Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Rolul magneziului in buna functionare a organismului

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2015

Rolul magneziului in buna functionare a organismului

Magneziul este un mineral esential in mentinerea echilibrului metabolic, fiind cunoscut faptul ca participa in organism la peste 300 de reactii biochimice. Este indispensabil pentru buna functionare a nervilor si muschilor, in reducerea stresului, scaderea tensiunea arteriale, reglarea tranzitului intestinal. Joaca un rol important in fixarea calciului in oase. Printre alimentele bogate in magneziu se numara legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea alba, cerealele integrale, bananele, citrice, avocado si fructe oleaginoase.

Acest micronutrient contribuie la intretinerea functiilor musculare si nervoase, stabilizeaza ritmul cardiac, scade colesterolul din sange si fortifiaza scheletul, asigurand o buna asimilare a vitaminei D.

Potrivit unui studiu recent, carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legatura intre lipsa pe termen lung a acestuia din organism si riscul crescut de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoza si cancer.

Seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC "Carol Davila", dr. Ciprian Constantin, a declarat pentru Agerpres ca functia majora a magneziului este de a stabiliza enzime.

"Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg zilnic (la adult), mai mare in timpul sarcinii (400mg/zi). Corpul uman are in medie 25g de Mg. Alimente cu continut mare in clorofila sunt bogate in magneziu - salata, ceapa verde, urzici, dar si germenii de grau ( 400mg/100g) - bogati si in acid fitic ce impiedica absorbtia Mg - fasolea uscata (370mg/100mg), alunele (150mg/100mg), soia (310mg/100mg). Unul dintre cele mai bogate alimente in magneziu este cacaua - aproximativ 420 mg/100g. Fructele au magneziu: prunele - 40mg/100g, bananele - 35 mg/100g si unele legume: patrunjelul - 26 mg, spanacul - 50 mg", a aratat dr. Ciprian Constantin.

Potrivit medicului, deficitul de magneziu se manifesta prin crampe musculare, furnicaturi, amorteli ale mainilor si picioarelor, fragilitate a unghiilor si senzatie de lipsa de aer.

"Carenta de magneziu afecteaza procesul de imbatranire a celulelor. Imbatranirea celulara afecteaza maniera in care tesuturile functioneaza. Credem ca efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca aparitia unor boli cronice", a concluzionat David Killilea, specialist in nutritie si metabolism.


Sursa foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Rolul magneziului in buna functionare a organismului"

9 + 9 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Rolul magneziului in buna functionare a organismului"

UTA VALENTINA @ 31 Mar 2015
"ARTICOL FOARTE INTERESANT. DACA MG ARE ACEST ROL IN ORGANISM , DE CE CAND UN APACIENT ACUZA SIMPTOMELE ENUMERATE NU ESTE TRIMIS DE MEDIC SA FACA ACEASTA ANALIZA? AS DORII SI UN ARTICOL DESPRE COENZIMA G10 SI O ESPLICATE A SITUATIILOR CAND POATE FI FOLOSITA"

Spune-ne opinia ta despre
"Rolul magneziului in buna functionare a organismului"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (6 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.