Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei

de AlegeSanatos.ro 13 Feb 2013

Tags: cancer cancer de colon dieta cancer dieta mere usturoi varza vitamina C vitamina K vitamina B6


Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei

Din pacate cancerul reprezinta o boala din ce in ce mai des intalnita in randul populatiei existand numerosi factori ce determina aparitia acestuia. Dupa numeroase studii momentan se cunoaste existenta unui patrimoniu genetic care ar explica predispozitia catre aceasta boala insa nu trebuie neglijati nici factorii externi printre care se numara modul de viata si obiceiurile alimentare nesanatoase.

O alimentatie corecta joaca un rol major in prevenirea aparitiei cancerului. Aproximativ 40% din cancere sunt consecinta unei alimentatii gresite avand in vedere multitudinea aditivilor alimentari existenti in mai toate produsele  cat si datorita faptului ca fructele si legumele nu reprezinta o prioritate  in alimentatie fiind inlocuite de catre consumul exagerat de dulciuri si grasimi. Cea mai clara legatura intre o alimentatie defectuoasa ( cu consecinta aparitiei kilogramelor in plus) si aceasta boala exista in cazul cancerelor de stomac, colon, rect, san, uter si prostata.
 
Fructele si legumele ajuta sistemul imunitar sa lupte
 
• Varza este o veritabila arma in lupa contra cancerului. Femeile sunt sfatuite sa consume aceasta leguma deoarece protejeaza in mod special impotriva neoplasmului de san. Varza este bogata in substante nutritive dintre care amintim vitamina C, K, B6, fibre, folati, potasiu si glucozinolat acesta din urma fiind o substanta anticancerigena puternica. Consumul de 3 ori pe saptamana a verzei fie cruda fie preparata  duce la scaderea riscului de aparitie a cancerului.
 
• Usturoiul si ceapa pe langa efectele lor antiinflamatoare si antiinfectioase poseda capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorala prin eliminarea substantelor toxice cu potential cancerigen din organism. De asemenea usturoiul contine o substanta numita quercetina responsabila de blocarea cresterii celulelor neoplazice.
 
• Merele bine cunoscute pentru tinerea la distanta a numeroase boli sunt de asemenea implicate in scaderea riscului de aparitie a cancerelor din sfera digestiva cat si a celui de san. Bogate in vitamine si minerale acestea detin un puternic efect antioxidant scazand astfel sansa dezvoltarii celulei canceroase.
 
Rolul protector al fibrelor
 
In urma consumului de fibre are loc la nivelul colonului un proces intens de fermentatie rezultand astfel accelerarea tranzitului intestinal cu eliminarea toxinelor si a substantelor cancerigene din organism. Astfel se combate constipatia cronica si aparitia cancerului de colon sau de rect. O dieta pe baza de legume, fructe, cereale, paine integrala si legume uscate aduce organismului necesarul de fibre pentru o digestie buna si pentru a combate aparitia cancerului. Este foarte important pentru a beneficia de o cantitate suficienta de fibre sa nu se curete coaja fructelor (in cazul merelor, perelor etc) si sa nu se fiarba timp indelungat legumele deoarece in acest fel se pierde o parte din fibre si din vitaminele continute de acestea.
 
De evitat!
 
Cand ne referim la acest subiect vrem sa se faca distinctia clara intre consumul cu moderatie si eliminarea totala din alimentatie a unor produse, noi fiind adeptii primei variante. Astfel printre alimentele cu potential cancerigen se numara carnea rosie si mezelurile acestea fiind cunoscute ca alimente extrem de grase ce pot creste riscul de aparitie a cancerului de colon si rect.

Pe langa acestea  mezelurile contin o serie de amelioratori de gust si coloranti periculosi pentru organism. O alta clasa de alimente ce trebuie consumata cu moderatie este cea a dulciurilor rafinate. Nu trebuie uitat faptul ca dulciurile pentru a fi cat mai aratoase si mai atragatoare contin coloranti si amelioratori de gust, substante cu potential cancerigen. Nu in ultimul rand consumul de alcool este un factor de risc in aparitia cancerelor mai ales a celor de esofag, stomac, colon si san.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro
 
 




Spune-ne opinia ta despre
"Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei"

8 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Prevenirea cancerului cu ajutorul alimentatiei"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sucul de zmeura - Cum se prepara si ce beneficii ofera pentru sanatate

Sucul de zmeura - Cum se prepara si ce beneficii ofera pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Nov 2018

Daca iti doresti sa iti incepi ziua bine, alege sa bei un suc de zmeura dimineata! [detalii]

5 alimente pentru un ficat sanatos

5 alimente pentru un ficat sanatos

de Raluca Garbea 14 Nov 2018

Daca iti doresti sa iti pastrezi ficatul sanatos, evita alimentele grase si alege variantele sanatoase! [detalii]

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

Ingrediente pe care trebuie sa le adaugi in regimul tau alimentar

de Raluca Garbea 13 Nov 2018

Exista anumite ingrediente nutritive care ar putea sa iti revigoreze regimul alimentar si sa iti aduca numeroase beneficii pentru sanatate. [detalii]

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

Ceaiul alb - Care sunt principalele beneficii pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Nov 2018

Produs din muguri albi si frunze ce provin din Camellia Sinensis, ceaiul alb are numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

Vitamina K - Top 5 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 09 Nov 2018

Denumita si vitamina antihemoragica, vitamina K reprezinta un nutrient esential care ajuta la prevenirea hemoragiilor, afectiunilor pielii, reducand, in acelasi timp, riscul de atac de cord. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016