Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Tags: sarbatori de iarna risipa de alimente craciun


Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil.

In acest sens, Asociatia MaiMultVerde desfasoara actiuni de informare pentru publicul din Romania, cum este cazul Caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', care a ajuns incepand cu luna noiembrie in facultati din orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, printre care si Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

In mod traditional, de sarbatori cumparam mai mult, consumam mai mult si risipim la fel de mult. Acest lucru se datoreaza unei vechi obisnuinte de a avea mese bogate in preparate alimentare. Studiul realizat de Asociatia MaiMultVerde privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban arata ca in Romania cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totala de deseuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezinta mancare gatita, urmata de fructe (22%), legume (21%), paine/produse de panificatie (20%), lapte si produse lactate (11%), produse din carne si alte alimente.

Aproximativ o treime din produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate inseamna circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde incarcaturii a 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atata timp cat incercam sa avem un consum rational, astfel incat sa nu fim pusi in situatia de a arunca alimente pentru ca nu reusim sa le mai consumam. Prin urmare, este recomandat sa fim mai prudenti atunci cand mergem la cumparaturi si sa pregatim preparate in cantitati pe care stim sigur ca le vom consuma.

In vederea informarii si educarii publicului cu privire la risipa de hrana, MaiMultVerde desfasoara activitati dedicate publicului larg. Este si cazul caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', ce se desfasoara in perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017 cu scopul de a informa tinerii asupra acestei probleme.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

2 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole