Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Reguli privind pregatirea conservelor de toamna

de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2016

Tags: conserve de toamna fructe si legume conserve de casa muraturi


Reguli privind pregatirea conservelor de toamna

APC Romania a realizat un studiu privind calitatea conservelor si a mixurilor industriale recomandate la pregatirea conservelor. Specialistii au descoperit ca 19% din conservele industriale analizate contin clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor!

Conservele industriale sunt pline de aditivi alimentari ce pot dauna organismului. Consumatorii risca sa isi pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu boli cronice. De aceea, pentru sanatatea intregii familii, cel mai bine este sa le pregatiti conservele de fructe si legume in casa.

Astfel, potrivit specialistilor APC Romania, principalele rigori impuse la prepararea conservelor de casa vizeaza:

- spalarea mainilor si repetarea spalarii ori de cate ori se impune pe parcursul lucrului (dupa mancare, fumat, manipularea de vase si obiecte nespalate, folosirea toaletei);

- spalarea ustensilelor si vaselor/recipientilor pentru conserve cu detergent si clatirea cu apa curata; recipientii din sticla, cu capac filetat sunt mai practici;

- tinand seama ca buretii de vase si carpele de bucatarie constituie un rezervor de microorganisme in bucatarie, este de inteles regula schimbarii acestora cu unele noi atunci cand se prepara conserve;

- trebuie pregatite suficiente vase pentru cantitatea de materii prime de conservat: un sfat bine stiut de cunoscatori spune ca volumul vaselor trebuie sa fie cel putin dublu fata de cantitatea de legume de conservat (adica pentru 20 kg de legume sau fructe este nevoie de cel putin 40 litri volum de vas)

- conservele de tip „produs finit“ trebuie preparate in vase din otel inoxidabil ori vase emailate, nu in vase de aluminiu ori cupru;

- legumele si fructele  trebuie sa fie coapte, proaspete, din productie locala, fara defecte si putregai;

- aroma se mentine daca prepararea se face in maximum 12 ore de la recoltare;

- otetul folosit ca ingredient sa fie alb (pastreaza culoarea ingredientelor) si sa aiba min. 6 grade;

- sarea pentru conserve sa fie bruta (sare de salina, ori sare marina), neiodata;

- spalarea ingredientelor (legume, fructe) se face sub jet de apa; dupa spalare, se mai mentin cateva minute in apa cu putin bicarbonat de sodiu pentru extragerea reziduurilor de pesticide;

- dupa completa uscare a apei de pe materiile prime, acestea se pot fragmenta, curata de samburi etc.; o sarja de lucru e bine sa nu depaseasca doua ore (de la taierea ingredientelor pana la punerea in recipiente);

- oparirea legumelor care urmeaza a fi congelate este esentiala pentru pastrarea aromei, culorii, texturii si vitaminelor; se face prin cufundarea a cate 500 g legume in 5 litri de apa clocotinda, pentru cateva minute (3-4 minute plantele aeriene, 5-7 minute radacinoasele); dupa oparire, se face racirea imediat in apa cu gheata, apoi imediat se scurge apa (pentru a nu pierde sarurile minerale din legume);

- recipientele cu conserve nu se umplu complet, ci se lasa un spatiu liber de 1-2 cm; bucatile de legume/fructe sa fie sub lichid; eventualele bule de aer se scot cu o spatula/lama de cutit; gura borcanului trebuie stearsa bine cu un prosop curat care nu lasa scame; capacele se fileteaza ferm;

- sterilizarea conservelor se face in vase mari, mai inalte decat borcanele: se pun bucati de hartie sub si intre borcane, se adauga apa rece cel putin la nivelul conservei din borcan si se pune vasul cu borcane la fiert, pe un disc metalic; durata fierberii se calculeaza din momentul in care apa incepe sa clocoteasca si este de 20-35 minute in functie de felul conservei si capacitatea borcanelor (borcanele mai mari de 600 g se fierb mai mult);

- dupa oprirea focului, se asteapta cateva minute, apoi borcanele se invelesc intr-o patura groasa din lana, unde raman fierbinti 24 de ore (alternativa: borcanele pot fi lasate cateva ore in vasul cu apa fierbinte in care au fost sterilizate, sub capac);


- dupa 24 ore (sau dupa scoaterea din vasul cu apa si stergere), se verifica starea ambalajelor: la apasare, capacele nu trebuie sa aiba joc (care e semn ca borcanul sau capacul sunt defecte ori inchiderea nu a fost ferma; produsul se trece in alt borcan si se resterilizeaza);

- borcanele care sunt in regula se eticheteaza (continutul, data etc.) si se pun la raft (in spatiu rece, uscat, intunecos, aerisit);

- controlul borcanelor se repeta cand se aduc pentru consum: nu se consuma conservele din borcanele cu continut tulbure, care prezinta miros suspect sau alte trasaturi anormale;

- recipientii desfacuti in care au mai ramas conserve se pastreaza obligatoriu la frigider, iar continutul trebuie consumat in maximum cateva zile (in cazul sosurilor, mancarurilor), pana la maximum 30 de zile  (in cazul conservatelor cu otet);

- legumele si ierburile pentru aroma care urmeaza sa fie conservate in ulei se oparesc cateva minute in apa cu otet, in parti egale; dupa zvantare completa pe un prosop curat, legumele/plantele se introduc in recipient, se acopera complet cu ulei, se indeparteaza bulele de aer si se pasteurizeaza; daca uleiul este absorbit raman plante peste nivelul uleiului, se completeaza cu ulei si se reia pasteurizarea;

- legumele pentru murat se pot opari pentru a indeparta orice temere fata de posibilele surse de intoxicatie botulinica; cele mai sanatoase conserve sunt muraturile preparate din legume si fructe bine spalate si conservate prin adaugare de solutie rece de sare cu adaos de condimente (o varianta cu oparire partiala se realizeaza prin adaugarea peste continutul din butoiul cu legume si fructe a saramurii clocotinde); dupa doua zile de la umplere, lichidul din vas trebuie agitat/vanturat zilnic, timp de circa doua saptamani, perioada in care in vas se formeaza acidul lactic care da gustul placut al muraturilor, conservandu-le si adaugandu-le un spor de substante binefacatoare pentru sanatate; poate cele mai complete muraturi sunt asa numitele „muraturi asortate“, care contin minimum o treime gogonele, restul fiind alcatuit din varza, alte legume si radacinoase, fructe etc.

- conservatele cu otet („acrituri“) se prepara prin adaugarea de solutie cu otet, sare si mirodenii, fierbinte, peste legumele bine spalate si complet zvantate; daca se pune otet mai putin, obtinem un fel de conservate semi-murate;

- conservele pastrate la congelator sunt foarte bune si se prepara usor; se pot pastra, in pungute de material plastic, introduse in cutii de carton de la plante medicinale (care dupa congelare ia forma regulata, usor de pastrat in congelator, si constituie cantitatea potrivita pentru o masa de familie);

- cateva principii aplicate neabatut de cei ce prepara conserve cu adevarat naturale, din categoria NU trebuie folosite: aspirina sau alti conservanti chimici, substantele care grabesc ingrosarea dulceturilor si preparatelor din fructe (aditivi); cuptorul cu microunde,  fructele si legumele din import etc.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Reguli privind pregatirea conservelor de toamna"

9 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Reguli privind pregatirea conservelor de toamna"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Conopida si beneficiile sale pentru sanatate

Conopida si beneficiile sale pentru sanatate

de Raluca Garbea 16 Apr 2019

Conopida ofera numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Cum poti slabi rapid - 5 trucuri simple si eficiente

Cum poti slabi rapid - 5 trucuri simple si eficiente

de Raluca Garbea 16 Apr 2019

Ai kilograme in plus si nu stii cum sa slabesti? Descopera in articol care sunt cele mai simple si eficiente trucuri pentru a pierde rapid in greutate! [detalii]

Cum sa renunti rapid la consumul de zahar

Cum sa renunti rapid la consumul de zahar

de Raluca Garbea 12 Apr 2019

Dulciurile sunt delicioase, insa nu se afla printre aliatii sanatatii. Descopera in articol cum poti renunta la zahar, usor si rapid. [detalii]

Cate calorii contine usturoiul

Cate calorii contine usturoiul

de Raluca Garbea 10 Apr 2019

Poate te intrebi cate calorii contine usturoiul, mai ales daca iti place sa il folosesti in diferite retete. [detalii]

Cascaval - Top 3 beneficii pentru sanatate

Cascaval - Top 3 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 10 Apr 2019

Cascavalul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, printre care: reducerea tensiunii arteriale si prevenirea osteoporozei. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii osoase si la cresterea in greutate. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016