respectivul fruct. Ca atare, numai fructul in totalitatea lui este cardioprotector, pentru ca ceea ce contine este greu de reprodus in forma unui supliment alimentar.

Actiunea sanogenetica cea mai importanta o au merele intregi, care sunt superioare sucului sau nectarului de mere. Cercetari recente arata ca un mar ca atare satura rapid si durabil, ceea ce nu se intampla dupa sucul de mere. O descoperire si mai interesanta este aceea ca adultii care au consumat un mar de dimensiuni medii cu 15 minute inainte de masa, si-au scazut aportul caloric din timpul mesei cu aproximativ 15 %! Marul, care a adus aproximativ 60 de calorii, a contrabalansat aproximativ 190 de calorii mancate in mod normal cu ocazia pranzului. Deci merele au capacitatea de a ne ajuta sa modulam senzatia de foame ca si pe cea de satietate, reducand apetitul.

O alta actiune importanta a merelor este cea exercitata pe bacteriile din tractul intestinal. La animalele de experienta, consumul de mere modifica in special nivelurile de Clostridii si Bacteroides din intestinal gros. Aceste modificari duc si la schimbari ale metabolismului intestinal, ceea ce este benefic pentru gazda. De exemplu, modificarea profilului bacterian intestinal duce la o oferta mai mare de nutrient pentru celulele peretului intestinal (sub forma de acid butyric), marind rezistenta mucoasei intestinale la agresiuni de tot felul, inclusiv la posibila actiune a unor agenti ce promoveaza aparitia unor cancere.

Merele au fitonutrienti care ajuta la reglarea glicemiei. Polifenolii din mere previn hiperglicemia prin diverse mecanisme. Flavonoizii, printre care quercitina, inhiba enzimele digestive care digera carbohidratii, astfel incat acestia raman nedigerati si nu maresc glicemia.In plus, aceiasi polifenoli scad absorbtia digestiva a glucozei, stimuleaza secretia de insulina de catre pancreas si cresc preluarea glucozei din sange de catre cellule, toate aceste procese contribuind la mentinerea glicemiei in limite normale.

Deci vechea zicala “Un mar pe zi tine departe medicul” este cat se poate de fundamentata, iar merele sunt la fel de bune pentru sanatate ca si fructe “miraculoase” pe care nu si le permite orice roman.




Spune-ne opinia ta despre
"Fructele toamnei, merele, un aliat al sanatatii"

4 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Fructele toamnei, merele, un aliat al sanatatii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Top 5 alimente care dau dependenta: uite cum poti sa scapi de ea!

Top 5 alimente care dau dependenta: uite cum poti sa scapi de ea!

de Viorica Ghinea 12 Sep 2017

Iti este greu sa renunti la anumite alimente si nu stii de ce? Nu te impresioneaza gustul lor in mod special, insa pur si simplu nu lipsesc de pe lista ta de cumparaturi. Descopera in topul de mai jos ce alimente dau dependenta si cum poti sa scapi de ea pe viitor! [detalii]

Ce sa mananci ca sa fii fericit? Iata ce alimente iti ridica moralul!

Ce sa mananci ca sa fii fericit? Iata ce alimente iti ridica moralul!

de Viorica Ghinea 06 Sep 2017

Nu iti trebuie multe lucruri in viata ca sa fii fericit, ci doar o comedie spumoasa, o companie placuta, un pahar de vin si urmatoarele alimente. Iata ce trebuie sa mananci pentru a-ti schimba starea de spirit! [detalii]

Sase fructe care iti vor face pielea mai frumoasa

Sase fructe care iti vor face pielea mai frumoasa

de Viorica Ghinea 31 Aug 2017

Consumul fructelor nu este important doar pentru sustinerea starii de sanatate, ci si pentru obtinerea unei pieli frumoase, curate si stralucitoare. Am realizat pentru tine o lista cu cele mai bune fructe pentru piele. Iata care sunt acestea! [detalii]

Nu pot sa slabesc! Iata sase cauze posibile!

Nu pot sa slabesc! Iata sase cauze posibile!

de Viorica Ghinea 30 Aug 2017

Desi pare suficient sa urmezi o dieta echilibrata si sa faci exercitii fizice pentru a slabi, in calea acestui proces pot sa intervina mai multe obstacole. In loc sa iti spui cu inversunare “Nu pot sa slabesc!”, descopera cauzele care te impiedica sa scapi de kilogramele nedorite si ia actiune. [detalii]

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Elena-Alina Constantinescu 30 Aug 2017

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole