Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor

de Elena-Alina Constantinescu 15 Sep 2016

Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor

Un aport crescut de grasimi animale a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Louvain (Belgia), este o stransa legatura intre cancer si lipide. Astfel, conform cercetatorior belgieni, pentru a preveni cancerul trebuie sa adoptam o dieta saraca in grasimi.

Grasimile din dieta joaca un rol important in aparitia bolilor cronice. Cu cat mai mult ne indreptam spre alimentele procesate, cu atat mai repede ne imbolnavim.

Dupa studii indelungate, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca pe langa, zahar, tumorile se hranescu cu lipide. Astfel, in urma analizarii celulelor canceroase timp de 4 ani, au reusit sa reproduca in laborator aciditatea lor, observand reactiile chime care se produc in interiorul acestora. Descoperirea, publicata in revista Cell Metabolism, sugereaza faptul ca lipidele furnizeaza energia necesara cresterii celulare.

Asadar, cu cat creste mai mult o tumoare, cu atat mai mult se acidifica si devine mai dependenta de lipide ca sursa energetica.

Un compus special, care pare sa joace un rol major in acest context este acidul arahidonic, gasit in principal in carnea rosie grasa. S-a demonstrat ca acesta stimuleaza cresterea cancerului si faciliteaza raspandirea acestuia in corp, iar unele dovezi sugereaza ca distruge sistemul imunitar.

In contrast, acizii grasi omega-3, gasiti in pestele gras precum somonul si macroul si in alte cateva alimente, inclusiv seminte de in si nuci, sunt considerati a avea un efect protector impotriva cancerului.
Organismul are nevoie de acesti acizi pe care nu le poate produce singur si ca atare trebuie sa le luam din alimentatie.

Mai mult, exista o relatie inversa intre riscul de cancer si consumul de alimente bogate in vitamina A si carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmenti care dau fructelor si legumelor culoarea specifica.

Cei mai puternici carotenoizi sunt betacarotenul, licopenul, luteina si zeaxantina. Efectul protector al acestor nutrienti s-a dovedit a fi deosebit de puternic pentru cancerul pulmonar, gastrointestinal, de pancreas, prostata, piele.

Surse: Agerpres.ro, suntfericita.manager.ro
Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor"

8 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu: Lipidele contribuie la dezvoltarea tumorilor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.