Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Hrana mileniului III: Superalimentele

de AlegeSanatos.ro 28 Mai 2013

Tags: Ciuperci alge spirulina cacao unt de cocos indulcitori naturali


Hrana mileniului III: Superalimentele

In ultimul deceniu, dorinta de a avea un regim de viata sanatos a capatat o amploare de-a dreptul uriasa, acaparand tot mai multe categorii sociale. In acest context, alimentatia s-a impus ca un factor de prima importanta. In acest fel s-a delimitat si asa-numita „alimentatie sanogena” care promoveaza sanatatea umana.

Aceasta nu inseamna insa, ca in trecut nu se vorbea despre o alimentatie sanatoasa sau ca nu existau diete. Dar marea majoritate a semenilor nostri, si aici ma refer in special la romani, continuau sa manance copios si sa faca o selectie prea putin riguroasa a hranei.

Grasimile, alcoolul si hrana procesata termic (excesiv) se aflau la un loc de cinste pe masa romanului, in vreme ce produsele cu o compozitie echilibrata, precum fructele si verdeturile, figurau, cel mult , pe lista hranei de importanta secundara, de care te poti dispensa.
Curentul cel modern, al alimentatiei sanatoase, a delimitat treptat, in urma unei experiente practice de cateva zeci de ani, alimentele valoroase pe care le putem numi, in unele cazuri, alimente-medicament. De exemplu: mierea, polenul, uleiurile vegetale presate la rece, fructele de padure, algele – Spirulina si Chlorella, unele ciuperci – Ganoderma si Agaricus ori alte vegetale cum ar fi aloe, macca, varza, leurda, conopida, sfecla rosie.
 
Ciupercile

Reishi, Shiitake, Maitake sunt ciuperci folosite in Extremul orient de mii de ani.
Ele au o compozitie exceptionala: vitamine (A, B2, B3, B6, B7-biotina, B9-acid folic) si minerale (Fe, Mg, Ca, Zn, Cu, Mn si Ge). Sunt imunostimulente foarte valoroase, stimuland producerea interna de interferon, fabricarea de limfocite B si T sau de macrofage. Aceste ciuperci au si efecte antitumorale.
 
Algele
Spirulina este o microalga. Ea a fost consumata vreme de mii de ani de catre indigenii din Africa si Mexic. Este una dintre cele mai valoaroase surse de proteina vegetala. Contine 60% proteine complete, este o sursa aparte de minerale si vitamine, regleaza glicemia si poate fi folosita in curele de slabire. Alte alge, ceva mai putin cunoscute dar la fel de gustoase si valoroase in mentinerea sanatatii sunt: Chlorella (alge de apa dulce), Dulse (alge de cluoare rosie din Atlanticul de Nord), Irish Moss, Kelp (alge brune) etc.
 
Cacao
Boabele de cacao sunt, de fapt, semintele arborelui Theobroma cacao. Ele reprezinta o sursa excelenta de grasimi vegetale (untul de cacao), carbohidrati, proteine, fibre, saruri minerale (Fe, Ca, Mg) si vitaminele B, C, E. Continutul ridicat de magneziu sporeste puterea muschiului cardiac si reduce formarea cheagurilor de sange. Boabele de cacao contin triptofan, serotonina, dopamina, anandamida (un compus ce produce o stare euforica), PEA (substanta „dragostei”, produsa de creier cand suntem indragostiti). Ele au un efect de amplificare a starii de bine interior si de fericire. Ciocolata amaruie (70% cacao) este numita de cardiologi „aspirina dulce”. Deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor.
 
Grasimi vegetale
Untul de cacao este extras din boabele de cacao si se intrebuinteaza atat in alimentatie (in delicioasa ciocolata cu unt de cacao) cat si in industria cosmetica. Untul de cacao mai este util si pentru masajul delicat al pielii.
 
Iarba de cereale
Iarba de grau nu contine gluten, are efect alcalinizat si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Este detoxifianta si contribuie la mentinerea greutatii corporale intre limitele normale.
 
Indulcitorii naturali
Zaharul brun de palmier e unul dintre cei mai vechi indulcitori cunoscuti. Are un indice glicemic scazut (IG=35), contine 70-79% zaharoza, 3-9% fructoza, oligoelemente (K, Mg, Zn si Fe) dar si vitaminele (B1, B2, B6 si C). Pentru indulcire , inlocuieste cu succes zaharul alb, in proportie de 1:1. Alti indulcitori cu indice glicemic mic si placuti la gust: siropul de boabe de orez, de agave, de artar. Nu in ultimul rand, trebuie sa amintesc steviozida, substanta activa din  Stevia Rebaudiana sau stevia dulce, care pe langa efectul de indulcire are si un efect deosebbit de imbunatatire a functiei pancreatice.




Spune-ne opinia ta despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

5 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

Giurgea eugenia @ 04 Iun 2013
"Voi folosi toate informatiile din acest material instructiv .Nu stiam aceste lucruri"

Spune-ne opinia ta despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente care te ajuta sa te odihnesti mai bine

Alimente care te ajuta sa te odihnesti mai bine

de Raluca Garbea 21 Aug 2018

Somnul are un rol foarte important pentru a te putea bucura de o viata sanatoasa. [detalii]

Cele mai bune surse de antioxidanti

Cele mai bune surse de antioxidanti

de Raluca Garbea 18 Aug 2018

Te simti uneori lipsit de energie? Este posibil ca organismul tau sa aiba nevoie de o cantitate mai mare de antioxidanti. [detalii]

Piersici - Principalele beneficii pentru sanatate

Piersici - Principalele beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 17 Aug 2018

Piersicile aduc numeroase beneficii pentru sanatate, fiind, in acelasi timp, delicioase! [detalii]

Apa minerala si beneficiile sale pentru sanatate

Apa minerala si beneficiile sale pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Aug 2018

Apa minerala este benefica organismului, insa doar in cantitati limitate. [detalii]

Ceaiul de urzica si benefiile sale pentru sanatate

Ceaiul de urzica si benefiile sale pentru sanatate

de Raluca Garbea 10 Aug 2018

Ceaiul de urzica trateaza problemele urinare, calmeaza alergiile, reduce tensiunea arteriala si imbunatateste sanatatea pielii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016