Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 03 Aug 2016

Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor

Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in zahar si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Studiul realizat de expertii APC Romania privind calitatea sortimentelor de inghetata cu arome, precum si a celor cu fructe/suc de fructe face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

In acest sens au fost achizitionate 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ananas, cocos, cirese si mango).

Ce contine inghetata din comert? Ingredientele regasite in compozitia inghetatelor analizate sunt urmatoarele: apa, lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudra, proteine din zer, unt clarifiat, frisca, praf din galbenus de ou, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, extract de cafea, zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroza, lactoza, fructoza, lecitina din soia, amidon, gelatina de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfecla rosie, curcumina, arome si pectine.

In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: E100– curcumina, E102 – tartrazina,E 120 – carmin/cosenila, E122 – azorubina, E124–rosu ponceau,E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160c – extract de paprika, E162 – betanina, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu E296 – acid malic, E322 – lecitina din soia/ floarea soarelui, E 330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu,  E401 – alginat de sodiu, E405 –propan-1,2-diol-alginat, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan,  E417 – guma tara, E440 – pectin, E460 – guma de celuloza, E468 – carboximetilceluloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E477 – esteri ai acizilor grasi cu propilenglicol, E1520 - propilen glicol.

Colorantii provoaca celor mici stari de greata, diaree, astm, hiperactivitate si deficiente de concentrare, iar alte substante au potential cancerigen.

„Inghetatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, in majoritatea lor, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa sau din lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, gelatina animala, amidon, zahar adaugat sub diverse forme si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de zahar adaugat, coloranti artificiali, conservanti si arome artificiale, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic si prin consumul de alte alimente, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

In concluzie, cel mai bine este sa le dam copiilor nostri inghetata  facuta in casa cu ingrediente proaspete.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor"

8 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Inghetata cu arome pune in pericol sanatatea copiilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.