Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

de AlegeSanatos.ro 29 Nov 2013

Tags: indulcitori obezitate diabet silueta


Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne

Cine nu a folosit niciodata produse cu indulcitori artificiali sau alternativi?! Aparuti initial ca variante pentru pacientul ce sufera de diabet zaharat, ei sunt azi prezenti in alimente sau bauturi de larg consum si se apreciaza ca omul modern ii ingera in mod curent. Folosirea indulcitorilor trebuie considerate din persectiva amplificarii numarului de persoane obese din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca exista aproximativ un milliard de persoane cu greutate care excede normalul si aproximativ 300 de milioane de obezi. Pentru prima data in istorie, numarul de supraponderali si obezi il rivalizeaza pe cel de subponderali, obezitatea amenintand sa devina o epidemie planetara(“globesity”). In anul 2002, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat obezitatea printre primii 10 factori de risc pentru sanatatea ai omului.

Nici Romania nu scapa acestui trend. Se apreciaza ca la acest moment avem aproximativ 4 milioane de obezi , deci ca aproximativ o cincime din romani depasesc cu mult limitele impuse din punct de vedere ponderal (si cifrele sunt considerate de multi prea mici) .De mentionat ca cel mai ades supraponderalii si obezii prezinta si probleme de glicoreglare sau chiar diabet zaharat manifest. In acest context, folosirea indulcitorilor este din ce in ce mai raspandita si mai utila.

Spre deosebiere de alti aditivi, indulcitorii reprezinta produse solicitate ca organoleptizanti atat de catre consumatorii sanatosi, cat si de cei diabetici si cu probleme ponderale. Indulcitorii ofera gust dulce produselor , fara a induce efectele negative ale zaharului. Consumatorul beneficiaza de acest gust fara a risca sa castige in greutate sau sa aiba tulburari specifice persoanelor cu tulburari de glicoreglare. In lumea contemporana, in care obezitatea capata aspect de epidemie iar numarul de diabetici este in crestere, folosirea de indulcitori este extinsa si introducerea lor in anumite produse, o necesitate. 

Din pacate, ca si alti aditivi, indulcitorii se confrunta cu probleme de acceptabilitate din partea populatiei, motivate de articolele negative si, ades, inexacte din mass media care prezinta numeroase potentiale riscuri pentru sanatate ale utilizarii de edulcoranti.

Inocuitatea indulcitorilor acceptati pana in prezent este recunoscuta in lumea medicala si, in plus, elemente noi vin sa se adauge cunostintelor actuale, evaluandu-se introducerea pe piata a unor produse noi, alaturi sau in locul celor folosite pana in prezent. Intr-un raport prezentat la Bruxelles in iunie  2007 si care prezinta  un rezumat al reevaluarilor recente efectuate de catre Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) se afirma ca evaluarea sigurantei in cazul majoritatii indulcitorilor este recenta. Prin urmare,indulcitorii ar trebui sa primeasca cea mai scazuta prioritate pentru reevaluare. Cu toate acestea, datorita unor studii recente publicate privind siguranta aspartamului, EFSA a reevaluat recent aspartamul in regim de prioritate ridicata.

Pe langa indulcitorii “vechi”, de tipul zaharinei, ciclamatului sau aspartamului, asistam la aparitia de indulcitori noi, foarte moderni, cum sunt glicozizii de steviol., care , desi au o valoare calorica minima, sunt substante de origine strict naturala. Aceasta arata tocmai faptul ca producatorii trebuie sa tina seama de cerintele consumatorilor, care doresc aditivi siguri, dar care se opun prezentei de substante chimice de sinteza in alimente.

In concluzie, produsele light, bauturi racoritoare, creme, iaurturi, dulciuri cu indulcitori pot reprezenta o alternativa viabila in dieta noastra, atunci cand dorim sa ne mentinem o silueta perfecta, fara a renunta la micile placeri vinovate oferite de un aliment dulce.
    


Dr. Alin POPESCU




Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

2 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitorii: o necesitate a alimentatiei moderne"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole