Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Elena-Alina Constantinescu 30 Aug 2017

Tags: boli de inima boli cardiovasculare insuficienta cardiaca


Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona.

Potrivit unui studiu desfasurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.600 de persoane, consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca.

"Aportul ridicat de sare (clorura de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale si un factor de risc independent pentru boala coronariana si atacul cerebral", a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetator in cadrul Institutului National pentru Sanatate si Bunastare din Helsinki, Finlanda. "Alaturi de boala coronariana si de atacul cerebral, insuficienta cardiaca reprezinta una dintre cele mai importante afectiuni cardiovasculare din Europa si din lume, insa modul in care aportul ridicat de sare actioneaza in dezvoltarea acesteia este necunoscut", a adaugat el.

In timpul celor 12 ani de studiu, 121 de barbati si femei au dezvoltat insuficienta cardiaca.

"Inimii nu ii place sarea. Aportul ridicat de sare creste in mod remarcabil riscul de insuficienta cardiaca. Aceasta crestere a riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare a fost independenta de tensiunea arteriala", a subliniat Jousilahti.

Potrivit conducatorului studiului, persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca in comparatie cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame.

"Aportul optim zilnic de sare se situeaza probabil undeva sub 6,8 grame. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda maximum 5 grame pe zi, iar nevoile fiziologice sunt de 2-3 grame pe zi", a mai spus profesorul Jousilahti care a subliniat insa ca "este nevoie de esantioane internationale de populatie pentru a se putea realiza estimari mai detaliate legate de cresterea riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare".

Sursa: Agerpres




Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

2 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa mananci ca sa slabesti

Ce trebuie sa mananci ca sa slabesti

de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2020

Cand vine vorba de slabit, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa te asiguri ca ai o dieta zilnica care nu contine alimente procesate si nesanatoase. O alimentatie bazata pe produse naturale si fresh iti vor asigura toate vitaminele, mineralele, enzimele si fitonutientii de care ai nevoie pentru un metabolism sanatos. [detalii]

Meniu sanatos pentru intreaga zi

Meniu sanatos pentru intreaga zi

de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2020

Atunci cand vine vorba despre pregatirea meniului zilnic, multi dintre noi cautam cele mai delicioase, sanatoase si rapide retete. Totusi, aceasta munca este destul de istovitoare, mai ales daca sunteti o persoana care se plictiseste foarte usor. [detalii]

Sucul de telina -avantaje pentru sanatate

Sucul de telina -avantaje pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 01 Apr 2020

Inca de cand suntem mici am fost invatati sa consumam cat mai multe fructe si legume. Insa, din pacate, foarte multe legume benefice sanatatii noastre au intrat intr-un con de umbra. Spre exemplu, telina este folosita doar in cantitati foarte mici, la diferite deluri de mancare. [detalii]

Ceaiul de rodie. Cum se prepara si ce beneficii are pentru organism

Ceaiul de rodie. Cum se prepara si ce beneficii are pentru organism

de AlegeSanatos.ro 31 Mar 2020

Ceaiul de rodie se numara printre cele mai sanatoase si delicioase bauturi. Rapid de preparat si foarte gustos, ceaiul de rodie contine un nivel ridicat de antioxidanti care lupta impotriva radialilor liberi, protejeaza celulele si reduce inflamarea. [detalii]

Reteta supa de pui a la grec delicioasa

Reteta supa de pui a la grec delicioasa

de AlegeSanatos.ro 30 Mar 2020

Supa de pui a la grec se numara printre cele mai populare feluri de mancare. De cele mai multe ori alegem sa comandam la restaurant acest preparat, insa este foarte usor de pregatit si acasa. Ba mai mult, te vei bucura de o cantitate mai mare de produs cu mai putini bani. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016