Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Tags: gluten mihaela bilic nutritionist intoleranta la gluten boala celiaca


Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...

"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?

Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.

Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.

Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.

In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

8 + 2 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Aura Niculae @ 09 Iun 2017
"Din pacate, in Romania intoleranta ca si sensibilitatea la gluten sunt mult subdiagnosticate. Ce este insa frapant in articolul de mai sus este atitudinea Dnei nutritionist-vedeta. Va recomand ca pe viitor sa publicati parerea unui medic specialist (gastroenterolog). Pe langa multe alte lipsuri, ne confruntam si cu aceea a nutritionistilor bine pregatiti. Aceasta doamna care se ocupa mai mult de aparitiile TV decat de pacienti, ne spune ca renuntarea la gluten a devenit "un moft". Este suficient pentru a ne dovedi nivelul dansei de cunostinte in domeniu. Trist."
kaba_luciana @ 07 Apr 2017
"Ce sa zicem..pareri si pareri.oricum e clar ca ac gluten nu face bine.e un lipici pe care intest noastre il digera greu si se distrug porii intestinali si vilozitatile..dc se poate fara ..ce e rau..asa mai putine tentatii dulci si combinatii nesanatoase.unt.oua.zahat ulei.amidon Gluten.cacao..nuci..seminte..etc..fructe ...e o mare scapare..sa le luam separat si e mai bine..cine poate ff ok.ci e nu...nu are de ce sa planga!!..japonezii chinezii sunt multi faca ce vor : lapte .vin.prostii.mc Do.vor vedea... In dustria sa faca ce trebuie si sa nu mai puna Euri si prostii..sa apara brutarii ptr toate si cum scrie la carte..de ce sa dai 1 leu pe o franzela care e un burete..si sa nu iei o paine ca lumea.sa mancam mai putin si de calitate..nu se moare din asta..uitati va cum se arata la 35..40 ani ..nu e de gluma..mult succes.att la uleiuri..cel de fliarea soarelui e f nociv si ff ieftin..iar procesarea duce la incarcare cu toxine..la fel si cel de palmier..care e bagat peste tot..petru rafinare sunt tratste cu subst kimice care ne afecteaza...nu va mai bateti pentru astea la cozi..vi se da tot ce e rau..:oua de baterie cu hormoni de la faina de soia si peste, oasee calcinate..porumb midificat..ulei vai steaua lui..zaharr alb..faina super rafinata..conserve cu tot felul de cutii pline de aluminiu.plastic.cozonaci cu culiri artificiale ca nirmal nu se poate..nu ai nici o valoare alimentara...carnati din resturi de carne..si etc...e ff rau ce se petrece...si lista poate continua...ce pacat...."

Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Branza cu rol de antibiotic natural. Care sunt cele mai sanatoase branzeturi din lume

Branza cu rol de antibiotic natural. Care sunt cele mai sanatoase branzeturi din lume

de Laura Galescu 23 Oct 2017

Branza este un superaliment, afirma in mod oficial o echipa de cercetatori de la Universitatea din Coreea de Sud. Branzeturile elvetiene sunt cele care au cele mai multe beneficii pentru sanatate potrivit oamenilor de stiinta. [detalii]

Ce mancam cand e frig afara? Sfaturi pentru dieta de toamna

Ce mancam cand e frig afara? Sfaturi pentru dieta de toamna

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2017

Este totusi toamna, desi temperaturile de afara inca sunt destul de ridicate. Deci, asa cum ne alegem hainele in functie de anotimp, la fel de important este sa ne adaptam si dieta si sa consumam alimente de sezon. Astfel, asiguram organismului necesarul de vitamine si de nutrienti de care are nevoie pentru intarirea imunitatii, iar noi vom fi mai sanatosi. Deci, ce ar trebui sa mancam toamna? [detalii]

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

VIDEO Consuma acest smoothie verde la micul dejun! Efectele sunt incredibile

de Viorica Ghinea 20 Oct 2017

Un smoothie verde energizeaza organismul, stimuleaza metobolismul, intareste sistemul imunitar si te ajuta sa slabesti. In plus, poate fi o metoda buna de a incepe o cura de detoxifiere. Consuma-l la micul dejun si starea ta de sanatate se va imbunati semnificativ. Urmareste videoclipul de mai jos si respecta fiecare pas de preparare. [detalii]

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

5 alimente pe care NU ar trebui sa le speli inainte sa le prepari

de Viorica Ghinea 18 Oct 2017

Inca din copilarie ni s-a spus ca este bine sa spalam alimentele pe care le consumam, asa ca putine persoane stiu ca anumite obiceiuri alimentare ne pot face mai mult rau decat bine. Spre exemplu, stiai ca nu este bine sa speli anumite produse inainte sa le prepari? Iata care sunt acestea si la ce riscuri te expui daca nu respecti aceasta regula! [detalii]

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

5 semne ca ai lipsa de potasiu. Uite cum te afecteaza!

de Viorica Ghinea 16 Oct 2017

Potasiul este un mineral important pentru sanatatea inimii, a sistemului nervos si nu numai. Insa, din pacate, aceasta substanta hranitoare este ignorata, adica nu primeste aceeasi atentie ca magneziul si calciul. Prin urmare, putine persoane isi dau seama cand se confrunta cu lipsa de potasiu, neglijand semnalele pe care organismul le transmite in mod repetat. Iata care sunt acestea si ce anume trebuie sa schimbi in stilul tau alimentar! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit