Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

de Elena-Alina Constantinescu 07 Iun 2017

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

Motivul pentru care mortalitatea este destul de ridicata in Romania este depistarea tardiva a maladiei. Romanii nu fac controale regulate si amana consultul medical pana in momentul in care nu mai pot suporta simptomele. Important de stiut este ca o mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.

Dr. Mihaita Patrasescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''Dr. Carol Davila'' spune ca principalii factori de risc sunt:

- obezitatea;
- sedentarismul;
- alimentele prajite;
- dieta bogata in grasimi animale;
- dieta saraca in legume si fructe.
- diabetul zaharat;
- varsta peste 50 ani sau existenta in familie a rudelor de gradul I care au suferit de aceasta boala;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool.

Grasimile animale intoxica sangele si afecteaza flora intestinala favorizand producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului.

Odata ce boala se extinde, tratamentul cancerului de colon devine foarte dificil, de aceea este esential sa stim sa cunoastem simptomele intitiale. Principalele semne si simptome sunt crampele abdominale, scaderea ponderala, constipatia, balonarile, diareea, anemie inexplicabila, slabire nejustificata, slabiciune, oboseala si dureri de picioare dese.

"(...) Tratamentul cancerului colorectal impune consultarea medicului chirurg si a medicului oncolog. Tratamentul chirurgical al CRC in stadiile precoce permite o supravietuire de 90% la 5 ani dupa operatie; de aceea, este necesar un diagnostic precoce'', a explicat dr. Patrasescu pentru Agerpres.

Studiile recente demonstreaza faptul ca fructele oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, sunt asociate cu o reducere considerabila a riscului de canceru de colon. Atentie, consumul de fructe oleaginoase nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, atrag atentia expertii.

De asemenea, este foarte important sa renuntati la tutun si alcool si sa includeti in dieta cat mai multe fibre.
Nu in ultimul rand, faceti miscare timp de cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.


Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

2 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

Dieta anti-cancer: ce alimente lupta impotriva bolii

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2017

Una dintre cele mai nemiloase boli ale acestui secol este cancerul. Mergand pe principiul conform caruia e mai usor sa previi decat sa tratezi, atentia a fost indreptata de-a lungul timpului spre metodele alternative de tratament. Prin urmare, o arma in preventia bolii o constituie alimentatia sanatoasa si echilibrata. [detalii]

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

9 motive pentru care este bine sa consumi coacaze

de Elena-Alina Constantinescu 19 Iun 2017

Beneficiile pentru sanatate ale coacazelor negre includ folosirea acestora in tratarea bolilor cardiovasculare datorita prezentei vitaminei C si prevenirea bolilor digestive prin continutul de antocianine. Mai mult, deoarece sunt sarace in calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Iata si alte beneficii pentru sanatate ale acestor mici fructe de padure. [detalii]

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

Legumele care distrug grasimea de pe burta in doar o saptamana

de Viorica Ghinea 16 Iun 2017

Grasimea de pe burta se incapataneaza sa dispara? Probabil ca visul de a arata divin in costumul tau de baie pare acum undeva departe, dar avem o veste buna pentru tine. Exista cateva legume care devin aliatii tai de incredere in razboiul contra kilogramelor nedorite. Iata care sunt acestea si cum le poti include in alimentatia ta! [detalii]

Trei retete de smoothie care te ajuta sa slabesti fara efort

Trei retete de smoothie care te ajuta sa slabesti fara efort

de Viorica Ghinea 14 Iun 2017

Ti se pare ca pierzi lupta impotriva kilogramelor nedorite? Introdu in alimentatia ta aceste retete de smoothie pentru slabit. Sunt delicioase, racoritoare si energizante, asa ca procesul de eliminare a kilogramelor nedorite nu va fi deloc unul obositor. [detalii]

Ce pot face caisele pentru sanatatea ta

Ce pot face caisele pentru sanatatea ta

de Elena-Alina Constantinescu 13 Iun 2017

Caisele sunt o gustare sanatoasa si racoritoare in zilele de vara. Insa, pe langa aroma lor delicoasa, caisele au multe de oferit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.