Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

Cine nu a folosit niciodata produse cu indulcitori artificiali sau alternativi?! Aparuti initial ca variante pentru pacientul ce sufera de diabet zaharat, ei sunt azi prezenti in alimente sau bauturi de larg consum si se apreciaza ca omul modern ii ingera in mod curent. Folosirea indulcitorilor trebuie considerate din persectiva amplificarii numarului de persoane obese din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca exista aproximativ un milliard de persoane cu greutate care excede normalul si aproximativ 300 de milioane de obezi. Pentru prima data in istorie, numarul de supraponderali si obezi il rivalizeaza pe cel de subponderali, obezitatea amenintand sa devina o epidemie planetara(“globesity”). In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat obezitatea printre primii 10 factori de risc pentru sanatatea ai omului.

Nici Romania nu scapa acestui trend. Se apreciaza ca la acest moment avem aproximativ 4 milioane de obezi , deci ca aproximativ o cincime din romani depasesc cu mult limitele impuse din punct de vedere ponderal (si cifrele sunt considerate de multi prea mici) .De mentionat ca cel mai ades supraponderalii si obezii prezinta si probleme de glicoreglare sau chiar diabet zaharat manifest. In acest context, folosirea indulcitorilor este din ce in ce mai raspandita si mai utila.

Spre deosebiere de alti aditivi, indulcitorii reprezinta produse solicitate ca organoleptizanti atat de catre consumatorii sanatosi, cat si de cei diabetici si cu probleme ponderale. Indulcitorii ofera gust dulce produselor , fara a induce efectele negative ale zaharului. Consumatorul beneficiaza de acest gust fara a risca sa castige in greutate sau sa aiba tulburari specifice persoanelor cu tulburari de glicoreglare. In lumea contemporana, in care obezitatea capata aspect de epidemie iar numarul de diabetici este in crestere, folosirea de indulcitori este extinsa si introducerea lor in anumite produse, o necesitate. 

Din pacate, ca si alti aditivi, indulcitorii se confrunta cu probleme de acceptabilitate din partea populatiei, motivate de articolele negative si, ades, inexacte din mass media care prezinta numeroase potentiale riscuri pentru sanatate ale utilizarii de edulcoranti.

Inocuitatea indulcitorilor acceptati pana in prezent este recunoscuta in lumea medicala si, in plus, elemente noi vin sa se adauge cunostintelor actuale, evaluandu-se introducerea pe piata a unor produse noi, alaturi sau in locul celor folosite pana in prezent. Intr-un raport prezentat la Bruxelles in iunie  2007 si care prezinta  un rezumat al reevaluarilor recente efectuate de catre Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) se afirma ca evaluarea sigurantei in cazul majoritatii indulcitorilor este recenta. Prin urmare,indulcitorii ar trebui sa primeasca cea mai scazuta prioritate pentru reevaluare. Cu toate acestea, datorita unor studii recente publicate privind siguranta aspartamului, EFSA a reevaluat recent aspartamul in regim de prioritate ridicata.

Pe langa indulcitorii “vechi”, de tipul zaharinei, ciclamatului sau aspartamului, asistam la aparitia de indulcitori noi, foarte moderni, cum sunt glicozizii de steviol., care , desi au o valoare calorica minima, sunt substante de origine strict naturala. Aceasta arata tocmai faptul ca producatorii trebuie sa tina seama de cerintele consumatorilor, care doresc aditivi siguri, dar care se opun prezentei de substante chimice de sinteza in alimente.

In concluzie, produsele light, bauturi racoritoare, creme, iaurturi, dulciuri cu indulcitori pot reprezenta o alternativa viabila in dieta noastra, atunci cand dorim sa ne mentinem o silueta perfecta, fara a renunta la micile placeri vinovate oferite de un aliment dulce.
    


Dr. Alin POPESCU


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

5 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

Cele 5 beneficii importante ale consumului de banane

de Elena-Alina Constantinescu 17 Nov 2016

Studiile au demonstrat ca aceste fructe sunt foarte eficiente pentru a preveni multe probleme de sanatate. Sunt o gustare sanatoasa in curele de slabire. Consumul de banane scade nevoia de a mai manca gustari pline ce calorii pe parcursul zilei. [detalii]

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

Postul Craciunului: cum sa tii o dieta vegetariana echilibrata?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Nov 2016

Postul Nasterii Domnului a inceput deja, asadar pana in Ajunul Craciunului este perioada ideala sa iti detoxifiezi organismul. Dieta de post are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele, ofera energie si vitalitate, imbunateste digestia, stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare. [detalii]

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

Cele mai bune ceaiuri pentru bolnavii de diabet

de Elena-Alina Constantinescu 04 Nov 2016

Persoanele care sufera de diabet zaharat au anumite restrictii alimentare. Spre exemplu, nu au voie sa consume zahar, prajituri, inghetata si fructe cu un indice glicemic ridicat. [detalii]

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

Cum scapam de astenia de toamna? Top 3 alimente pentru o stare de bine

de Elena-Alina Constantinescu 31 Oct 2016

In acest sezon, tonusul general al organismului scade, apar modificari de dispozitie si avem permanent senzatia de oboseala. Asadar, productia de serotonina (hormonul fericirii) scade, iar organismul trece prin mai multe schimbari din cauza reducerii intensitatii luminii. Iata, mai jos, 3 alimente care ne ajuta sa trecem peste starea de astenie: [detalii]

Ce probleme cauzeaza consumul de proteine in exces

Ce probleme cauzeaza consumul de proteine in exces

de Elena-Alina Constantinescu 25 Oct 2016

Pe langa carbohidrati si lipide, proteinele constituie nutrientii esentiali pentru buna functionare a organismului. Asadar, proteinele sunt importante intr-o dieta echilibrata, insa, consumate in exces, pot da metabolismul peste cap. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.