Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Hrana mileniului III: Superalimentele

de AlegeSanatos.ro 28 Mai 2013

Tags: Ciuperci alge spirulina cacao unt de cocos indulcitori naturali


Hrana mileniului III: Superalimentele

In ultimul deceniu, dorinta de a avea un regim de viata sanatos a capatat o amploare de-a dreptul uriasa, acaparand tot mai multe categorii sociale. In acest context, alimentatia s-a impus ca un factor de prima importanta. In acest fel s-a delimitat si asa-numita „alimentatie sanogena” care promoveaza sanatatea umana.

Aceasta nu inseamna insa, ca in trecut nu se vorbea despre o alimentatie sanatoasa sau ca nu existau diete. Dar marea majoritate a semenilor nostri, si aici ma refer in special la romani, continuau sa manance copios si sa faca o selectie prea putin riguroasa a hranei.

Grasimile, alcoolul si hrana procesata termic (excesiv) se aflau la un loc de cinste pe masa romanului, in vreme ce produsele cu o compozitie echilibrata, precum fructele si verdeturile, figurau, cel mult , pe lista hranei de importanta secundara, de care te poti dispensa.
Curentul cel modern, al alimentatiei sanatoase, a delimitat treptat, in urma unei experiente practice de cateva zeci de ani, alimentele valoroase pe care le putem numi, in unele cazuri, alimente-medicament. De exemplu: mierea, polenul, uleiurile vegetale presate la rece, fructele de padure, algele – Spirulina si Chlorella, unele ciuperci – Ganoderma si Agaricus ori alte vegetale cum ar fi aloe, macca, varza, leurda, conopida, sfecla rosie.
 
Ciupercile

Reishi, Shiitake, Maitake sunt ciuperci folosite in Extremul orient de mii de ani.
Ele au o compozitie exceptionala: vitamine (A, B2, B3, B6, B7-biotina, B9-acid folic) si minerale (Fe, Mg, Ca, Zn, Cu, Mn si Ge). Sunt imunostimulente foarte valoroase, stimuland producerea interna de interferon, fabricarea de limfocite B si T sau de macrofage. Aceste ciuperci au si efecte antitumorale.
 
Algele
Spirulina este o microalga. Ea a fost consumata vreme de mii de ani de catre indigenii din Africa si Mexic. Este una dintre cele mai valoaroase surse de proteina vegetala. Contine 60% proteine complete, este o sursa aparte de minerale si vitamine, regleaza glicemia si poate fi folosita in curele de slabire. Alte alge, ceva mai putin cunoscute dar la fel de gustoase si valoroase in mentinerea sanatatii sunt: Chlorella (alge de apa dulce), Dulse (alge de cluoare rosie din Atlanticul de Nord), Irish Moss, Kelp (alge brune) etc.
 
Cacao
Boabele de cacao sunt, de fapt, semintele arborelui Theobroma cacao. Ele reprezinta o sursa excelenta de grasimi vegetale (untul de cacao), carbohidrati, proteine, fibre, saruri minerale (Fe, Ca, Mg) si vitaminele B, C, E. Continutul ridicat de magneziu sporeste puterea muschiului cardiac si reduce formarea cheagurilor de sange. Boabele de cacao contin triptofan, serotonina, dopamina, anandamida (un compus ce produce o stare euforica), PEA (substanta „dragostei”, produsa de creier cand suntem indragostiti). Ele au un efect de amplificare a starii de bine interior si de fericire. Ciocolata amaruie (70% cacao) este numita de cardiologi „aspirina dulce”. Deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor.
 
Grasimi vegetale
Untul de cacao este extras din boabele de cacao si se intrebuinteaza atat in alimentatie (in delicioasa ciocolata cu unt de cacao) cat si in industria cosmetica. Untul de cacao mai este util si pentru masajul delicat al pielii.
 
Iarba de cereale
Iarba de grau nu contine gluten, are efect alcalinizat si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Este detoxifianta si contribuie la mentinerea greutatii corporale intre limitele normale.
 
Indulcitorii naturali
Zaharul brun de palmier e unul dintre cei mai vechi indulcitori cunoscuti. Are un indice glicemic scazut (IG=35), contine 70-79% zaharoza, 3-9% fructoza, oligoelemente (K, Mg, Zn si Fe) dar si vitaminele (B1, B2, B6 si C). Pentru indulcire , inlocuieste cu succes zaharul alb, in proportie de 1:1. Alti indulcitori cu indice glicemic mic si placuti la gust: siropul de boabe de orez, de agave, de artar. Nu in ultimul rand, trebuie sa amintesc steviozida, substanta activa din  Stevia Rebaudiana sau stevia dulce, care pe langa efectul de indulcire are si un efect deosebbit de imbunatatire a functiei pancreatice.




Spune-ne opinia ta despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

10 + 3 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

Giurgea eugenia @ 04 Iun 2013
"Voi folosi toate informatiile din acest material instructiv .Nu stiam aceste lucruri"

Spune-ne opinia ta despre
"Hrana mileniului III: Superalimentele"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce alimente nu ar trebui sa iti lipseasca de Sarbatori

Ce alimente nu ar trebui sa iti lipseasca de Sarbatori

de Raluca Garbea 15 Dec 2017

Sarbatorile de iarna reprezinta un moment important din an pentru fiecare persoana. Insa, pe langa numeroasele bucurii pe care ni le aduce Craciunul, el vine si cu anumite probleme, precum indigestia sau balonarea. [detalii]

5 motive ca sa mananci (cel putin) un mar in fiecare zi

5 motive ca sa mananci (cel putin) un mar in fiecare zi

de Raluca Garbea 14 Dec 2017

Cu siguranta, ai auzit deja de expresia ca "un mar pe zi tine medicul departe". Dar, de ce se recomanda sa mancam cate un mar in fiecare zi si nu o portocala, banana sau grapefruit? Pentru ca merele contin elemente pe care nu le intalnim la alte fructe. [detalii]

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

Ce alimente te ajuta sa te concentrezi la job

de Laura Galescu 13 Dec 2017

Pentru cresterea randamentului la serviciu ar fi bine sa-ti stabilesti un orar regulat al meselor. Este important sa nu sari peste micul dejun si sa stii ca anumite alimente te pot ajuta in perioadele stresante pentru tine. [detalii]

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

Cum provoaca mancarea sarata o stare de foame excesiva

de Raluca Garbea 12 Dec 2017

Mancarea sarata te face sa simti ca iti este foame? Un nou studiu ne arata ce efecte are sarea asupra senzatiei de foame! [detalii]

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

3 motive ca sa alegi un lapte praf bio pentru bebelusul tau

de Viorica Ghinea 02 Dec 2017

Alegerea unui regim alimentar corect pentru copii se dovedeste a fi o adevarata provocare pentru parinti, in special la inceput. Prima problema de care se lovesc acestia o reprezinta formula de lapte praf potrivita pentru micutul lor. Avand in vederea multitudinea de produse aflate in comert, alegerea nu se dovedeste deloc una usoara. De aceea, specialistii vin in sprijinul mamicilor si le sfatuiesc sa opteze pentru lapte praf bio. Descopera mai jos care sunt principalele motive pentru care merita sa ai incredere intr-o astfel de formula. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit