Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

de AlegeSanatos.ro 25 Nov 2013

Tags: scortisoara glicemie antioxidant antidiareic


Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

Scortisoara este un depozitar de substante utile, intrand recent in vizorul cercetarilor medicale. Ea pare sa devina, pe langa condiment sau agent curativ al unor practici medicale traditionale de tip Ayurveda, un instrument util in tratamentul bolilor moderne. Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara alimentara se gaseste fie sub forma betisoarelor, provenind din scoarta uscata a copacului omonim, fie sub forma pudrei, rezultata prin macinarea acestei scoarte.

Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic (unde, printre alte intrebuintari, era implicat si in imbalsamari), mentionat in Biblie (insusi Moise recomanda utilizarea sa), amintit de Herodot si utilizat de Nero la funerariile sotiei sale, Poppaea. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai larg apreciate condimente, gustul si aroma sa fiind cautate si pretuite. In Epoca Marilor Descoperiri Geografice, aducerea scortisoarei din Sri Lanka devine monopol portughez, apoi olandez si, in final, britanic.
La ora actuala, conform datelor FAO, cel mai mare producator mondial de scortisoara este Indonezia(40 %), urmata de China, India si Vietnam.

Scortisoara figureaza mult timp in farmacopeea chineza si a venit acum randul cercetarilor medicale moderne sa caute in acest copac exotic ajutorul pentru situatii patologice des intalnite in lumea contemporana. Vom trece in revista  cateva din actiunile curative si profilactice ale scortisoarei in cele ce urmeaza.

In primul rand, aldehida cinamica din scortisoara este un factor ce se opune formarii de cheaguri de sange care pot astupa vasele. Scortisoara are si efect antiinflamator. Alte actiuni a scortisoarei sunt cele dezinfectante, antimicrobiene, antivirale si antifungice.  Aldehida cinamica este folosita si ca fungicid si, intr-o masura mai mica, drept insecticid. Testele de laborator arata inhibarea cresterii de catre uleiul de scortisoara a Candidei Albicans, chiar si a tulpinilor rezistente la medicatia antifungica obisnuita(fluconazol).

Unul din efectele cele mai studiate in ultimul timp ale scortisoarei este cel care se refera la controlul glicemiei. Condimentul s-a dovedit eficient in ameliorarea raspunsului insulinic la pacientii cu diabet de tip 2. Recent, cercetatori de la Serviciul American de Cercetari Agricole au indicat ca mai putin de jumatate de lingurita de scortisoara-zi reduce glicemia la pacientii diabetici.

O alta actiune a scortisoarei este cea antioxidanta. Ea s-a dovedit mai activa decat alte produse naturale (anason, ghimbir, lemn-dulce, nucsoara, vanilie) sau de sinteza (BHA, BHT, propilgalat). Un alt efect al scortisoarei, datorat, de aceasta data, compusilor aromati ai acesteia este cel de stimulare a functiilor cerebrale. Un studiu efectuat in 2004 arata ca aroma condimentului creste functiile cognitive, indeosebi atentia, memoria de recunoastere virtuala, memoria de lucru, viteza vizual-motorie, in timpul lucrului la un program pe calculator. Intre alte efecte ale scortisoarei nu putem uita efectul antidiareic si astringent si efectul cicatrizant al extractului alcoolic, administrat pe cale orala.

Din punct de vedere nutritional, scortisoara este o sursa excelenta de mangan si o sursa foarte buna de fibre alimentare, calciu si fier.

In concluzie, se poate observa ca scortisoara are multiple efecte benefice asupra organismului, multe din ele ramanand, probabil, sa fie investigate ulterior.


Dr. Alin Popescu
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

4 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

Sapte obiceiuri nocturne care te ingrasa fara sa iti dai seama

de Viorica Ghinea 17 Aug 2017

Te intrebi de ce nu te poti mentine in forma, desi faci sport si incerci sa mananci echilibrat la mesele de peste zi? Ei bine, tocmai obiceiurile nocturne sunt cele care iti saboteaza silueta. Iata care sunt acestea si cum te afecteaza! [detalii]

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole