Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

de Elena-Alina Constantinescu 25 Mar 2016

Tags: toxiinfectii alimentare ansva fructe legume alimente contaminate


Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei sa acorde atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Ce ne recomanda ANSVA pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare:

- Sa cumparam alimente numai din locuri sau spatii autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de specialisti si apoi depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

- Dupa cumparare, in cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animala se introduc in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;

- Pastrarea alimentelor de origine animala este indicat sa fie efectuata la temperaturile mentionate anterior, in ambalajele de provenienta, pe care sa fie aplicata eticheta din care sa rezulte data de valabilitate, originea si conditiile de pastrare, respectiv temperatura recomandata de producator;

- Efectuarea unor operatiuni de spalare a locurilor unde sunt consumate alimentele, precum si a furculitelor, cutitelor, lingurilor, farfuriilor, platourilor, a tuturor suprafetelor care vin in contact cu alimentele (mese, blaturi etc);

- Indepartarea, pe cat posibil, a tuturor insectelor indezirabile (muste, furnici, gandaci etc.), care pot contamina biologic alimentele;

- Manipularea alimentelor sa se faca numai dupa spalarea mainilor, cu apa si sapun, urmata de stergerea acestora cu prosoape curate, preferabil confectionate din hartie de unica folosinta;  

- Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider, trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

- Alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite;

- Indepartati alimentele alterate, sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma;

- Evitati consumul unor alimente de origine animala care prezinta modificari vizibile de alterare respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificari de consistenta, culoare sau aspect, precum si a alimentelor al caror termen de valabilitate este depasit;

- Apa utilizata pentru efectuarea operatiunilor de spalare trebuie sa fie apa potabila, pentru a preveni contaminarea alimentelor sau a suprafetelor si echipamentelor necesare cu bacterii ce pot provoca imbolnavirea consumatorilor.

Consumatorii pot sesiza autoritatile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor asupra oricaror abateri din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

Sursa: ANSVA
Foto: www.motherearthnews.com




Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

3 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Recomandari pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

de Viorica Ghinea 25 Iul 2017

Cu siguranta stii deja ca alimentele de tip junk food ar trebui consumate cu moderatie, insa exista unele de care nutritionistii spun ca nu ar trebui sa faca deloc parte din meniul nostru zilnic. Iata care sunt si de ce trebuie sa te feresti de acestea de acum incolo! [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole