Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Pufuletii cu arome, un pericol pentru sanatatea copiilor

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2017

Tags: pufuleti cu arome aditivi alimentari sare monoglutamat de sodiu


Pufuletii cu arome, un pericol pentru sanatatea copiilor

Pufuletii din comert contin potentiatori de gust si arome, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice, au un continut ridicat de grasimi saturate si sare, fapt care nu-i recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Specialistii au analizat 32 de sortimente de pufuleti si s-au identificat urmatoarele substante:

Aromele sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

Asadar, in locul snacksurilor si pufuletilor exista solutii alternative: biscuiti de ovaz, prajituri pregatite in casa, fructe.


Sursa articol si sursa foto: apc-romania.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Pufuletii cu arome, un pericol pentru sanatatea copiilor"

5 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Pufuletii cu arome, un pericol pentru sanatatea copiilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sunt ciupercile legume?

Sunt ciupercile legume?

de Raluca Garbea 16 Feb 2018

Multe persoane, cand sunt intrebate daca ciupercile sunt legume, nu stiu sa dea un raspuns pe loc, potrivit organicfacts.net. [detalii]

Kiwi. Beneficii pentru sanatate

Kiwi. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Feb 2018

Originar din China, kiwi reprezinta o sursa bogata de vitamine C, E, B2, B3, provitamina A, enzime, acizi organici, fibre, saruri minerale de cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc, luteina, fiind astfel o adevarata sursa de sanatate! [detalii]

Ce sa consumi atunci cand ai gripa

Ce sa consumi atunci cand ai gripa

de Raluca Garbea 14 Feb 2018

Ce sa consumi atunci cand nu ai pofta de mancare? Atunci cand ai gripa, cel mai bun remediu este odihna, caci nu exista mancare sau bautura care sa faca ca simptomele bolii sa dispara. Totusi, trebuie sa te asiguri ca esti hidratat corespunzator si ca mananci alimente bogate in nutrienti care sa te ajute sa nu te simti si mai rau. [detalii]

Tort de biscuiti. Reteta

Tort de biscuiti. Reteta

de Raluca Garbea 06 Feb 2018

Dulciurile reprezinta placerea "vinovata" a multor persoane insa, din pacate, acestea nu se numara printre aliatii sanatatii. Cu toate acestea, orice persoana merita sa se rasfete, din cand in cand, cu un desert. [detalii]

Sfaturi pentru pastrarea mierii

Sfaturi pentru pastrarea mierii

de Raluca Garbea 05 Feb 2018

Mierea reprezinta un aliment dulce, lichid siropos produs natural de albine, cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa de energie si un puternic antibiotic natural. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit