Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

de AlegeSanatos.ro 25 Nov 2013

Tags: scortisoara glicemie antioxidant antidiareic


Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

Scortisoara este un depozitar de substante utile, intrand recent in vizorul cercetarilor medicale. Ea pare sa devina, pe langa condiment sau agent curativ al unor practici medicale traditionale de tip Ayurveda, un instrument util in tratamentul bolilor moderne. Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara alimentara se gaseste fie sub forma betisoarelor, provenind din scoarta uscata a copacului omonim, fie sub forma pudrei, rezultata prin macinarea acestei scoarte.

Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic (unde, printre alte intrebuintari, era implicat si in imbalsamari), mentionat in Biblie (insusi Moise recomanda utilizarea sa), amintit de Herodot si utilizat de Nero la funerariile sotiei sale, Poppaea. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai larg apreciate condimente, gustul si aroma sa fiind cautate si pretuite. In Epoca Marilor Descoperiri Geografice, aducerea scortisoarei din Sri Lanka devine monopol portughez, apoi olandez si, in final, britanic.
La ora actuala, conform datelor FAO, cel mai mare producator mondial de scortisoara este Indonezia(40 %), urmata de China, India si Vietnam.

Scortisoara figureaza mult timp in farmacopeea chineza si a venit acum randul cercetarilor medicale moderne sa caute in acest copac exotic ajutorul pentru situatii patologice des intalnite in lumea contemporana. Vom trece in revista  cateva din actiunile curative si profilactice ale scortisoarei in cele ce urmeaza.

In primul rand, aldehida cinamica din scortisoara este un factor ce se opune formarii de cheaguri de sange care pot astupa vasele. Scortisoara are si efect antiinflamator. Alte actiuni a scortisoarei sunt cele dezinfectante, antimicrobiene, antivirale si antifungice.  Aldehida cinamica este folosita si ca fungicid si, intr-o masura mai mica, drept insecticid. Testele de laborator arata inhibarea cresterii de catre uleiul de scortisoara a Candidei Albicans, chiar si a tulpinilor rezistente la medicatia antifungica obisnuita(fluconazol).

Unul din efectele cele mai studiate in ultimul timp ale scortisoarei este cel care se refera la controlul glicemiei. Condimentul s-a dovedit eficient in ameliorarea raspunsului insulinic la pacientii cu diabet de tip 2. Recent, cercetatori de la Serviciul American de Cercetari Agricole au indicat ca mai putin de jumatate de lingurita de scortisoara-zi reduce glicemia la pacientii diabetici.

O alta actiune a scortisoarei este cea antioxidanta. Ea s-a dovedit mai activa decat alte produse naturale (anason, ghimbir, lemn-dulce, nucsoara, vanilie) sau de sinteza (BHA, BHT, propilgalat). Un alt efect al scortisoarei, datorat, de aceasta data, compusilor aromati ai acesteia este cel de stimulare a functiilor cerebrale. Un studiu efectuat in 2004 arata ca aroma condimentului creste functiile cognitive, indeosebi atentia, memoria de recunoastere virtuala, memoria de lucru, viteza vizual-motorie, in timpul lucrului la un program pe calculator. Intre alte efecte ale scortisoarei nu putem uita efectul antidiareic si astringent si efectul cicatrizant al extractului alcoolic, administrat pe cale orala.

Din punct de vedere nutritional, scortisoara este o sursa excelenta de mangan si o sursa foarte buna de fibre alimentare, calciu si fier.

In concluzie, se poate observa ca scortisoara are multiple efecte benefice asupra organismului, multe din ele ramanand, probabil, sa fie investigate ulterior.


Dr. Alin Popescu
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

7 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

Studiu: Produsele lactate pot imbunatati sanatatea inimii

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Un studiu global a constatat ca persoanele care mananca produse lactate prezinta un risc mai scazut de boli cardiovasculare. [detalii]

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

Ceai de galbenele. Care sunt beneficiile pentru sanatate?

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Ceaiul de galbenele reprezinta o alegere excelenta, caci stimuleaza sistemul imunitar. [detalii]

Alimente care nu te ingrasa

Alimente care nu te ingrasa

de Raluca Garbea 19 Sep 2018

Un regim alimentar sanatos poate fi o incercare grea pentru multe persoane, mai ales daca sunt gurmande. [detalii]

Avocado si beneficiile sale pentru organism

Avocado si beneficiile sale pentru organism

de Raluca Garbea 15 Sep 2018

Avocado este un fruct unic. In timp ce majoritatea fructelor au in compozitie, in principal, carbohidrati, avocado este bogat in grasimi sanatoase. [detalii]

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

Suc de aloe vera - De ce este bun pentru sanatate?

de Raluca Garbea 12 Sep 2018

Sucul de aloe vera reprezinta o bautura foarte populara datorita substantelor nutritive pe care le detine. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016