Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

de Elena-Alina Constantinescu 07 Iun 2017

Tags: cancer colorectal chimioterapie tumori maligne cancer de colon factori de risc


Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal

Motivul pentru care mortalitatea este destul de ridicata in Romania este depistarea tardiva a maladiei. Romanii nu fac controale regulate si amana consultul medical pana in momentul in care nu mai pot suporta simptomele. Important de stiut este ca o mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.

Dr. Mihaita Patrasescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''Dr. Carol Davila'' spune ca principalii factori de risc sunt:

- obezitatea;
- sedentarismul;
- alimentele prajite;
- dieta bogata in grasimi animale;
- dieta saraca in legume si fructe.
- diabetul zaharat;
- varsta peste 50 ani sau existenta in familie a rudelor de gradul I care au suferit de aceasta boala;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool.

Grasimile animale intoxica sangele si afecteaza flora intestinala favorizand producerea de substante cancerigene in lumenul intestinal, iritatii si inflamatii ale colonului.

Odata ce boala se extinde, tratamentul cancerului de colon devine foarte dificil, de aceea este esential sa stim sa cunoastem simptomele intitiale. Principalele semne si simptome sunt crampele abdominale, scaderea ponderala, constipatia, balonarile, diareea, anemie inexplicabila, slabire nejustificata, slabiciune, oboseala si dureri de picioare dese.

"(...) Tratamentul cancerului colorectal impune consultarea medicului chirurg si a medicului oncolog. Tratamentul chirurgical al CRC in stadiile precoce permite o supravietuire de 90% la 5 ani dupa operatie; de aceea, este necesar un diagnostic precoce'', a explicat dr. Patrasescu pentru Agerpres.

Studiile recente demonstreaza faptul ca fructele oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, sunt asociate cu o reducere considerabila a riscului de canceru de colon. Atentie, consumul de fructe oleaginoase nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, atrag atentia expertii.

De asemenea, este foarte important sa renuntati la tutun si alcool si sa includeti in dieta cat mai multe fibre.
Nu in ultimul rand, faceti miscare timp de cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.


Sursa: Agerpres
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

3 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Principalii factori de risc pentru cancerul colorectal"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Top 5 alimente care dau dependenta: uite cum poti sa scapi de ea!

Top 5 alimente care dau dependenta: uite cum poti sa scapi de ea!

de Viorica Ghinea 12 Sep 2017

Iti este greu sa renunti la anumite alimente si nu stii de ce? Nu te impresioneaza gustul lor in mod special, insa pur si simplu nu lipsesc de pe lista ta de cumparaturi. Descopera in topul de mai jos ce alimente dau dependenta si cum poti sa scapi de ea pe viitor! [detalii]

Ce sa mananci ca sa fii fericit? Iata ce alimente iti ridica moralul!

Ce sa mananci ca sa fii fericit? Iata ce alimente iti ridica moralul!

de Viorica Ghinea 06 Sep 2017

Nu iti trebuie multe lucruri in viata ca sa fii fericit, ci doar o comedie spumoasa, o companie placuta, un pahar de vin si urmatoarele alimente. Iata ce trebuie sa mananci pentru a-ti schimba starea de spirit! [detalii]

Sase fructe care iti vor face pielea mai frumoasa

Sase fructe care iti vor face pielea mai frumoasa

de Viorica Ghinea 31 Aug 2017

Consumul fructelor nu este important doar pentru sustinerea starii de sanatate, ci si pentru obtinerea unei pieli frumoase, curate si stralucitoare. Am realizat pentru tine o lista cu cele mai bune fructe pentru piele. Iata care sunt acestea! [detalii]

Nu pot sa slabesc! Iata sase cauze posibile!

Nu pot sa slabesc! Iata sase cauze posibile!

de Viorica Ghinea 30 Aug 2017

Desi pare suficient sa urmezi o dieta echilibrata si sa faci exercitii fizice pentru a slabi, in calea acestui proces pot sa intervina mai multe obstacole. In loc sa iti spui cu inversunare “Nu pot sa slabesc!”, descopera cauzele care te impiedica sa scapi de kilogramele nedorite si ia actiune. [detalii]

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Elena-Alina Constantinescu 30 Aug 2017

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole