Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Tags: indulcitori obezitate diabet silueta


Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

Cine nu a folosit niciodata produse cu indulcitori artificiali sau alternativi?! Aparuti initial ca variante pentru pacientul ce sufera de diabet zaharat, ei sunt azi prezenti in alimente sau bauturi de larg consum si se apreciaza ca omul modern ii ingera in mod curent. Folosirea indulcitorilor trebuie considerate din persectiva amplificarii numarului de persoane obese din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca exista aproximativ un milliard de persoane cu greutate care excede normalul si aproximativ 300 de milioane de obezi. Pentru prima data in istorie, numarul de supraponderali si obezi il rivalizeaza pe cel de subponderali, obezitatea amenintand sa devina o epidemie planetara(“globesity”). In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat obezitatea printre primii 10 factori de risc pentru sanatatea ai omului.

Nici Romania nu scapa acestui trend. Se apreciaza ca la acest moment avem aproximativ 4 milioane de obezi , deci ca aproximativ o cincime din romani depasesc cu mult limitele impuse din punct de vedere ponderal (si cifrele sunt considerate de multi prea mici) .De mentionat ca cel mai ades supraponderalii si obezii prezinta si probleme de glicoreglare sau chiar diabet zaharat manifest. In acest context, folosirea indulcitorilor este din ce in ce mai raspandita si mai utila.

Spre deosebiere de alti aditivi, indulcitorii reprezinta produse solicitate ca organoleptizanti atat de catre consumatorii sanatosi, cat si de cei diabetici si cu probleme ponderale. Indulcitorii ofera gust dulce produselor , fara a induce efectele negative ale zaharului. Consumatorul beneficiaza de acest gust fara a risca sa castige in greutate sau sa aiba tulburari specifice persoanelor cu tulburari de glicoreglare. In lumea contemporana, in care obezitatea capata aspect de epidemie iar numarul de diabetici este in crestere, folosirea de indulcitori este extinsa si introducerea lor in anumite produse, o necesitate. 

Din pacate, ca si alti aditivi, indulcitorii se confrunta cu probleme de acceptabilitate din partea populatiei, motivate de articolele negative si, ades, inexacte din mass media care prezinta numeroase potentiale riscuri pentru sanatate ale utilizarii de edulcoranti.

Inocuitatea indulcitorilor acceptati pana in prezent este recunoscuta in lumea medicala si, in plus, elemente noi vin sa se adauge cunostintelor actuale, evaluandu-se introducerea pe piata a unor produse noi, alaturi sau in locul celor folosite pana in prezent. Intr-un raport prezentat la Bruxelles in iunie  2007 si care prezinta  un rezumat al reevaluarilor recente efectuate de catre Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) se afirma ca evaluarea sigurantei in cazul majoritatii indulcitorilor este recenta. Prin urmare,indulcitorii ar trebui sa primeasca cea mai scazuta prioritate pentru reevaluare. Cu toate acestea, datorita unor studii recente publicate privind siguranta aspartamului, EFSA a reevaluat recent aspartamul in regim de prioritate ridicata.

Pe langa indulcitorii “vechi”, de tipul zaharinei, ciclamatului sau aspartamului, asistam la aparitia de indulcitori noi, foarte moderni, cum sunt glicozizii de steviol., care , desi au o valoare calorica minima, sunt substante de origine strict naturala. Aceasta arata tocmai faptul ca producatorii trebuie sa tina seama de cerintele consumatorilor, care doresc aditivi siguri, dar care se opun prezentei de substante chimice de sinteza in alimente.

In concluzie, produsele light, bauturi racoritoare, creme, iaurturi, dulciuri cu indulcitori pot reprezenta o alternativa viabila in dieta noastra, atunci cand dorim sa ne mentinem o silueta perfecta, fara a renunta la micile placeri vinovate oferite de un aliment dulce.
    


Dr. Alin POPESCU




Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

2 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

6 beneficii ale nautului pentru sanatate

6 beneficii ale nautului pentru sanatate

de Raluca Garbea 18 Ian 2018

Nautul se bucura de popularitate in lumea intreaga. Fie ca este consumat in pasta de hummus, supa sau chiftelute de falafel, nautul reprezinta de fiecare data o alegere inspirata. [detalii]

10 alimente bogate in vitamina C

10 alimente bogate in vitamina C

de Raluca Garbea 17 Ian 2018

Cunoscuta sub numele de acid ascorbic, vitamina C reprezinta unul dintre cei mai eficienti nutrienti. Printre beneficiile sale importante se numara intarirea sistemului imunitar, reducerea simptomelor gripei si a racelii, scaderea hipertensiunii, scaderea in greutate si protejarea organismului impotriva bolilor cardiovasculare. [detalii]

5 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate

5 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate

de Raluca Garbea 16 Ian 2018

Ceaiul verde reprezinta una din cele mai sanatoase bauturi din lume. Contine antioxidanti si nutrienti care au efecte pozitive asupra organismului. [detalii]

De ce este bine sa bei suc de portocale in fiecare dimineata

De ce este bine sa bei suc de portocale in fiecare dimineata

de Raluca Garbea 15 Ian 2018

Sucul de portocale este unul dintre cele mai populare sucuri naturale din lume. Usor de pregatit, sucul de portocale poate fi consumat in fiecare dimineata pentru a-ti reda portia de energie de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. [detalii]

5 beneficii ale vitaminei K2

5 beneficii ale vitaminei K2

de Raluca Garbea 12 Ian 2018

Cu siguranta stii multe despre vitaminele A, B, C, D si E, insa ai putine informatii despre beneficiile vitaminei K2. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit