Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil.

In acest sens, Asociatia MaiMultVerde desfasoara actiuni de informare pentru publicul din Romania, cum este cazul Caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', care a ajuns incepand cu luna noiembrie in facultati din orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, printre care si Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

In mod traditional, de sarbatori cumparam mai mult, consumam mai mult si risipim la fel de mult. Acest lucru se datoreaza unei vechi obisnuinte de a avea mese bogate in preparate alimentare. Studiul realizat de Asociatia MaiMultVerde privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban arata ca in Romania cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totala de deseuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezinta mancare gatita, urmata de fructe (22%), legume (21%), paine/produse de panificatie (20%), lapte si produse lactate (11%), produse din carne si alte alimente.

Aproximativ o treime din produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate inseamna circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde incarcaturii a 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atata timp cat incercam sa avem un consum rational, astfel incat sa nu fim pusi in situatia de a arunca alimente pentru ca nu reusim sa le mai consumam. Prin urmare, este recomandat sa fim mai prudenti atunci cand mergem la cumparaturi si sa pregatim preparate in cantitati pe care stim sigur ca le vom consuma.

In vederea informarii si educarii publicului cu privire la risipa de hrana, MaiMultVerde desfasoara activitati dedicate publicului larg. Este si cazul caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', ce se desfasoara in perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017 cu scopul de a informa tinerii asupra acestei probleme.

Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

6 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

Alimente pentru regenerarea si detoxifierea eficienta a ficatului

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mai 2017

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii hepatice sunt oboseala, pierderea brusca in greutate, pierderea poftei de mancare, senzatia de greata. Prajelile, afumaturile, conservantii si grasimile animale suprasolicita ficatul, de aceea pentru a stimula functiile acestuia si a imbunatati stilul de viata este indicat sa consumati urmatoarele alimente: [detalii]

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

Consumam, fara sa stim, masline innegrite artificial. Ce aditivi folosesc unii producatori

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2017

Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica. Asadar, acestea cresc riscul aparitiei cancerului gastric. [detalii]

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g). [detalii]

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.