Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor

de Elena-Alina Constantinescu 15 Sep 2016

Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor

Un aport crescut de grasimi animale a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Louvain (Belgia), este o stransa legatura intre cancer si lipide. Astfel, conform cercetatorior belgieni, pentru a preveni cancerul trebuie sa adoptam o dieta saraca in grasimi.

Grasimile din dieta joaca un rol important in aparitia bolilor cronice. Cu cat mai mult ne indreptam spre alimentele procesate, cu atat mai repede ne imbolnavim.

Dupa studii indelungate, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca pe langa, zahar, tumorile se hranescu cu lipide. Astfel, in urma analizarii celulelor canceroase timp de 4 ani, au reusit sa reproduca in laborator aciditatea lor, observand reactiile chime care se produc in interiorul acestora. Descoperirea, publicata in revista Cell Metabolism, sugereaza faptul ca lipidele furnizeaza energia necesara cresterii celulare.

Asadar, cu cat creste mai mult o tumoare, cu atat mai mult se acidifica si devine mai dependenta de lipide ca sursa energetica.

Un compus special, care pare sa joace un rol major in acest context este acidul arahidonic, gasit in principal in carnea rosie grasa. S-a demonstrat ca acesta stimuleaza cresterea cancerului si faciliteaza raspandirea acestuia in corp, iar unele dovezi sugereaza ca distruge sistemul imunitar.

In contrast, acizii grasi omega-3, gasiti in pestele gras precum somonul si macroul si in alte cateva alimente, inclusiv seminte de in si nuci, sunt considerati a avea un efect protector impotriva cancerului.
Organismul are nevoie de acesti acizi pe care nu le poate produce singur si ca atare trebuie sa le luam din alimentatie.

Mai mult, exista o relatie inversa intre riscul de cancer si consumul de alimente bogate in vitamina A si carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmenti care dau fructelor si legumelor culoarea specifica.

Cei mai puternici carotenoizi sunt betacarotenul, licopenul, luteina si zeaxantina. Efectul protector al acestor nutrienti s-a dovedit a fi deosebit de puternic pentru cancerul pulmonar, gastrointestinal, de pancreas, prostata, piele.

Surse: Agerpres.ro, suntfericita.manager.ro
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor"

7 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

Spirulina: efecte benefice asupra organismului

de Elena-Alina Constantinescu 21 Feb 2017

Tonifianta si plina de antioxidanti, spirulina este suplimenteul alimentar ideal pentru revitalizarea si fortificarea organismului. Usor digerata si absorbita in organism, are rol detoxifiant si antioxidant, de intensificare a proceselor metabolice. [detalii]

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

Condimentul care previne cancerul, protejeaza inima si imbunateste digestia

de Elena-Alina Constantinescu 20 Feb 2017

Sofranul, cunoscut si sub denumirea de "arurul rosu", este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi). Este cel mai scump condiment, pretul sau de vanzare pe pietele europene variind intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! [detalii]

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

Care este diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea de masa

de Elena-Alina Constantinescu 17 Feb 2017

Sarea este alimentul pe care il folosim in alimentatie zi de zi. Sarea de Himalaya are multiple beneficii si poate fi o alternativa la sarea rafinata din comert. Descopera mai jos ce beneficii aduce organismului! [detalii]

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

Greselile de nutritie si consecintele lor in randul elevilor

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2017

Asociatia ABC-ul Nutritiei face publice datele unui studiu propriu privind nivelul de cunostinte si starea de nutritie si sport a elevilor bucuresteni cu varste cuprinse intre 10-14 ani. [detalii]

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

De ce nu este bine sa cumparam din comert bulion si pasta de tomate

de Elena-Alina Constantinescu 14 Feb 2017

Prin Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!” Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia consumatorilor asupra ingredientelor nocive care se ascund in unele produse comercializate pe piata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.