Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Recomandari nutritionale in cazul bolilor renale

de AlegeSanatos.ro 25 Apr 2013

Recomandari nutritionale in cazul bolilor renale

Din pacate din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu bolile de rinichi fiind extrem de alarmant faptul ca afectiunile renale nu afecteaza numai persoanele in varsta ci si pe cei tineri. Faptul ca litiaza renala este in momentul de fata o afectiune extrem de raspandita in cadrul populatiei nu reprezinta o noutate insa ceea ce trebuie sa constituie un semnal de alarma este faptul ca pietrele la rinichi sau orice alta afectiune care vizeaza aparatul urinar, netratate pot duce in timp la o scadere a functiei renale.

Ceea ce vrem sa subliniem in randurile ce urmeaza este importanta de netagaduit a alimentatiei in ceea ce priveste preventia si incetinirea evolutiei bolilor renale.

Pentru persoanele cu probleme renale respectarea unei diete este cruciala pentru bunul mers al organismului. Marea majoritate a dietelor renale sunt sarace in sodiu, potasiu si fosfor. Gradul de afectare al functiei renale este cel care dicteaza necesitatea scaderii cantitatii de proteine ingerate. Ca si in cazul unui tratament medicamentos o dieta variaza in functie de varsta, sex, greutate, stadiul bolii renale cat si de celelalte comorbiditati existente.

Ce trebuie sa stim despre consumul de proteine
Nimeni nu spune sa eliminati cu desavarsire consumul de proteine insa o reducere a cantitatii acestora din dieta zilnica ajuta rinichii sa munceasca mai putin. Proteinele sunt extrem de importante pentru organism insa cu totii consumam o cantitate mult mai mare fata de cea efectiv necesara. Pentru inceput incercati sa eliminati din dieta carnea rosie (porc, vita), organele (creier, ficat), icrele si mezelurile.

Sursele proteice de calitate superioara sunt reprezentate de carnea de pui, curcan,peste, oua, si nu in ultimul sursele de proteine vegetale dintre care amintim: soia, fasolea, nucile, migdalele, alunele, cerealele, orezul, legumele cu frunze verzi. O cuantificare clara a cantitatii de proteine necesare zilnic pentru cei care sufera de probleme renale se stabileste in functie de gravitatea bolii (acest lucru fiind stabilit impreuna cu medicul curant in urma unor investigatii amanuntite).

Mai putina sare mai multe condimente naturale
Persoanele care se cofrunta cu afectiuni renale trebuie sa reduca in mod considerabil cantitatea de sare din alimentatie incepand cu evitarea adaugarii acesteia in mancarurile gatite in casa. In acest fel se poate pastra un echilibru al fluidelor din organism cu evitarea retentiei de apa si a cresterii valorilor tensiunii arteriale (care la o persoana cu afectare renala poate fi extrem de periculoasa). Chiar daca multora li se pare de neconceput mancarea fara sare acest lucru se poate rezolva prin adaugarea de condimente naturale care vor da un plus de savoare mancarurilor.

Alimentele ce trebuie evitate sunt: mezelurile (contin foarte multa sare), conservele,muraturile, chipsurile si  mancarea tip fast-food. Necesarul zilnic de sare se calculeaza si el in functie de stadiul bolii renale variind de la 2,5g sare/zi pentru stadiile incipiente si pana la 1g sare/zi in cazul bolii renale avansate.

Dieta alcalina ajuta functia renala
Un alt aspect important in dieta unei persoane cu probleme renale este consumul de alimente cu proprietati alcaline. Rinichii joaca un rol extrem de important in reglarea echilibrului acido-bazic din organism iar prin adoptarea unei diete pe baza de alimente alcaline sarcina indeplinita de rinichi este astfel usurata.

Alimente alcaline: castraveti, salata verde, spanac, morcov, telina, dovlecei, lamai, grapefruit, pepenele verde si galben, avocado, caiurile din plante medicinale, sucurile proaspete (preparate in casa fara zahar), laptele de soia, uleiul de masline si rapita.

Toate aceste recomandari trebuie urmate atat de catre cei care sunt deja diagnosticati cu afectiuni renale cat si de cei sanatosi pentru a preveni astfel o posibila deteriorare a functiei renale. Cu cat sunteti mai precauti si mai cumpatati in ce priveste consumul de sare si alimente bogate in proteine cu atat sansele de a dezvolta o boala de rinichi este mai mica.Si nu in ultimul rand nu uitati sa mergeti la medic pentru setul de analize anuale, in acest fel putandu-se depista in stadii incipiente o boala de rinichi.
 
 
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
 
 
 
 
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari nutritionale in cazul bolilor renale"

9 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari nutritionale in cazul bolilor renale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce contine salata de icre din comert. Sfatul specialistului

Ce contine salata de icre din comert. Sfatul specialistului

de Elena-Alina Constantinescu 27 Feb 2017

Prin campania "Sa invatam sa intelegem eticheta!", expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. [detalii]

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (3 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.