Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 03 Aug 2016

Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor

Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in zahar si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Studiul realizat de expertii APC Romania privind calitatea sortimentelor de inghetata cu arome, precum si a celor cu fructe/suc de fructe face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

In acest sens au fost achizitionate 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ananas, cocos, cirese si mango).

Ce contine inghetata din comert? Ingredientele regasite in compozitia inghetatelor analizate sunt urmatoarele: apa, lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudra, proteine din zer, unt clarifiat, frisca, praf din galbenus de ou, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, extract de cafea, zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroza, lactoza, fructoza, lecitina din soia, amidon, gelatina de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfecla rosie, curcumina, arome si pectine.

In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E100– curcumina, E102 – tartrazina,E 120 – carmin/cosenila, E122 – azorubina, E124–rosu ponceau,E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanina, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu,  E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan,  E417 – guma tara, E440 – pectin, E460 – guma de celuloza, E468 – carboximetilceluloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E477 – esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.

Colorantii provoaca celor mici stari de greata, diaree, astm, hiperactivitate si deficiente de concentrare, iar alte substante au potential cancerigen.

„Inghetatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, in majoritatea lor, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa sau din lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, gelatina animala, amidon, zahar adaugat sub diverse forme si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de zahar adaugat, coloranti artificiali, conservanti si arome artificiale, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

In concluzie, cel mai bine este sa le dam copiilor nostri inghetata  facuta in casa cu ingrediente proaspete.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor"

10 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Obiceiuri alimentare pentru o viata sanatoasa

Obiceiuri alimentare pentru o viata sanatoasa

de Elena-Alina Constantinescu 19 Ian 2017

O alimentatie echilibrata este elementul cheie al unui stil de viata sanatos. Iata cateva obiceiuri alimentari pentru mai multa energie, o stare generala pozitiva, o digestive mai buna si mentinerea unei greutati normale. [detalii]

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

de Elena-Alina Constantinescu 12 Ian 2017

Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia tinerilor cu privire la existenta pe piata a unor bauturi energizante, care au un continut ridicat de zahar si conservanti artificiali. [detalii]

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

de Elena-Alina Constantinescu 11 Ian 2017

Dieta sanatoasa si echilibrata are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe tara noastra. [detalii]

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil. [detalii]

Topul celor mai bune alimente antistres

Topul celor mai bune alimente antistres

de Elena-Alina Constantinescu 27 Dec 2016

Alimentatia are un rol esential in lupta impotriva stresului. Fructele, legumele, pestele, nucile si semintele sunt eficiente in lupta impotriva stresului, datorita continutului bogat de vitamine si minerale, care ajuta la mentinerea echilibrului general al organismului. Include in dieta zilnica aceste alimente pentru a avea o dispozitie mai buna. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.