Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor

de Laura Voica 10 Feb 2014

Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor

O alimentatie variata de fructe si legume colorate are beneficii uimitoare, determina inclusiv o memorie mai buna, pierderea in greutate si un risc mai mic de atac de cord, accident vascular cerebral, diabet si mai multe tipuri de cancer. Consumul de anumite legume este chiar legat de o viata mai lunga.

Cu toate acestea, mai putin de unul din zece adulti consuma cantitatea recomandata din substantele nutritive pe care fructele si legumele colorate le contin.

Iata o modalitate usoara de a va asigura ca aveti o alimentatie echilibrata: umple jumatate farfurie cu fructe si legume la fiecare masa. Pentru a beneficia de un spectru complet de beneficii pentru sanatate, includeti aceste culori in dieta ta de zi cu zi:

Rosu

Licopenul este pigmentul care da anumitor fructe, cum ar fi rosiile, nuanta lor rubinie. Un nou studiu a aratat ca o dieta bogata in tomate ppoate reduce riscul de cancer de san. In cadrul studiului, care a inclus 70 de femei in post - menopauza, cele care au mancat produse de tomate care contin cel putin 25 mg de licopen pe zi au indicat niveluri mai ridicate de adiponectin, un hormon asociat cu un risc mai mic de cancer de san in studii anterioare.

"Avantajele de a manca o multe rosii si produse pe baza de rosii, chiar si pentru o scurta perioada de timp, au fost evidente in urma studiului", a declarat autorul studiului, Adana Llanos, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea Rutgers. O serie de alte studii leaga consumul ridicat de alimente care contin licopen de un risc mai mic de cancer, boli de inimasi degenerescenta maculara ( o cauza de pierdere a vederii la persoanele in varsta ).


Violet si albastru

Aceste culori rezulta din pigmenti numiti antocianine care ajuta la sanatatea creierului. Intr-adevar, afinele sunt adesea numite "fructele creierului", deoarece studiile pe acsste fructe sunt legate de reducerea riscului de pierderi de memorie care survin o data cu inaintarea in varsta. De exemplu, de studiul "a raportat ca femeile in varsta care au mancat cele mai multe afine si capsuni au avut rate mai lente de declin cognitiv decat cele care au mancat mai putin. Un studiu recent Harvard raporteaza ca resveratrolul din vin rosu ( precum boabele, coaja de struguri si stafidele ) activeaza o proteina care contribuie la imbunatatirea sanatate si longevitate crescuta la animale.

Verde


Legumele crucifere cum ar fi: rucola, varza de Bruxelles, varza, gulia si varza verde, contin compusi care au demonstrat efecte anti - cancer in studiile pe animale si chiar umane.
Cercetatorii au identificat mai multe moduri in care compusii, care includ mai multe carotenoide ( cum ar fi beta - caroten, luteina si zeaxantina) pot lupta cu cancerul: protejeaza celulele de deteriorarea ADN-ului, ucid virusi si bacterii, combate inflamatia si inhiba migrarea celulelor tumorale ( reducand astfel riscul de cancer care se va raspandi ).

Galben si portocaliu


Un avantaj surprinzator pe care il au citricele, cum ar fi portocalele, este ca acestea contine liminoide (substante care se gasesc in coaja fructelor), care s-au dovedit a ajuta la lupta impotriva cancerului gurii, cancerului de piele, de plamani,de stomac, de colon in testele de laborator, cu animale si celule umane. Aceeasi echipa de oameni de stiinta investigheaza, de asemenea, beneficiile potentiale ale liminoidelor de reducere a colesterolului ".

Unele fructe galbene, cum ar fi ananasul, contine bromelina, un amestec de enzime care au fost folosite de secole pentru a trata indigestia si inflamatia. Unele studii la om sugereaza ca aceasta poate reduce umflarea si vanataile, si datorita rolului sau de anti-inflamator reduce timpul de vindecare dupa o interventie chirurgicala sau leziuni.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor"

4 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Iata ce beneficii au fructele si legumele in functie de culoarea lor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre uleiul de floarea-soarelui

Ce trebuie sa stii despre uleiul de floarea-soarelui

de Elena-Alina Constantinescu 08 Dec 2016

Prin intermediul campaniei "Sa invatam sa intelegem eticheta!", Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor cu privire la existenta pe piata a unor uleiuri alimentare de origine vegetala, care datorita continutului scazut de grasimi saturate nu sunt destinate a fi folosite pentru pregatirea unor alimente prin prajire. [detalii]

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

de Elena-Alina Constantinescu 17 Nov 2016

Studiile au demonstrat ca aceste fructe sunt foarte eficiente pentru a preveni multe probleme de sanatate. Sunt o gustare sanatoasa in curele de slabire. Consumul de banane scade nevoia de a mai manca gustari pline ce calorii pe parcursul zilei. [detalii]

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Nov 2016

Postul Nasterii Domnului a inceput deja, asadar pana in Ajunul Craciunului este perioada ideala sa iti detoxifiezi organismul. Dieta de post are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele, ofera energie si vitalitate, imbunateste digestia, stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare. [detalii]

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

de Elena-Alina Constantinescu 04 Nov 2016

Persoanele care sufera de diabet zaharat au anumite restrictii alimentare. Spre exemplu, nu au voie sa consume zahar, prajituri, inghetata si fructe cu un indice glicemic ridicat. [detalii]

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

de Elena-Alina Constantinescu 31 Oct 2016

In acest sezon, tonusul general al organismului scade, apar modificari de dispozitie si avem permanent senzatia de oboseala. Asadar, productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, iar organismul trece prin mai multe schimbari din cauza reducerii intensitatii luminii. Iata, mai jos, 3 alimente care ne ajuta sa trecem peste starea de astenie: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.