Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

de Elena-Alina Constantinescu 25 Mar 2016

Tags: toxiinfectii alimentare ansva fructe legume alimente contaminate


Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Ce ne recomanda ANSVA pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare:

- Sa cumparam alimente numai din locuri sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de specialisti si apoi depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

- Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

- Pastrarea alimentelor de origine animala este indicat sa fie efectuata la temperaturile mentionate anterior, in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator;

- Efectuarea unor operatiuni de spalare a locurilor unde sunt consumate alimentele, precum si a furculitelor, cutitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafetelor care vin in contact cu alimentele (mese, blaturi etc);

- Indepartarea, pe cat posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muste, furnici, gandaci etc.), care pot contamina biologic alimentele;

- Manipularea alimentelor sa se faca numai dupa spalarea mainilor, cu apa si sapun, urmata de stergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confectionate din hartie de unica folosinta;  

- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

- Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;

- Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma;

- Evitati consumul unor alimente de origine animala care prezinta modificari vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificari de consistenta, culoare sau aspect, precum si a alimentelor al caror termen de valabilitate este depasit;

- Apa utilizata pentru efectuarea operatiunilor de spalare trebuie sa fie apa potabila, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafetelor si echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca imbolnavirea consumatorilor.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

Sursa: ANSVA
Foto: www.motherearthnews.com




Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pe care trebuie sa le elimini din regimul tau zilnic

Alimente pe care trebuie sa le elimini din regimul tau zilnic

de Raluca Garbea 22 Mai 2018

"Cu cat ne hranim mai mult si mai bine, cu atat ne daramam viata mai repede", spunea Hipocrate. Un regim sanatos asigura o hrana completa pentru mentinerea energiei organismului, in timp ce alimentatia dezechilibrata constituie principala cauza a bolilor grave care apar in prezent. [detalii]

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

de Raluca Garbea 21 Mai 2018

Turmericul reprezinta unul dintre condimentele scumpe si extrem de populare in lumea intreaga datorita aromei discret piperate si usor amaruie, care confera un gust unic mancarurilor, insa cu ce il putem inlocui? [detalii]

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

de Raluca Garbea 16 Mai 2018

Meniul vegetarian cuprinde numeroase retete delicioase si, in acelasi timp, sanatoase care nu trebuie ratate! [detalii]

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 14 Mai 2018

Capsunile reprezinta fructele parfumate de sezon, fiind o gustare perfecta cu numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

de Raluca Garbea 09 Mai 2018

Telina este o planta medicinala si legumicola, care contine vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida (compusi specifici telinei). [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit