Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei

de AlegeSanatos.ro 13 Feb 2013

Tags: cancer cancer de colon dieta cancer dieta mere usturoi varza vitamina C vitamina K vitamina B6


Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei

Din pacate cancerul reprezinta o boala din ce in ce mai des intalnita in randul populatiei existand numerosi factori ce determina aparitia acestuia. Dupa numeroase studii momentan se cunoaste existenta unui patrimoniu genetic care ar explica predispozitia catre aceasta boala insa nu trebuie neglijati nici factorii externi printre care se numara modul de viata si obiceiurile alimentare nesanatoase.

O alimentatie corecta joaca un rol major in prevenirea aparitiei cancerului. Aproximativ 40% din cancere sunt consecinta unei alimentatii gresite avand in vedere multitudinea aditivilor alimentari existenti in mai toate produsele  cat si datorita faptului ca fructele si legumele nu reprezinta o prioritate  in alimentatie fiind inlocuite de catre consumul exagerat de dulciuri si grasimi. Cea mai clara legatura intre o alimentatie defectuoasa ( cu consecinta aparitiei kilogramelor in plus) si aceasta boala exista in cazul cancerelor de stomac, colon, rect, san, uter si prostata.
 
Fructele si legumele ajuta sistemul imunitar sa lupte
 
• Varza este o veritabila arma in lupa contra cancerului. Femeile sunt sfatuite sa consume aceasta leguma deoarece protejeaza in mod special impotriva neoplasmului de san. Varza este bogata in substante nutritive dintre care amintim vitamina C, K, B6, fibre, folati, potasiu si glucozinolat acesta din urma fiind o substanta anticancerigena puternica. Consumul de 3 ori pe saptamana a verzei fie cruda fie preparata  duce la scaderea riscului de aparitie a cancerului.
 
• Usturoiul si ceapa pe langa efectele lor antiinflamatoare si antiinfectioase poseda capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorala prin eliminarea substantelor toxice cu potential cancerigen din organism. De asemenea usturoiul contine o substanta numita quercetina responsabila de blocarea cresterii celulelor neoplazice.
 
• Merele bine cunoscute pentru tinerea la distanta a numeroase boli sunt de asemenea implicate in scaderea riscului de aparitie a cancerelor din sfera digestiva cat si a celui de san. Bogate in vitamine si minerale acestea detin un puternic efect antioxidant scazand astfel sansa dezvoltarii celulei canceroase.
 
Rolul protector al fibrelor
 
In urma consumului de fibre are loc la nivelul colonului un proces intens de fermentatie rezultand astfel accelerarea tranzitului intestinal cu eliminarea toxinelor si a substantelor cancerigene din organism. Astfel se combate constipatia cronica si aparitia cancerului de colon sau de rect. O dieta pe baza de legume, fructe, cereale, paine integrala si legume uscate aduce organismului necesarul de fibre pentru o digestie buna si pentru a combate aparitia cancerului. Este foarte important pentru a beneficia de o cantitate suficienta de fibre sa nu se curete coaja fructelor (in cazul merelor, perelor etc) si sa nu se fiarba timp indelungat legumele deoarece in acest fel se pierde o parte din fibre si din vitaminele continute de acestea.
 
De evitat!
 
Cand ne referim la acest subiect vrem sa se faca distinctia clara intre consumul cu moderatie si eliminarea totala din alimentatie a unor produse, noi fiind adeptii primei variante. Astfel printre alimentele cu potential cancerigen se numara carnea rosie si mezelurile acestea fiind cunoscute ca alimente extrem de grase ce pot creste riscul de aparitie a cancerului de colon si rect.

Pe langa acestea  mezelurile contin o serie de amelioratori de gust si coloranti periculosi pentru organism. O alta clasa de alimente ce trebuie consumata cu moderatie este cea a dulciurilor rafinate. Nu trebuie uitat faptul ca dulciurile pentru a fi cat mai aratoase si mai atragatoare contin coloranti si amelioratori de gust, substante cu potential cancerigen. Nu in ultimul rand consumul de alcool este un factor de risc in aparitia cancerelor mai ales a celor de esofag, stomac, colon si san.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro
 
 




Spune-ne opinia ta despre
"Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole