Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic...

"Daca bunicii nostri mancau zilnic mamaliga si pretuiau faina pentru paine si cozonaci ca fiind de sarbatoare, astazi painea a ajuns atat de banala incat nu ii mai gasim nicio virtute. Daca tot ingrasa si are gluten, ce ati zice de o intoarcere la mamaliga?

Fie ca vorbim de grau, secara, orez sau porumb, toate cerealele au in principiu aceleasi trasaturi de baza: 75% amidon (glucide lente), 1-3% proteine, urme de grasimi, vitamine din grupul B si fibre in functie de cate tarate contin. Si caloriile sunt aceleasi, in medie 250 cal/100g.

Daca de ingrasat ingrasa la fel, elementul care le poate diferentia este prezenta glutenului, o proteina din grau si secara care lipseste din orez si porumb. Pentru ca glutenul e cel care da elasticitate la contactul cu apa, faina poate fi framantata, crescuta si transformata in toata gama de produse de panificatie si patiserie, de la paine la cozonaci si biscuiti. Din orez si porumb nu putem face decat turtite, coca si aluatul se obtin din faina din cereale cu gluten.

Deci trebuie sa renuntam la gluten? Nici vorba! Mai nou persoanele care se declara intolerante la gluten justifica in acest fel eliminarea painii, acolo unde motivul principal este slabitul sau mentinerea siluetei. Mai avem putin si vom deveni cu totii intoleranti la gluten, spre satisfactia laboratoarelor de analize medicale, dar si a producatorilor din industria alimentara. Abundenta de etichete cu mentiunea "fara gluten" duce automat la concluzia ca glutenul e ceva ce face rau, ce trebuie evitat/eliminat. A manca fara gluten a devenit o moda, un moft care te poate face special, te scoate din multime. Interesant e ca cei care au adevarat intoleranta la gluten, aceea cu anticorpi anti-gliadina prezenti in sange (cei cu diagnostic de boala celiaca) nu consuma produse sofisticate si scumpe de la raionul fara gluten, ci se multumesc cu orez si mamaliga. Si ofteaza, chiar dupa ani de convietuire cu boala si dieta lor drastica, de cate ori trec pe langa o brutarie care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor.

In China si Japonia consumul de paine cunoaste in ultimii ani cea mai mare explozie dpdv alimentar. Ei abia se indragostesc de ceva de care noi suntem satui. Poate ar trebui sa ne intoarcem si noi o perioada la mamaliga, am scapa miraculos de asa-zisa intoleranta la gluten fara sa cheltuim bani nici pe teste medicale, nici pe produse frumos ambalate. Si poate asa vom pretui din nou privilegiul de a fi sanatosi si de a putea manca un colt de paine bine rumenita.", explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Foto: pixabay.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

6 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Aura Niculae @ 09 Iun 2017
"Din pacate, in Romania intoleranta ca si sensibilitatea la gluten sunt mult subdiagnosticate. Ce este insa frapant in articolul de mai sus este atitudinea Dnei nutritionist-vedeta. Va recomand ca pe viitor sa publicati parerea unui medic specialist (gastroenterolog). Pe langa multe alte lipsuri, ne confruntam si cu aceea a nutritionistilor bine pregatiti. Aceasta doamna care se ocupa mai mult de aparitiile TV decat de pacienti, ne spune ca renuntarea la gluten a devenit "un moft". Este suficient pentru a ne dovedi nivelul dansei de cunostinte in domeniu. Trist."
kaba_luciana @ 07 Apr 2017
"Ce sa zicem..pareri si pareri.oricum e clar ca ac gluten nu face bine.e un lipici pe care intest noastre il digera greu si se distrug porii intestinali si vilozitatile..dc se poate fara ..ce e rau..asa mai putine tentatii dulci si combinatii nesanatoase.unt.oua.zahat ulei.amidon Gluten.cacao..nuci..seminte..etc..fructe ...e o mare scapare..sa le luam separat si e mai bine..cine poate ff ok.ci e nu...nu are de ce sa planga!!..japonezii chinezii sunt multi faca ce vor : lapte .vin.prostii.mc Do.vor vedea... In dustria sa faca ce trebuie si sa nu mai puna Euri si prostii..sa apara brutarii ptr toate si cum scrie la carte..de ce sa dai 1 leu pe o franzela care e un burete..si sa nu iei o paine ca lumea.sa mancam mai putin si de calitate..nu se moare din asta..uitati va cum se arata la 35..40 ani ..nu e de gluma..mult succes.att la uleiuri..cel de fliarea soarelui e f nociv si ff ieftin..iar procesarea duce la incarcare cu toxine..la fel si cel de palmier..care e bagat peste tot..petru rafinare sunt tratste cu subst kimice care ne afecteaza...nu va mai bateti pentru astea la cozi..vi se da tot ce e rau..:oua de baterie cu hormoni de la faina de soia si peste, oasee calcinate..porumb midificat..ulei vai steaua lui..zaharr alb..faina super rafinata..conserve cu tot felul de cutii pline de aluminiu.plastic.cozonaci cu culiri artificiale ca nirmal nu se poate..nu ai nici o valoare alimentara...carnati din resturi de carne..si etc...e ff rau ce se petrece...si lista poate continua...ce pacat...."

Spune-ne opinia ta despre
"Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

De ce sa NU iei diuretice pentru a elimina apa in exces din organism

de Elena-Alina Constantinescu 14 Iul 2017

Toate femeile isi doresc sa arate perfect in costumul de baie, fara sa se simta rusinate pentru kilogramale in plus si celulita inestetica si vergeturi. Daca vrei sa slabesti sanatos si sa ai o piele ferma, pe timpul verii hidratarea si consumul de fructe si legume proaspete sunt foarte importante. [detalii]

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

De ce sa nu ii mai dai niciodata copilului tau crenvursti

de Elena-Alina Constantinescu 12 Iul 2017

In Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, iar principala cauza este alimentatia nesanatoasa. In acest sens, Asociatia Pro Consumatori a realizat un studiu cu privire la sortimentele de crenvursti pentru copii comercializate pe piata din Romania. [detalii]

Bautura care topeste grasimea abdominala

Bautura care topeste grasimea abdominala

de Viorica Ghinea 11 Iul 2017

Ca sa scapi de grasimea abdominala nu ai nevoie de diete drastice si nici de exercitii care te lasa fara suflare, ci de o bautura cu efecte miraculoase. Aceasta topeste grasimea de pe burta si te ajuta sa obtii talia la care visezi. Iata de ce ingrediente ai nevoie si cand este bine sa o consumi! [detalii]

Munca la birou dauneaza grav... siluetei. Idei pentru un pranz sanatos

Munca la birou dauneaza grav... siluetei. Idei pentru un pranz sanatos

de Elena-Alina Constantinescu 10 Iul 2017

Cele mai multe persoane se asteapta ca o viata profesionala activa sa le ajute sa-si mentina greutatea, insa, potrivit celui mai recent studiu, 2 din 3 angajati spun ca s-au ingrasat in ultimul an. Respondentii la sondaj mentioneaza lipsa sportului, oboseala si mesele neregulate sunt motivele principale responsabile de cresterea in greutate. [detalii]

De ce este bine sa bei lapte cu turmeric? Are efecte incredibile asupra sanatatii!

De ce este bine sa bei lapte cu turmeric? Are efecte incredibile asupra sanatatii!

de Viorica Ghinea 07 Iul 2017

Laptele cu turmeric, denumit si laptele de aur, este o bautura traditionala ayurvedica cu efecte incredibile asupra sanatatii. Bauta inainte de culcare, favorizeaza un somn de calitate si trateaza afectiuni ca: raceli, dureri de gat, indigestie, diaree, sindrom de colon iritabil, artrita, dureri menstruale si de cap. Afla cum actioneaza acesta bautura-minune si cum o poti prepara pentru a te bucura din plin de toate beneficiile pe care le ofera sanatatii. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.