Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Elena-Alina Constantinescu 30 Aug 2017

Tags: boli de inima boli cardiovasculare insuficienta cardiaca


Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona.

Potrivit unui studiu desfasurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.600 de persoane, consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca.

"Aportul ridicat de sare (clorura de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale si un factor de risc independent pentru boala coronariana si atacul cerebral", a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetator in cadrul Institutului National pentru Sanatate si Bunastare din Helsinki, Finlanda. "Alaturi de boala coronariana si de atacul cerebral, insuficienta cardiaca reprezinta una dintre cele mai importante afectiuni cardiovasculare din Europa si din lume, insa modul in care aportul ridicat de sare actioneaza in dezvoltarea acesteia este necunoscut", a adaugat el.

In timpul celor 12 ani de studiu, 121 de barbati si femei au dezvoltat insuficienta cardiaca.

"Inimii nu ii place sarea. Aportul ridicat de sare creste in mod remarcabil riscul de insuficienta cardiaca. Aceasta crestere a riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare a fost independenta de tensiunea arteriala", a subliniat Jousilahti.

Potrivit conducatorului studiului, persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca in comparatie cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame.

"Aportul optim zilnic de sare se situeaza probabil undeva sub 6,8 grame. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda maximum 5 grame pe zi, iar nevoile fiziologice sunt de 2-3 grame pe zi", a mai spus profesorul Jousilahti care a subliniat insa ca "este nevoie de esantioane internationale de populatie pentru a se putea realiza estimari mai detaliate legate de cresterea riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare".

Sursa: Agerpres




Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

8 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

de Raluca Garbea 16 Mai 2018

Meniul vegetarian cuprinde numeroase retete delicioase si, in acelasi timp, sanatoase care nu trebuie ratate! [detalii]

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

Capsuni. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 14 Mai 2018

Capsunile reprezinta fructele parfumate de sezon, fiind o gustare perfecta cu numeroase beneficii pentru sanatate! [detalii]

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

Motive pentru care este sanatos sa consumi telina

de Raluca Garbea 09 Mai 2018

Telina este o planta medicinala si legumicola, care contine vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida (compusi specifici telinei). [detalii]

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Sucul de rodie. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 08 Mai 2018

Sucul de rodii reprezinta o sursa de sanatate, avand beneficii precum tratarea inflamatiilor de orice fel, a colesterolului marit, a hipertensiunii arteriale si a glicemiei peste limitele normale. Acesta constituie, totodata, un antioxidant puternic, mai eficient decat ceaiul verde, potrivit unor studii. [detalii]

Salata de rucola cu branza feta si rosii cherry. O alegere sanatoasa!

Salata de rucola cu branza feta si rosii cherry. O alegere sanatoasa!

de Raluca Garbea 04 Mai 2018

O salata reprezinta intotdeauna o alegere inspirata atunci cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, iar salata de rucola cu branza feta si rosii cherry este o varianta excelenta prin care ii poti oferi organismului tau nutrientii si vitaminele de care are nevoie. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit