Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indicele glicemic si importanta sa

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2012

Indicele glicemic si importanta sa

Indicele glicemic este un indicator al vitezei de absorbtie sau resorbtie a glucidelor pe care le consuma o persoana, viteza care determina valorile zaharului in sange intre doua mese.

Cu alte cuvinte, indicele glicemic reprezinta cresterea concentratiei de glucoza din sange, manifestata la doua-trei ore dupa consumarea unui aliment  care contine 50 g de glucide.

Conform Serviciului de Cercetari asupra Indicelui Glicemic al Universitatii din Sydney (SUGiRS), exista 3 grupe in care se poate incadra indicele glicemic:
 
  • Indice glicemic mic: < 55
  • Indice glicemic acceptabil: 56-69
  • Indice glicemic mare: >70.

Aceste valori nu sunt insa general recunoscute, existand o serie de variatii pe seama lor, initiate de parerile diferite ale specialistilor in nutritie si nu numai.  

Desi indicele glicemic nu trebuie confundat cu fibrele, dupa cum se poate observa mai jos, alimentele cu un continut inalt de fibre sunt si cele care au indicele glicemic mic:
 
  • broccoli – 15
  • castravete – 15
  • cirese – 22
  • mere – 38
  • struguri – 46
  • portocala – 44
  • fasole verde – 48
  • morcovi 49
  • banane – 58
  • miere – 58
  • dovleac – 75
  • cartofi prajiti – 75
  • paine alba – 70
  • pepene – 80
  • glucoza – 100

De asemenea, s-a constatat ca alimentele cu un indice glicemic scazut sunt insotite de valori crescute ale colesterolului bun (HDL). Persoanele interesate asadar de moduri de a-si proteja arterele si inima trebuie sa evite glucidele cu un indice glicemic mare, ca de exemplu: glucidele simple (mono si dizaharidele), care se absorb foarte repede, crescand concentratia glucozei din sange si provocand o secretie masiva de insulina.

Zaharul, care are un indice glicemic de 70, tulbura echilibrul de calciu din organism, provocand pierderea acestuia prin urina, fapt care, in timp, poate duce catre macinarea masei osoase si aparitia osteoporozei.

Trebuie retinut si faptul ca doar produsele care contin carbohidrati beneficiaza de indice glicemic. Astfel, indicele glicemic e foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

5 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Obiceiuri alimentare pentru o viata sanatoasa

Obiceiuri alimentare pentru o viata sanatoasa

de Elena-Alina Constantinescu 19 Ian 2017

O alimentatie echilibrata este elementul cheie al unui stil de viata sanatos. Iata cateva obiceiuri alimentari pentru mai multa energie, o stare generala pozitiva, o digestive mai buna si mentinerea unei greutati normale. [detalii]

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

de Elena-Alina Constantinescu 12 Ian 2017

Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia tinerilor cu privire la existenta pe piata a unor bauturi energizante, care au un continut ridicat de zahar si conservanti artificiali. [detalii]

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

de Elena-Alina Constantinescu 11 Ian 2017

Dieta sanatoasa si echilibrata are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe tara noastra. [detalii]

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil. [detalii]

Topul celor mai bune alimente antistres

Topul celor mai bune alimente antistres

de Elena-Alina Constantinescu 27 Dec 2016

Alimentatia are un rol esential in lupta impotriva stresului. Fructele, legumele, pestele, nucile si semintele sunt eficiente in lupta impotriva stresului, datorita continutului bogat de vitamine si minerale, care ajuta la mentinerea echilibrului general al organismului. Include in dieta zilnica aceste alimente pentru a avea o dispozitie mai buna. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.