Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Proprietatile plantei oregano

de AlegeSanatos.ro 29 Oct 2012

Proprietatile plantei oregano

In multe tari oregano este cunoscut mai ales ca planta aromata si folosita ca si ingredient culinar. Calitatile plantei trec insa dincolo de aroma placuta facand din oregano un remediu naturist foarte valoros, in mod special prin calitatile sale anti oxidante.

Oregano, lat. Origanum vulgare, este conoscut la noi sub denumirea populara de sovarv. Utilizarile acestei plante aromatice sunt multiple, atat ca planta medicinala cat si in scop culinar.

Proprietatile oregano

In multe tari oregano este cunoscut mai ales ca planta aromata si folosita ca si ingredient culinar. Calitatile plantei trec insa dincolo de aroma placuta facand din oregano un remediu naturist foarte valoros, in mod special prin calitatile sale anti oxidante. 
Oregano contine un acid rosmarinic, thymol si carvacrol care ii atribuie multiple proprietati curative: anti-inflamatoare, antibacteriene, antioxidante, antifungice si antivirale. De asemenea oregano contine flovonoide, triterpenoide, vitaminele C si A. 
Uleiurile volatile pe care le contine fac din oregano un foarte bun conservant natural, avand in vedere ca are, printre altele, proprietatea de a incetini procesul de degradare a alimentelor, reducand astfel riscul de a ingera bacterii periculoase, paraziti si fungi.

Proprietatile antioxidante ale oregano contribuie considerabil la conbaterea radicalilor liberi din organism, combatand astfel degenerarea celulara si imbatranirea precoce. Se considera ca radicalii liberi pot fi numarati printre cauzele multor afectiuni degenerative cum ar fi osteoartritele, arteroscleroza si bolile cardiace.

Cele mai utile si utilizate parti ale plantei de oregano sunt frunzele. Extractele si sucul din frunze de oregano sunt folosite ca remedii impotriva astmului, dispepsiei, tusei cu manifestare cronica, bronsitei si reumatismului. S-au constatat efecte benefice in tratarea cu infuzie de oregano a durerilor de urechi. Frunzele amelioreaza abcesele, umflaturile datorate luxatiilor, si diverse inflamatii prin aplicare directa pe zonele afectate.

Beneficiile oregano asupra sanatatii

• amelioreaza simptomele de raceala, in mod special tusea
• contribuie la prevenirea artritei degenerative 
• are proprietati anti –aging 
• contribuie la ameliorarea reumatismului si a osteoartritei 
• este un remediu efficient pentru bronsita 
• eficient in ameliorarea crizelor astmatice 
• calmant al durerilor de stomac 
• contribuie efficient la tratarea problemelor tractului urinar 
• are efect calmat in dispepsie si indigestie 
• vindeca ranile, muscaturile si intepaturile insectelor 
• remediu pentru direri in gat 
• contribuie la prevenirea infectiilor post partum prin administrarea de decocturi din frunze proaspete 
• are un efect pozitiv in ameliorarea starii generale de sanatate 

Prepararea frunzelor de oregano

• Aduceti in clocot trei cani de apa in care adaugati o cana de frunze proaspete de oregano; acoperiti si lasati 10-15 minute. Se bea o jumatate de cana de trei ori pe zi in cazul racelilor comune.
• Pentru a obtine suc proaspat, treceti manunchiuri de frunze proaspat culese prin storcator. Se administraza o lingura suc proaspat pe ora pentru a usura tusea cronica, reumatismul, bronsita, astmul si dyspepsia.
• Pentru muscaturi, intepaturi de insecte si rani minore, aplicati frunze proaspete direct pe zona afectata. 
• Pentru dureri in gat, preparati ceai din frunze uscate, o lingura de frunze la o cana de apa, si consumati cu inghitituri mici intre mese.
• Pentru prevenirea artritei degenerative si pentru o stare generala buna se recomanda consumul zilnic a unei cani de ceai.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile plantei oregano"

4 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Proprietatile plantei oregano"

Cristina Dascalu @ 23 Sep 2013
"Specia de oregano utilizatÄÉ Ã®n bucÄÉtÄÉrie este Origanum marjoram, iar cea utilizata in scopuri terapeutice este Origanum Vulgare."

Spune-ne opinia ta despre
"Proprietatile plantei oregano"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3.44 din 5 (9 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.