Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

Cine nu a folosit niciodata produse cu indulcitori artificiali sau alternativi?! Aparuti initial ca variante pentru pacientul ce sufera de diabet zaharat, ei sunt azi prezenti in alimente sau bauturi de larg consum si se apreciaza ca omul modern ii ingera in mod curent. Folosirea indulcitorilor trebuie considerate din persectiva amplificarii numarului de persoane obese din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca exista aproximativ un milliard de persoane cu greutate care excede normalul si aproximativ 300 de milioane de obezi. Pentru prima data in istorie, numarul de supraponderali si obezi il rivalizeaza pe cel de subponderali, obezitatea amenintand sa devina o epidemie planetara(“globesity”). In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat obezitatea printre primii 10 factori de risc pentru sanatatea ai omului.

Nici Romania nu scapa acestui trend. Se apreciaza ca la acest moment avem aproximativ 4 milioane de obezi , deci ca aproximativ o cincime din romani depasesc cu mult limitele impuse din punct de vedere ponderal (si cifrele sunt considerate de multi prea mici) .De mentionat ca cel mai ades supraponderalii si obezii prezinta si probleme de glicoreglare sau chiar diabet zaharat manifest. In acest context, folosirea indulcitorilor este din ce in ce mai raspandita si mai utila.

Spre deosebiere de alti aditivi, indulcitorii reprezinta produse solicitate ca organoleptizanti atat de catre consumatorii sanatosi, cat si de cei diabetici si cu probleme ponderale. Indulcitorii ofera gust dulce produselor , fara a induce efectele negative ale zaharului. Consumatorul beneficiaza de acest gust fara a risca sa castige in greutate sau sa aiba tulburari specifice persoanelor cu tulburari de glicoreglare. In lumea contemporana, in care obezitatea capata aspect de epidemie iar numarul de diabetici este in crestere, folosirea de indulcitori este extinsa si introducerea lor in anumite produse, o necesitate. 

Din pacate, ca si alti aditivi, indulcitorii se confrunta cu probleme de acceptabilitate din partea populatiei, motivate de articolele negative si, ades, inexacte din mass media care prezinta numeroase potentiale riscuri pentru sanatate ale utilizarii de edulcoranti.

Inocuitatea indulcitorilor acceptati pana in prezent este recunoscuta in lumea medicala si, in plus, elemente noi vin sa se adauge cunostintelor actuale, evaluandu-se introducerea pe piata a unor produse noi, alaturi sau in locul celor folosite pana in prezent. Intr-un raport prezentat la Bruxelles in iunie  2007 si care prezinta  un rezumat al reevaluarilor recente efectuate de catre Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) se afirma ca evaluarea sigurantei in cazul majoritatii indulcitorilor este recenta. Prin urmare,indulcitorii ar trebui sa primeasca cea mai scazuta prioritate pentru reevaluare. Cu toate acestea, datorita unor studii recente publicate privind siguranta aspartamului, EFSA a reevaluat recent aspartamul in regim de prioritate ridicata.

Pe langa indulcitorii “vechi”, de tipul zaharinei, ciclamatului sau aspartamului, asistam la aparitia de indulcitori noi, foarte moderni, cum sunt glicozizii de steviol., care , desi au o valoare calorica minima, sunt substante de origine strict naturala. Aceasta arata tocmai faptul ca producatorii trebuie sa tina seama de cerintele consumatorilor, care doresc aditivi siguri, dar care se opun prezentei de substante chimice de sinteza in alimente.

In concluzie, produsele light, bauturi racoritoare, creme, iaurturi, dulciuri cu indulcitori pot reprezenta o alternativa viabila in dieta noastra, atunci cand dorim sa ne mentinem o silueta perfecta, fara a renunta la micile placeri vinovate oferite de un aliment dulce.
    


Dr. Alin POPESCU


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

1 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile incredibile pe care le are pepenele galben pentru sanatate

Beneficiile incredibile pe care le are pepenele galben pentru sanatate

de Viorica Ghinea 27 Iun 2017

Aromat si racoritor, pepenele galben se numara printre cele mai consumate fructe ale verii. Acesta nu este o simpla gustare de vara, ci un adevarat tratament de insanatosire si de prevenire a afectiunuilor. Este incredibil ca intr-un singur fruct se afla atat de multe beneficii. Citeste care sunt acestea si cum poti sa profiti de toate proprietatile pepenelui galben. [detalii]

Alimente care te ajuta sa invingi oboseala

Alimente care te ajuta sa invingi oboseala

de Viorica Ghinea 26 Iun 2017

Atunci cand te simti epuizata, fara niciun strop de energie in organism, cazi mult mai usor prada tentatiilor de tip junk food. Venim in ajutorul tau si iti oferim o lista de alimente care te ajuta sa combati oboseala. [detalii]

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2017

Una dintre cele mai nemiloase boli ale acestui secol este cancerul. Mergand pe principiul conform caruia e mai usor sa previi decat sa tratezi, atentia a fost indreptata de-a lungul timpului spre metodele alternative de tratament. Prin urmare, o arma in preventia bolii o constituie alimentatia sanatoasa si echilibrata. [detalii]

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

de Elena-Alina Constantinescu 19 Iun 2017

Beneficiile pentru sanatate ale coacazelor negre includ folosirea acestora in tratarea bolilor cardiovasculare datorita prezentei vitaminei C si prevenirea bolilor digestive prin continutul de antocianine. Mai mult, deoarece sunt sarace in calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Iata si alte beneficii pentru sanatate ale acestor mici fructe de padure. [detalii]

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

de Viorica Ghinea 16 Iun 2017

Grasimea de pe burta se incapataneaza sa dispara? Probabil ca visul de a arata divin in costumul tau de baie pare acum undeva departe, dar avem o veste buna pentru tine. Exista cateva legume care devin aliatii tai de incredere in razboiul contra kilogramelor nedorite. Iata care sunt acestea si cum le poti include in alimentatia ta! [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.