de Elena-Alina Constantinescu 10 Iul 2017
Tags:
Cele mai multe persoane se asteapta ca o viata profesionala activa sa le ajute sa-si mentina greutatea, insa, potrivit celui mai recent studiu, 2 din 3 angajati spun ca s-au ingrasat in ultimul an. Respondentii la sondaj mentioneaza lipsa sportului, oboseala si mesele neregulate sunt motivele principale responsabile de cresterea in greutate.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.516 de persoane active profesional.
Nivelul ridicat de stres se remarca ca un indicator important in procesul de ingrasare. Un procent de 70% dintre cei care se confrunta cu niveluri de stres mari si foarte mari spun ca s-au ingrasat in ultimul an. In topul motivelor din cauza carora angajatii au acumulat kilograme in plus se mai regasesc oboseala si mesele neregulate, acestea fiind alese de circa 70% dintre respondenti ca fiind vinovate de acest aspect.
O alta cauza a cresterii in greutate este lipsa practicarii unui sport.
Majoritatea persoanelor care s-au ingrasat mananca pe fond de stres, consuma carbohidrati cel putin o data pe zi si merge la culcare dupa ora 23:00.
75% dintre cei chestionati consuma carbohidrati cel putin o data pe zi (paine covrigi, paste, cartofi, dulciuri, etc.), iar aproape jumatate dintre participantii la studiu considera ca snacks-urile se numara printre factorii care cauzeaza cresterea in greutate.
“Alimentatia sanatoasa nu inseamna o dieta stricta, ci ne ajuta sa avem o stare generala de bine si mai multa energie. Este important sa constientizam ca aceste lucruri sunt posibile cu o alimentatie potrivita si cu respectarea orelor de somn. Nutritia nu este esentiala doar pentru silueta, ea joaca un rol mai important pentru sanatatea noastra si pentru felul in care aratam si functionam”, spune Valentin Bunea, Founder & Managing Partner al centrului de nutritie Body Engineering.
Mancatul pe fond de stres reprezinta un motiv principal din cauza caruia acestia au luat in greutate. Mancatul ca raspuns la stres, depresie, tensiune, nervozitate, furie sau singuratate duc treptat la ingrasarea nedorita.
Grasimile alimentare contribuie la ingrasare?
Majoritatea celor chestionati (87%) considera grasimile alimentare responsabile de ingrasare si/sau boli cardiovasculare.
“Esential in procesul de slabire este sa inlocuim carbohidratii cu o sursa sanatoasa de grasimi. Corpul foloseste energia de la ultima masa consumata, iar pentru a ajunge la grasimi ar trebui sa arda zaharul din organism, de aceea este important intr-o dieta sanatoasa sa excludem complet dulciurile, produsele fainoase, carbohidratii si sa mergem la culcare inainte de ora 23:00”, mai spune nutritionistul Valentin Bunea.
Asadar, este important sa consumam la pranz alimente sanatoase, care sa ne stimuleze memoria si puterea de concentrare. Iata cateva idei pentru un pranz sanatos:
Iata cateva idei pentru un pranz sanatos:
- supa de legume;
- piure cu ficatei de pui si salata de varza;
- mazare cu pui;
- orez cu legume;
- salata de ton;
- paste cu legume;
- sote spanac;
- mancare de linte, etc.
Mierea este considerata din antichitate un aliment benefic si un medicament natural puternic. In ultimii ani, mierea de Manuka a castigat popularitate pentru numeroasele proprietati nutritive si puterea terapeutica, devenind un subiect fierbinte in randul iubitorilor de miere si ridicand, totodata, numeroase intrebari. [detalii]
Toamna inseamna culori bogate si arome abundente. Iata care sunt alimentele pe care sa le al in vedere in dieta ta pentru a profita de beneficiile nutritive specifice toamnei. [detalii]
In corpul uman sunt in jur de 25 grame de magneziu, dintre care peste jumatate se afla in oase, pe cand restul se concentreaza in muschi, tesuturi moi sau in sange. Toate celulele contin magneziu si necesita aceasta substanta pentru a functiona corect. Specialistii de la biod.ro ofera mai multe explicatii cu privire la rolul magneziului in organism si sugestii pentru alimente bogate in aceasta substanta. [detalii]
Alimentele bogate in vitamina C sunt extrem de importante pentru corpul nostru, ajutandu-ne organismul sa capete o imunitate sporita si, in acelasi timp, sa lupte cu diverse afectiuni. Consumand alimente bogate in vitamina C vom reusi sa prevenim sau chiar sa tratam raceala, infectiile, bolile de inima si chiar sa ajutam vasele de sange sa functioneze mai bine. In plus, vitamina C joaca un rol important in sintetizarea diverselor minerale din corp, stimuland inclusiv vindecarea diverselor tipuri de rani. [detalii]
Bananele sunt unele dintre fructele cu cele mai multe beneficii pentru sanatatea noastra, consumate in cantitati moderate, evident. Acest fruct tropical este plin de nutrienti si ne poate ajuta sa ne mentinem o viata sanatoasa si echilibrata. Iata ce proprietati miraculoase are banala banana: [detalii]