Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Tags: sarbatori de iarna risipa de alimente craciun


Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil.

In acest sens, Asociatia MaiMultVerde desfasoara actiuni de informare pentru publicul din Romania, cum este cazul Caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', care a ajuns incepand cu luna noiembrie in facultati din orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, printre care si Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

In mod traditional, de sarbatori cumparam mai mult, consumam mai mult si risipim la fel de mult. Acest lucru se datoreaza unei vechi obisnuinte de a avea mese bogate in preparate alimentare. Studiul realizat de Asociatia MaiMultVerde privind risipa de hrana in Romania, pe lantul de distributie, de la producatori si importatori la consumatorii din mediul urban arata ca in Romania cea mai mare risipa alimentare se produce la nivelul consumatorilor. Aproximativ 24% din cantitatea totala de deseuri alimentare risipite la nivelul consumatorilor reprezinta mancare gatita, urmata de fructe (22%), legume (21%), paine/produse de panificatie (20%), lapte si produse lactate (11%), produse din carne si alte alimente.

Aproximativ o treime din produsele din Romania ajung la cosul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Aceasta cantitate inseamna circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde incarcaturii a 127.500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana Munchen.

Fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea problemei risipei de alimente, atata timp cat incercam sa avem un consum rational, astfel incat sa nu fim pusi in situatia de a arunca alimente pentru ca nu reusim sa le mai consumam. Prin urmare, este recomandat sa fim mai prudenti atunci cand mergem la cumparaturi si sa pregatim preparate in cantitati pe care stim sigur ca le vom consuma.

In vederea informarii si educarii publicului cu privire la risipa de hrana, MaiMultVerde desfasoara activitati dedicate publicului larg. Este si cazul caravanei educationale 'Romania impotriva risipei de hrana', ce se desfasoara in perioada noiembrie 2016 - ianuarie 2017 cu scopul de a informa tinerii asupra acestei probleme.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

9 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce nu trebuie sa cumperi ulei vegetal din hipermarket?

De ce nu trebuie sa cumperi ulei vegetal din hipermarket?

de Raluca Garbea 19 Apr 2018

Potrivit expertilor in sanatate, oamenii care au diete alimentare bogate in uleiuri vegetale dezvolta un risc mai ridicat de a prezenta dementa in timpul vietii. Acestia sustin ca uleiul provoaca depuneri pe creier, un precursor al bolilor neurodegenerative, informeaza mediafax.ro. [detalii]

4 alimente pentru detoxifierea de vara

4 alimente pentru detoxifierea de vara

de Raluca Garbea 13 Apr 2018

Vara reprezinta momentul ideal din an pentru a incerca o cura de detoxifiere. [detalii]

3 retete de prajituri delicioase fara coacere

3 retete de prajituri delicioase fara coacere

de Laura Galescu 11 Apr 2018

Iti plac dulciurile facute in casa, dar nu vrei sa te complici prea mult? Ei bine, exista retete delicioase fara coacere, usor de preparat si care sunt gata intr-unh timp scurt. Incearca una dintre ele in acest weekend si rasfata-te cu un desert sanatos! [detalii]

Care sunt beneficiile ceaiului de ananas?

Care sunt beneficiile ceaiului de ananas?

de Raluca Garbea 02 Apr 2018

Ceaiul de ananas reprezinta o modalitate excelenta de a elimina excesul de apa din corp, avand beneficii impresionante pentru sanatate. [detalii]

3 beneficii ale consumului de cartofi

3 beneficii ale consumului de cartofi

de Raluca Garbea 29 Mar 2018

Cartofii reprezinta una dintre cele mai des intalnite si importante surse de hrana ale planetei, avand o multitudine de beneficii pentru sanatate. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit