Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indicele glicemic si importanta sa

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2012

Indicele glicemic si importanta sa

Indicele glicemic este un indicator al vitezei de absorbtie sau resorbtie a glucidelor pe care le consuma o persoana, viteza care determina valorile zaharului in sange intre doua mese.

Cu alte cuvinte, indicele glicemic reprezinta cresterea concentratiei de glucoza din sange, manifestata la doua-trei ore dupa consumarea unui aliment  care contine 50 g de glucide.

Conform Serviciului de Cercetari asupra Indicelui Glicemic al Universitatii din Sydney (SUGiRS), exista 3 grupe in care se poate incadra indicele glicemic:
 
  • Indice glicemic mic: < 55
  • Indice glicemic acceptabil: 56-69
  • Indice glicemic mare: >70.

Aceste valori nu sunt insa general recunoscute, existand o serie de variatii pe seama lor, initiate de parerile diferite ale specialistilor in nutritie si nu numai.  

Desi indicele glicemic nu trebuie confundat cu fibrele, dupa cum se poate observa mai jos, alimentele cu un continut inalt de fibre sunt si cele care au indicele glicemic mic:
 
  • broccoli – 15
  • castravete – 15
  • cirese – 22
  • mere – 38
  • struguri – 46
  • portocala – 44
  • fasole verde – 48
  • morcovi 49
  • banane – 58
  • miere – 58
  • dovleac – 75
  • cartofi prajiti – 75
  • paine alba – 70
  • pepene – 80
  • glucoza – 100

De asemenea, s-a constatat ca alimentele cu un indice glicemic scazut sunt insotite de valori crescute ale colesterolului bun (HDL). Persoanele interesate asadar de moduri de a-si proteja arterele si inima trebuie sa evite glucidele cu un indice glicemic mare, ca de exemplu: glucidele simple (mono si dizaharidele), care se absorb foarte repede, crescand concentratia glucozei din sange si provocand o secretie masiva de insulina.

Zaharul, care are un indice glicemic de 70, tulbura echilibrul de calciu din organism, provocand pierderea acestuia prin urina, fapt care, in timp, poate duce catre macinarea masei osoase si aparitia osteoporozei.

Trebuie retinut si faptul ca doar produsele care contin carbohidrati beneficiaza de indice glicemic. Astfel, indicele glicemic e foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indicele glicemic si importanta sa"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.