Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Tags: indulcitori obezitate diabet silueta


Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

Cine nu a folosit niciodata produse cu indulcitori artificiali sau alternativi?! Aparuti initial ca variante pentru pacientul ce sufera de diabet zaharat, ei sunt azi prezenti in alimente sau bauturi de larg consum si se apreciaza ca omul modern ii ingera in mod curent. Folosirea indulcitorilor trebuie considerate din persectiva amplificarii numarului de persoane obese din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca exista aproximativ un milliard de persoane cu greutate care excede normalul si aproximativ 300 de milioane de obezi. Pentru prima data in istorie, numarul de supraponderali si obezi il rivalizeaza pe cel de subponderali, obezitatea amenintand sa devina o epidemie planetara(“globesity”). In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat obezitatea printre primii 10 factori de risc pentru sanatatea ai omului.

Nici Romania nu scapa acestui trend. Se apreciaza ca la acest moment avem aproximativ 4 milioane de obezi , deci ca aproximativ o cincime din romani depasesc cu mult limitele impuse din punct de vedere ponderal (si cifrele sunt considerate de multi prea mici) .De mentionat ca cel mai ades supraponderalii si obezii prezinta si probleme de glicoreglare sau chiar diabet zaharat manifest. In acest context, folosirea indulcitorilor este din ce in ce mai raspandita si mai utila.

Spre deosebiere de alti aditivi, indulcitorii reprezinta produse solicitate ca organoleptizanti atat de catre consumatorii sanatosi, cat si de cei diabetici si cu probleme ponderale. Indulcitorii ofera gust dulce produselor , fara a induce efectele negative ale zaharului. Consumatorul beneficiaza de acest gust fara a risca sa castige in greutate sau sa aiba tulburari specifice persoanelor cu tulburari de glicoreglare. In lumea contemporana, in care obezitatea capata aspect de epidemie iar numarul de diabetici este in crestere, folosirea de indulcitori este extinsa si introducerea lor in anumite produse, o necesitate. 

Din pacate, ca si alti aditivi, indulcitorii se confrunta cu probleme de acceptabilitate din partea populatiei, motivate de articolele negative si, ades, inexacte din mass media care prezinta numeroase potentiale riscuri pentru sanatate ale utilizarii de edulcoranti.

Inocuitatea indulcitorilor acceptati pana in prezent este recunoscuta in lumea medicala si, in plus, elemente noi vin sa se adauge cunostintelor actuale, evaluandu-se introducerea pe piata a unor produse noi, alaturi sau in locul celor folosite pana in prezent. Intr-un raport prezentat la Bruxelles in iunie  2007 si care prezinta  un rezumat al reevaluarilor recente efectuate de catre Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) se afirma ca evaluarea sigurantei in cazul majoritatii indulcitorilor este recenta. Prin urmare,indulcitorii ar trebui sa primeasca cea mai scazuta prioritate pentru reevaluare. Cu toate acestea, datorita unor studii recente publicate privind siguranta aspartamului, EFSA a reevaluat recent aspartamul in regim de prioritate ridicata.

Pe langa indulcitorii “vechi”, de tipul zaharinei, ciclamatului sau aspartamului, asistam la aparitia de indulcitori noi, foarte moderni, cum sunt glicozizii de steviol., care , desi au o valoare calorica minima, sunt substante de origine strict naturala. Aceasta arata tocmai faptul ca producatorii trebuie sa tina seama de cerintele consumatorilor, care doresc aditivi siguri, dar care se opun prezentei de substante chimice de sinteza in alimente.

In concluzie, produsele light, bauturi racoritoare, creme, iaurturi, dulciuri cu indulcitori pot reprezenta o alternativa viabila in dieta noastra, atunci cand dorim sa ne mentinem o silueta perfecta, fara a renunta la micile placeri vinovate oferite de un aliment dulce.
    


Dr. Alin POPESCU




Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ciocolata neagra si beneficiile sale pentru sanatatea organismului

Ciocolata neagra si beneficiile sale pentru sanatatea organismului

de Raluca Garbea 16 Ian 2019

Cui nu ii place ciocolata? Deseori, aceasta este privita ca un aliment care trebuie evitat pe cat posibil, din cauza continutului ridicat de zahar. [detalii]

Apa cu lamaie - Cum se prepara si ce beneficii aduce sanatatii organismului

Apa cu lamaie - Cum se prepara si ce beneficii aduce sanatatii organismului

de Raluca Garbea 07 Ian 2019

Apa cu lamaie reprezinta o alegere excelenta, caci ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului! [detalii]

Cele mai bune alimente pentru pierderea in greutate

Cele mai bune alimente pentru pierderea in greutate

de Raluca Garbea 31 Dec 2018

Iti doresti sa scapi de kilogramele in plus, insa nu reusesti? Exista alimente care sprijina pierderea in greutate, cum ar fi: cartofi, orez, fructe exotice, nuci, banane, oua si avocado, printre altele. [detalii]

Ceaiul de menta - Benefic pentru sanatate!

Ceaiul de menta - Benefic pentru sanatate!

de Raluca Garbea 28 Dec 2018

Ceaiul de menta se bucura de popularitate in lumea intreaga, nu doar pentru gustul sau racoros, ci si pentru utilizarea terapeutica. [detalii]

Top 4 alimente care iti reduc tensiunea

Top 4 alimente care iti reduc tensiunea

de Raluca Garbea 27 Dec 2018

Hipertensiunea constituie o boala cronica, care afecteaza o treime din populatia globului. De aceea, este foarte important sa stii cum sa o previi. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016