Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

de AlegeSanatos.ro 25 Nov 2013

Tags: scortisoara glicemie antioxidant antidiareic


Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos

Scortisoara este un depozitar de substante utile, intrand recent in vizorul cercetarilor medicale. Ea pare sa devina, pe langa condiment sau agent curativ al unor practici medicale traditionale de tip Ayurveda, un instrument util in tratamentul bolilor moderne. Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara alimentara se gaseste fie sub forma betisoarelor, provenind din scoarta uscata a copacului omonim, fie sub forma pudrei, rezultata prin macinarea acestei scoarte.

Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic (unde, printre alte intrebuintari, era implicat si in imbalsamari), mentionat in Biblie (insusi Moise recomanda utilizarea sa), amintit de Herodot si utilizat de Nero la funerariile sotiei sale, Poppaea. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai larg apreciate condimente, gustul si aroma sa fiind cautate si pretuite. In Epoca Marilor Descoperiri Geografice, aducerea scortisoarei din Sri Lanka devine monopol portughez, apoi olandez si, in final, britanic.
La ora actuala, conform datelor FAO, cel mai mare producator mondial de scortisoara este Indonezia(40 %), urmata de China, India si Vietnam.

Scortisoara figureaza mult timp in farmacopeea chineza si a venit acum randul cercetarilor medicale moderne sa caute in acest copac exotic ajutorul pentru situatii patologice des intalnite in lumea contemporana. Vom trece in revista  cateva din actiunile curative si profilactice ale scortisoarei in cele ce urmeaza.

In primul rand, aldehida cinamica din scortisoara este un factor ce se opune formarii de cheaguri de sange care pot astupa vasele. Scortisoara are si efect antiinflamator. Alte actiuni a scortisoarei sunt cele dezinfectante, antimicrobiene, antivirale si antifungice.  Aldehida cinamica este folosita si ca fungicid si, intr-o masura mai mica, drept insecticid. Testele de laborator arata inhibarea cresterii de catre uleiul de scortisoara a Candidei Albicans, chiar si a tulpinilor rezistente la medicatia antifungica obisnuita(fluconazol).

Unul din efectele cele mai studiate in ultimul timp ale scortisoarei este cel care se refera la controlul glicemiei. Condimentul s-a dovedit eficient in ameliorarea raspunsului insulinic la pacientii cu diabet de tip 2. Recent, cercetatori de la Serviciul American de Cercetari Agricole au indicat ca mai putin de jumatate de lingurita de scortisoara-zi reduce glicemia la pacientii diabetici.

O alta actiune a scortisoarei este cea antioxidanta. Ea s-a dovedit mai activa decat alte produse naturale (anason, ghimbir, lemn-dulce, nucsoara, vanilie) sau de sinteza (BHA, BHT, propilgalat). Un alt efect al scortisoarei, datorat, de aceasta data, compusilor aromati ai acesteia este cel de stimulare a functiilor cerebrale. Un studiu efectuat in 2004 arata ca aroma condimentului creste functiile cognitive, indeosebi atentia, memoria de recunoastere virtuala, memoria de lucru, viteza vizual-motorie, in timpul lucrului la un program pe calculator. Intre alte efecte ale scortisoarei nu putem uita efectul antidiareic si astringent si efectul cicatrizant al extractului alcoolic, administrat pe cale orala.

Din punct de vedere nutritional, scortisoara este o sursa excelenta de mangan si o sursa foarte buna de fibre alimentare, calciu si fier.

In concluzie, se poate observa ca scortisoara are multiple efecte benefice asupra organismului, multe din ele ramanand, probabil, sa fie investigate ulterior.


Dr. Alin Popescu
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

8 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Scortisoara-un condiment nu numai placut, ci si sanatos"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

de Viorica Ghinea 17 Nov 2017

Atunci cand nu ai mult timp la indemana ca sa gatesti ceva sanatos si sations, salata de avocado cu ton este o alegere culinara cu care nu vei da gres. Iti recomandam o reteta sanatosa, hranitoare si usor de preparat. Gustul si aroma acesteia te vor cuceri de la prima gura, asa ca va urca rapid in topul retetelor preferate. Iata de ce ingrediente mai ai nevoie pentru prepararea acestei retete sanatoase si care este modalitatea de preparare! [detalii]

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

de Viorica Ghinea 16 Nov 2017

Nici nu ai terminat bine de mancat si deja te gandesti la alte preparate culinare din care ai vrea sa mai gusti? Cu siguranta te intrebi de ce iti este foame mereu si de ce mancarea nu iti paraseste niciodata gandurile. Specialistii au descoperit cauza care provoaca aceasta senzatie. Trebuie sa recunoastem ca rezultatul este surprinzator. Descopera-l si tu in randurile urmatoare! [detalii]

7 alimente care NU se strica niciodata

7 alimente care NU se strica niciodata

de Viorica Ghinea 15 Nov 2017

Daca esti obisnuit sa verifici constant data de expirare a tuturor produselor din comert, vei fi surprins sa afli ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta tuturor. Exista cateva alimente care nu se strica niciodata, asa ca nu ai de ce sa le arunci daca nu le-ai consumat o perioada mai lunga. Chiar daca unele dintre acestea au o perioada de valabilitate pe ambalaj, ia in considerare faptul ca producatorii sunt obligati sa o treaca, insa le poti consuma cu incredere daca au fost pastrate in conditii corespunzatoare (loc uscat, intunecat si racoros). [detalii]

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

de Laura Galescu 07 Nov 2017

Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul. [detalii]

7 alimente care accelereaza cresterea parului

7 alimente care accelereaza cresterea parului

de Viorica Ghinea 02 Nov 2017

Un par lung si bogat este dezideratul oricarei reprezentante a sexului frumos. Ca sa te asiguri ca obtii aceste rezultate, fii pregatita sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata. Alaturi de mastile pe baza de uleiuri vegetale, si alimentatia joaca un rol important in accelerarea cresterii parului. Exista cateva alimente care iti vor indesi parul, il vor face sa creasca mai repede si ii vor oferi stralucire naturala. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit