Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

de Elena-Alina Constantinescu 07 Iun 2017

Tags: cancer colorectal chimioterapie tumori maligne cancer de colon factori de risc


Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

Motivul pentru care mortalitatea este destul de ridicata in Romania este depistarea tardiva a maladiei. Romanii nu fac controale regulate si amana consultul medical pana in momentul in care nu mai pot suporta simptomele. Important de stiut este ca o mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.

Dr. Mihaita Patrasescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''Dr. Carol Davila'' spune ca principalii factori de risc sunt:

- obezitatea;
- sedentarismul;
- alimentele prajite;
- dieta bogata in grasimi animale;
- dieta saraca in legume si fructe.
- diabetul zaharat;
- varsta peste 50 ani sau existenta in familie a rudelor de gradul I care au suferit de aceasta boala;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool.

Grasimile animale intoxica sangele si afecteaza flora intestinala favorizand producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului.

Odata ce boala se extinde, tratamentul cancerului de colon devine foarte dificil, de aceea este esential sa stim sa cunoastem simptomele intitiale. Principalele semne si simptome sunt crampele abdominale, scaderea ponderala, constipatia, balonarile, diareea, anemie inexplicabila, slabire nejustificata, slabiciune, oboseala si dureri de picioare dese.

"(...) Tratamentul cancerului colorectal impune consultarea medicului chirurg si a medicului oncolog. Tratamentul chirurgical al CRC in stadiile precoce permite o supravietuire de 90% la 5 ani dupa operatie; de aceea, este necesar un diagnostic precoce'', a explicat dr. Patrasescu pentru Agerpres.

Studiile recente demonstreaza faptul ca fructele oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, sunt asociate cu o reducere considerabila a riscului de canceru de colon. Atentie, consumul de fructe oleaginoase nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, atrag atentia expertii.

De asemenea, este foarte important sa renuntati la tutun si alcool si sa includeti in dieta cat mai multe fibre.
Nu in ultimul rand, faceti miscare timp de cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.


Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

9 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Un studiu global a constatat ca persoanele care mananca produse lactate prezinta un risc mai scazut de boli cardiovasculare. [detalii]

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Ceaiul de galbenele reprezinta o alegere excelenta, caci stimuleaza sistemul imunitar. [detalii]

Alimente care nu te ingrasa

Alimente care nu te ingrasa

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Un regim alimentar sanatos poate fi o incercare grea pentru multe persoane, mai ales daca sunt gurmande. [detalii]

Avocado si beneficiile sale pentru organism

Avocado si beneficiile sale pentru organism

de Raluca Garbea 15 Sep 2018

Avocado este un fruct unic. In timp ce majoritatea fructelor au in compozitie, in principal, carbohidrati, avocado este bogat in grasimi sanatoase. [detalii]

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Sep 2018

Sucul de aloe vera reprezinta o bautura foarte populara datorita substantelor nutritive pe care le detine. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016