Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Elena-Alina Constantinescu 30 Aug 2017

Tags: boli de inima boli cardiovasculare insuficienta cardiaca


Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona.

Potrivit unui studiu desfasurat pe parcursul a 12 ani, la care au participat peste 4.600 de persoane, consumul ridicat de sare este asociat cu un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca.

"Aportul ridicat de sare (clorura de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale si un factor de risc independent pentru boala coronariana si atacul cerebral", a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetator in cadrul Institutului National pentru Sanatate si Bunastare din Helsinki, Finlanda. "Alaturi de boala coronariana si de atacul cerebral, insuficienta cardiaca reprezinta una dintre cele mai importante afectiuni cardiovasculare din Europa si din lume, insa modul in care aportul ridicat de sare actioneaza in dezvoltarea acesteia este necunoscut", a adaugat el.

In timpul celor 12 ani de studiu, 121 de barbati si femei au dezvoltat insuficienta cardiaca.

"Inimii nu ii place sarea. Aportul ridicat de sare creste in mod remarcabil riscul de insuficienta cardiaca. Aceasta crestere a riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare a fost independenta de tensiunea arteriala", a subliniat Jousilahti.

Potrivit conducatorului studiului, persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de doua ori mai mare de insuficienta cardiaca in comparatie cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame.

"Aportul optim zilnic de sare se situeaza probabil undeva sub 6,8 grame. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda maximum 5 grame pe zi, iar nevoile fiziologice sunt de 2-3 grame pe zi", a mai spus profesorul Jousilahti care a subliniat insa ca "este nevoie de esantioane internationale de populatie pentru a se putea realiza estimari mai detaliate legate de cresterea riscului de insuficienta cardiaca asociata consumului de sare".

Sursa: Agerpres




Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

6 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Un studiu global a constatat ca persoanele care mananca produse lactate prezinta un risc mai scazut de boli cardiovasculare. [detalii]

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Ceaiul de galbenele reprezinta o alegere excelenta, caci stimuleaza sistemul imunitar. [detalii]

Alimente care nu te ingrasa

Alimente care nu te ingrasa

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Un regim alimentar sanatos poate fi o incercare grea pentru multe persoane, mai ales daca sunt gurmande. [detalii]

Avocado si beneficiile sale pentru organism

Avocado si beneficiile sale pentru organism

de Raluca Garbea 15 Sep 2018

Avocado este un fruct unic. In timp ce majoritatea fructelor au in compozitie, in principal, carbohidrati, avocado este bogat in grasimi sanatoase. [detalii]

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Sep 2018

Sucul de aloe vera reprezinta o bautura foarte populara datorita substantelor nutritive pe care le detine. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016