Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indicele glicemic si importanta sa

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2012

Indicele glicemic si importanta sa

Indicele glicemic este un indicator al vitezei de absorbtie sau resorbtie a glucidelor pe care le consuma o persoana, viteza care determina valorile zaharului in sange intre doua mese.

Cu alte cuvinte, indicele glicemic reprezinta cresterea concentratiei de glucoza din sange, manifestata la doua-trei ore dupa consumarea unui aliment  care contine 50 g de glucide.

Conform Serviciului de Cercetari asupra Indicelui Glicemic al Universitatii din Sydney (SUGiRS), exista 3 grupe in care se poate incadra indicele glicemic:
 
  • Indice glicemic mic: < 55
  • Indice glicemic acceptabil: 56-69
  • Indice glicemic mare: >70.

Aceste valori nu sunt insa general recunoscute, existand o serie de variatii pe seama lor, initiate de parerile diferite ale specialistilor in nutritie si nu numai.  

Desi indicele glicemic nu trebuie confundat cu fibrele, dupa cum se poate observa mai jos, alimentele cu un continut inalt de fibre sunt si cele care au indicele glicemic mic:
 
  • broccoli – 15
  • castravete – 15
  • cirese – 22
  • mere – 38
  • struguri – 46
  • portocala – 44
  • fasole verde – 48
  • morcovi 49
  • banane – 58
  • miere – 58
  • dovleac – 75
  • cartofi prajiti – 75
  • paine alba – 70
  • pepene – 80
  • glucoza – 100

De asemenea, s-a constatat ca alimentele cu un indice glicemic scazut sunt insotite de valori crescute ale colesterolului bun (HDL). Persoanele interesate asadar de moduri de a-si proteja arterele si inima trebuie sa evite glucidele cu un indice glicemic mare, ca de exemplu: glucidele simple (mono si dizaharidele), care se absorb foarte repede, crescand concentratia glucozei din sange si provocand o secretie masiva de insulina.

Zaharul, care are un indice glicemic de 70, tulbura echilibrul de calciu din organism, provocand pierderea acestuia prin urina, fapt care, in timp, poate duce catre macinarea masei osoase si aparitia osteoporozei.

Trebuie retinut si faptul ca doar produsele care contin carbohidrati beneficiaza de indice glicemic. Astfel, indicele glicemic e foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

3 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre uleiul de floarea-soarelui

Ce trebuie sa stii despre uleiul de floarea-soarelui

de Elena-Alina Constantinescu 08 Dec 2016

Prin intermediul campaniei "Sa invatam sa intelegem eticheta!", Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor cu privire la existenta pe piata a unor uleiuri alimentare de origine vegetala, care datorita continutului scazut de grasimi saturate nu sunt destinate a fi folosite pentru pregatirea unor alimente prin prajire. [detalii]

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

de Elena-Alina Constantinescu 17 Nov 2016

Studiile au demonstrat ca aceste fructe sunt foarte eficiente pentru a preveni multe probleme de sanatate. Sunt o gustare sanatoasa in curele de slabire. Consumul de banane scade nevoia de a mai manca gustari pline ce calorii pe parcursul zilei. [detalii]

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Nov 2016

Postul Nasterii Domnului a inceput deja, asadar pana in Ajunul Craciunului este perioada ideala sa iti detoxifiezi organismul. Dieta de post are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele, ofera energie si vitalitate, imbunateste digestia, stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare. [detalii]

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

de Elena-Alina Constantinescu 04 Nov 2016

Persoanele care sufera de diabet zaharat au anumite restrictii alimentare. Spre exemplu, nu au voie sa consume zahar, prajituri, inghetata si fructe cu un indice glicemic ridicat. [detalii]

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

de Elena-Alina Constantinescu 31 Oct 2016

In acest sezon, tonusul general al organismului scade, apar modificari de dispozitie si avem permanent senzatia de oboseala. Asadar, productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, iar organismul trece prin mai multe schimbari din cauza reducerii intensitatii luminii. Iata, mai jos, 3 alimente care ne ajuta sa trecem peste starea de astenie: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.