Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor

de Laura Voica 10 Feb 2014

Tags: fructe legume rucola licopen rosii


Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor

O alimentatie variata de fructe si legume colorate are beneficii uimitoare, determina inclusiv o memorie mai buna, pierderea in greutate si un risc mai mic de atac de cord, accident vascular cerebral, diabet si mai multe tipuri de cancer. Consumul de anumite legume este chiar legat de o viata mai lunga.

Cu toate acestea, mai putin de unul din zece adulti consuma cantitatea recomandata din substantele nutritive pe care fructele si legumele colorate le contin.

Iata o modalitate usoara de a va asigura ca aveti o alimentatie echilibrata: umple jumatate farfurie cu fructe si legume la fiecare masa. Pentru a beneficia de un spectru complet de beneficii pentru sanatate, includeti aceste culori in dieta ta de zi cu zi:

Rosu

Licopenul este pigmentul care da anumitor fructe, cum ar fi rosiile, nuanta lor rubinie. Un nou studiu a aratat ca o dieta bogata in tomate ppoate reduce riscul de cancer de san. In cadrul studiului, care a inclus 70 de femei in post - menopauza, cele care au mancat produse de tomate care contin cel putin 25 mg de licopen pe zi au indicat niveluri mai ridicate de adiponectin, un hormon asociat cu un risc mai mic de cancer de san in studii anterioare.

"Avantajele de a manca o multe rosii si produse pe baza de rosii, chiar si pentru o scurta perioada de timp, au fost evidente in urma studiului", a declarat autorul studiului, Adana Llanos, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea Rutgers. O serie de alte studii leaga consumul ridicat de alimente care contin licopen de un risc mai mic de cancer, boli de inimasi degenerescenta maculara ( o cauza de pierdere a vederii la persoanele in varsta ).


Violet si albastru

Aceste culori rezulta din pigmenti numiti antocianine care ajuta la sanatatea creierului. Intr-adevar, afinele sunt adesea numite "fructele creierului", deoarece studiile pe acsste fructe sunt legate de reducerea riscului de pierderi de memorie care survin o data cu inaintarea in varsta. De exemplu, de studiul "a raportat ca femeile in varsta care au mancat cele mai multe afine si capsuni au avut rate mai lente de declin cognitiv decat cele care au mancat mai putin. Un studiu recent Harvard raporteaza ca resveratrolul din vin rosu ( precum boabele, coaja de struguri si stafidele ) activeaza o proteina care contribuie la imbunatatirea sanatate si longevitate crescuta la animale.

Verde


Legumele crucifere cum ar fi: rucola, varza de Bruxelles, varza, gulia si varza verde, contin compusi care au demonstrat efecte anti - cancer in studiile pe animale si chiar umane.
Cercetatorii au identificat mai multe moduri in care compusii, care includ mai multe carotenoide ( cum ar fi beta - caroten, luteina si zeaxantina) pot lupta cu cancerul: protejeaza celulele de deteriorarea ADN-ului, ucid virusi si bacterii, combate inflamatia si inhiba migrarea celulelor tumorale ( reducand astfel riscul de cancer care se va raspandi ).

Galben si portocaliu


Un avantaj surprinzator pe care il au citricele, cum ar fi portocalele, este ca acestea contine liminoide (substante care se gasesc in coaja fructelor), care s-au dovedit a ajuta la lupta impotriva cancerului gurii, cancerului de piele, de plamani,de stomac, de colon in testele de laborator, cu animale si celule umane. Aceeasi echipa de oameni de stiinta investigheaza, de asemenea, beneficiile potentiale ale liminoidelor de reducere a colesterolului ".

Unele fructe galbene, cum ar fi ananasul, contine bromelina, un amestec de enzime care au fost folosite de secole pentru a trata indigestia si inflamatia. Unele studii la om sugereaza ca aceasta poate reduce umflarea si vanataile, si datorita rolului sau de anti-inflamator reduce timpul de vindecare dupa o interventie chirurgicala sau leziuni.




Spune-ne opinia ta despre
"Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor"

2 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole