Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare

de Elena-Alina Constantinescu 30 Sep 2014

Tags: sare exces de sare boli cardiace condimente boli de inima


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare

Cu totii stim ca prea multa sare dauneaza sanatatii, insa si lipsa ei produce dezechilibre in corp. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de o anumita cantitate de sare. Astfel, pentru a preveni cresterea tensiunii arteriale, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda reducerea consumului de sare la mai putin de 5 g/zi pentru adulti.

Potrivit specialistilor, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite in fiecare an prin simpla reducere a aportului de sare la nivelul recomandat (mai putin de 5 g/zi pentru adulti). Persoanele cu probleme renale sau cu hipertensiune si copiii ar trebui sa consume, in medie, 2-3 g/ zi. Consumata in exces poate afecta functiile cognitive, impiedicand procesul de gandire.

Clorura de sodiu, cunoscuta in special sub denumirea de sare, are un impact negativ asupra presiunii arteriale, crescand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Astfel, prin reducerea cantitatii de sare se micsoreaza considerabil riscul de deces cauzat de bolile de inima si accidentul vascular cerebral.

Sarea se ascunde in alimentele procesate, cum ar fi painea, sosurile imbuteliate, mezelurile si mancarurile gata preparate.

Stim cu totii ca prajiturile au carbohidrati si o cantitate mare de zahar, dar surprinzator este faptul ca au si multa sare. Pentru a fi pastrate mai mult timp, se adauga in aluaturi conservanti. Cel mai bine este sa eviti prajiturile de la cofetarie si produsele de patiserie si sa prepari acasa, pentru intreaga familie, deserturi gustoase.

Un alt exemplu este carnea de pui. Pentru imbunatatirea gustului, pieptul de pui este injectat cu o solutie care contine multa sare.

"Guvernele trebuie sa contribuie la constientizare, precum si sa dezvolte politici care sa permita populatiei sa consume cantitati adecvate de alimente sanatoase si sigure, cu continut redus de sare", a spus Poonam Khetrapal Singh, director regional al OMS pentru Asia de Sud-Est.

"Industria alimentara trebuie sa fie angajata in reducerea continutului de sare si sa ofere optiuni de alimente sanatoase", a mai precizat acesta.

Reducerea aportului de sare este una dintre cele mai eficiente metode pentru imbunatatirea sanatatii populatiei. Khetrapal Singh a cerut industriei alimentare sa lucreze indeaproape cu OMS si cu guvernele nationale pentru a reduce treptat nivelul de sare din produsele alimentare.
 
Pentru a rezista tentatiei de a adauga sare in mancare, putem folosi diverse condimente: oregano, tarhon, busuioc, marar, boia iute, curry, usturoi, etc.


Sursa: Agerpres




Spune-ne opinia ta despre
"Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

de Raluca Garbea 21 Mai 2018

Turmericul reprezinta unul dintre condimentele scumpe si extrem de populare in lumea intreaga datorita aromei discret piperate si usor amaruie, care confera un gust unic mancarurilor, insa cu ce il putem inlocui? [detalii]

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

de Raluca Garbea 16 Mai 2018

Meniul vegetarian cuprinde numeroase retete delicioase si, in acelasi timp, sanatoase care nu trebuie ratate! [detalii]

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 14 Mai 2018

Capsunile reprezinta fructele parfumate de sezon, fiind o gustare perfecta cu numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

de Raluca Garbea 09 Mai 2018

Telina este o planta medicinala si legumicola, care contine vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida (compusi specifici telinei). [detalii]

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 08 Mai 2018

Sucul de rodii reprezinta o sursa de sanatate, avand beneficii precum tratarea inflamatiilor de orice fel, a colesterolului marit, a hipertensiunii arteriale si a glicemiei peste limitele normale. Acesta constituie, totodata, un antioxidant puternic, mai eficient decat ceaiul verde, potrivit unor studii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit